U petak ujutro starta finalna serija

NBA finale: Raptorsi pišu povijest, ratnici sanjaju tris

Kristian Sirotich

U FORMI ŽIVOTA - Kawhi Leonard / Reuters

U FORMI ŽIVOTA - Kawhi Leonard / Reuters

Jedna era je završila, prvi put od 2010. godine u finalu nema Kinga Jamesa, hoće li u Torontu započeti nova? Prednost domaćeg terena na strani je prvaka Istoka, ali u seriji na četiri pobjede ipak neće uživati status favorita protiv branitelja naslova



RIJEKA  Četiri ih pobjede dijele od Trofeja Larryja O’Briena. S jedne strane momčad koja nikada u povijesti svoje franšize nije igrala ovako važnu seriju, s druge prekaljeni iskusnici koji su prošli sve. I okusili gorčinu poraza i osjetili radost pobjede.


Toronto Raptorsi protiv Golden State Warriorsa, novaci u elitnom društvu protiv branitelja naslova, momčadi koja u svojoj petoj uzastopnoj završnici lovi treću uzastopnu titulu, četvrtu u posljednjih pet godina.


NBA finale 2019.


U petak u tri sata ujutro po srednjoeuropskom vremenu u Torontu će startati finalna serija najjače košarkaške lige svijeta. Jedna era je završila, prvi put od 2010. godine u finalu nema Kinga Jamesa, hoće li u Torontu započeti nova?




Prednost domaćeg terena na strani je prvaka Istoka, jer su u osnovnom dijelu sezone imali bolji učinak (Toronto 58-24, Golden State 57-25), ali u seriji na četiri pobjede ipak neće uživati status favorita. On pripada braniteljima naslova.


Steph Curry


Golden State ulazi u seriju s ciljem da ispiše nove stranice NBA povijesti kao četvrta momčad koja je uspjela tri puta u nizu osvajati šampionsko prstenje (prije njih to su jednom uspjeli Mineapolis Lakersi i Boston Celticsi, a dvaput Chicago Bullsi).


Njihova je budućnost možda neizvjesna, ali baš zbog toga žele ovaj nevjerojatni petogodišnji ciklus zaključiti novim slavljem. Činjenica da će finale otvoriti bez Kevina Duranta, koji je u minulim dvjema šampionskim sezonama proglašavan najkorisnijim igračem završnice, sigurno im ne ide u prilog, ali trener Steve Kerr nema razloga za zabrinutost.


Barem ne ako je suditi prema posljednjim igrama njegovih izabranika. Jasno je da će najveći teret u momčadi morati ponijeti kapetan Stephen Curry, uz Klayja Thompsona i Draymonda Greena.


Curry je u nevjerojatnoj formi, u konferencijskom finalu protiv Portlanda (4-0) u prosjeku je ubacivao 36,5 poena po utakmici, više nego Ijedan velikan prije njega. Impresivan učinak.


Masai Ujiri, predsjednik Toronta, koji je prošle godine u društvu generalnog managera Bobbyja Webstera na tribinama dvorane u Mavrincima »snimao« Đenana Musu, najbolji posao napravio je, čini se, na početku sezone.


Toronto je otpustio trenera Dwayjnea Caseyja te ga zamijenio njegovim dotadašnjim asistentom Nickom Nurseom, a DeMara DeRozana i Jakoba Pöltla trejdali su za Kawhija Leonarda i Dannyja Greena.


Upravo su dolazak Nursea i Leonarda bili ono nešto za franšizu što je do sada najbliža finalu bila prije tri godine, kada su u konferencijskom finalu poraženi od Cavsa (4-2).Leonardov preporodKawhi Leonard preporodio se u Torontu.


POKRETAČKA SNAGA RATNIKA - Stephen Curry / Reuters


POKRETAČKA SNAGA RATNIKA – Stephen Curry / Reuters



Godinu prije dolaska u Kanadu odigrao je samo devet utakmica za Spurse pa je Nurse vješto dozirao njegovu minutažu na startu nove sezone. U prve 22 utakmice više se odmarao, a onda je »eksplodirao«.


Kao u onim šampionskim danima u Spursima, kada je u velikom finalu protiv Miamija 2014. godine zasjenio sve zvijezde San Antonija i oteo im nagradu za najkorisnijeg igrača finala.


Sada je na najboljem putu da ponovi svoju sezonu iz snova. U finale su ušli preokrenuvši zaostatak od 2-0 protiv Bucksa, upravo na krilima Kawhija Leonarda, a nakon što ih je uveo u finale svi očekuju da ih odvede i do trona.



1. utakmica: Toronto – Golden State (31. svibnja, 3 sata)2. utakmica: Toronto – Golden State (3. lipnja, 2 sata)3. utakmica: Golden State – Toronto (6. lipnja, 3 sata)4. utakmica: Golden State – Toronto (8. lipnja, 3 sata)5. utakmica: Toronto – Golden State (11. lipnja, 3 sata)6. utakmica: Golden State – Toronto (14. lipnja, 3 sata)7. utakmica: Toronto – Golden State (17. lipnja, 2 sata)


Warriorsi u finale ulaze sa Stephom Curryjem i Klayjom Thompsonom u životnim formama, Raptorse predvodi nevjerojatni Kawhi Leonard. No, koliko je Leonardu pomoglo doziranje minutaže i odmaranje na početku sezone, toliko mu sada odmaže umor i činjenica da niti on baš nije sasvim zdrav.


A Raptorsima Leonard treba više nego Warriorsima Durant i to je njihov najveći problem. Leonard će trebati pomoć suigrača, ne budu li Kyle Lowry i Danny Green na visini zadatka u obrani i napadu, šanse za povijesni uspjeh bit će bitno manje.


Povrh svega, velika je vjerojatnost da bi u finalu za Warriorse ipak mogao zaigrati Durant, a sasvim će sigurno zaigrati sada već zaliječeni Andre Iguodala i DeMarcus Cousins, što ih dovodi u bitno povoljniju poziciju.


I još je jedna stvar koja bi mogla odrediti finalnu seriju. Najveće zvijezde momčadi itekako su dobro znane, kao i koliko mogu pružiti. No, nezimjerno će biti bitno i to koliko mogu pružiti igrači iz drugog plana, koliki će doprinos biti s klupe. A tu aktualni prvaci ipak izgledaju nešto bolje.