Kobe Bryant

Rađa se oprostio od velikana: “Život je ponekad nepošten za popi…”

Zlatko Horvat

Kobe Bryant/Foto REUTERS

Kobe Bryant/Foto REUTERS



RIJEKA  Pogled na zaslonu mobitela nudio je vijest od koje zastaje dah i stvara onu čudnu težinu u želucu, a ostaje lažna nada da to nije istina. Baš kao tog ranog jutra ljeta 1993. godine kada je otac ušao u sobu i tiho rekao: »Dražen je poginuo«. Kobe Bryant, jedan od najvećih košarkaša u povijesti, smrtno je stradao zajedno s kćeri Giannom u padu helikoptera s još šest putnika i pilotom u Calabasasu u Kaliforniji, oko 65 kilometara sjeverozapadno od Los Angelesa. Objavljeno je kasnije da su smrtno stradali trener bejzbol kluba Orange Coast 56-godišnji John Altobelli, njegova supruga Keri i kći Alyssa, Giannina suigračica, Christina Mauser, pomoćna trenerica, Sarah Chester i njena kći Payton, te pilot Ara Zobayan. Svi oni letjeli su kroz maglovito jutro prema Bryantovoj Mamba Sports Akademiji u Thousad Oaksu, gdje se organizirala serija košarkaških turnira. Sve su utakmice u akademiji otkazane, a na vratima je stavljen natpis – zatvoreno. Pilot je dobio posebno zeleno svjetlo za let po lošoj vidljivosti i to je prva stvar oko koje će se vrtjeti istraga.


Vijest je poput munje obišla svijet i nitko nije ostao ravnodušan. NBA nije otkazala nedjeljne utakmice, ali momčadi su njemu u spomen pustile da iscuri napad od 24 sekunde, ili osam sekundi u prednjem polju. Naime, prvih deset sezona NBA karijere Bryant je nosio broj 8, jer je broj 24, koji je nosio u srednjoj školi, bio zauzet. Kada je došao u Lakerse broj 33, koji je također nosio u srednjoj školi, već je bio »umirovljen« u čast Kareema Abdul-Jabbara.





»Strašno je počela ova godina, a izgleda da se nastavlja još gore. Kakva tragedija za američki sport, ne samo za NBA. Lik koji je bio sinonim za teški rad uz silni talent koji je imao. Baš sam beskrajno tužan. Život je ponekad nepošten za popi…«, napisao je Dino Rađa na svoje Facebook profilu.


Rađa i Kobe dijelili su život u NBA ligi samo jednu sezonu, ali Dino je znao da će to biti jedna velika karijera. Sastali su se jednom, 27. studenog 1996. godine. Boston je pobijedio 110:94 uz 19 poena i devet skokova Dina Rađe, dok je Kobe Bryant ubacio dva poena uz šut 1-7. Zanimljivo, s Rađom je tada u Bostonu igrao Rick Fox, za kojeg se na početku tvrdilo da je bio u helikopteru s Bryantom, ali to je brzo opovrgnuto. U Los Angelesu točno mjesec dana kasnije slavili su Lakersi uz devet poena Rađe, ali Kobe Bryant nije igrao…


OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU