Presica u HKS-u

NAKON KRAHA U POLJSKOJ Anzulović i vodstvo HKS-a nisu upitni, ali igrači jesu!

Hina

Stojko Vranković, Vladimir Anzulović i Dino Rađa/I. KRALJ/Foto Pixsell

Stojko Vranković, Vladimir Anzulović i Dino Rađa/I. KRALJ/Foto Pixsell

Imamo svoj plan i program koji dosta dobro ide. No, puno je lakše implementirati nešto kod mladih momaka, a puno teže sprovesti s ljudima koji imaju 30 ili više. Možda nam se sad otvara prostor da u miru radimo i pripremamo se za nešto dalje, o čemu sam već govorio pa to nije bilo dobro dočekano - kaže Rađa.



ZAGREB Izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Dražen Anzulović rekao je da je njegova momčad taktički bila spremna za utakmice s Litvom i Poljskom, ali da je ključna stvar što ekipa nije fizički bila spremna izdržati zahtjeve tih dvoboja, u kojima je Hrvatska s dva poraza svoje izglede za plasman na Svjetsko prvenstvo 2019. godine svela na minimum. 


– Svi smo razočarani kako su završile ove dvije utakmice. Nismo to očekivali. Ja kao trener ću preuzeti svu odgovornost koju može preuzeti trener. Mijenjao bih nešto u pripremi i u onome što je prethodilo. Nakon svih analiza koje sam napravio sa svojim stožerom reći ću vam: mislim da smo promašili u selekciji za dva igrača. Drugo, a to je ključna stvar – fizička pripremljenost ekipe. Izuzimam kondicijskog trenera Šimu Tomaševića koji je učinio sve da kontrolira procese treninga. To je segment koji je bio odlučujući, najvažniji za ono što slijedi, a to je taktička priprema. U taktičkoj pripremi u globalu ne bih mijenjao ništa, možda detalje. Taktički smo bili pripremljeni za sve zahtjeve. Ono što se događalo na parketu je posljedica onoga što sam već rekao – izjavio je Anzulović u srijedu na konferenciji za medije Hrvatskog košarkaškog saveza, na kojoj su osim njega bili i predsjednik HKS-a Stojko Vranković te predsjednik Stručnog savjeta za mušku košarku Dino Rađa.


– Kroz cijelo ljeto od utakmica s Italijom i Rumunjskom bilo je dobrih stvari, uz uspjehe selekcija U-20 i U-16. Međutim, u ove dvije zadnje utakmice teško je naći poveznicu sa samim početkom. Nažalost, nismo odigrali kako treba i tu smo gdje jesmo. Svjesni smo situacije. Bit će teško, možda i nemoguće otići na Svjetsko prvenstvo, ali imamo još četiri utakmice – rekao je Stojko Vranković koji je upitan i »je li ovo realnost naše košarke«:




– I je i nije. Napravili smo model kako žele igrati mlađe selekcije i to dobro funkcionira. Što se tiče A selekcije, to je realnost.


Dino Rađa nije nazočio utakmicama protiv Litve i Poljske, jer su se termini poklapali s njegovom inauguracijom u Košarkašku kuću slavnih u Springfieldu, ali je imao sve informacije.


– Nakon lipnja, kad su igrači bili iscrpljeni, a neki imali pauze, to smo izgurali jako dobro, u ovom sam ciklusu očekivao da će sve biti posloženo super. Za mene je iznenađenje način na koji je završilo.


Unatoč gotovo izgubljenim izgledima za plasman na Svjetsko prvenstvo 2019. u Kini, pozicija izbornika Anzulovića nije upitna. Iako je rekao da bi s ovim iskustvom promijenio selekciju za dvojicu igrača, Anzulović nije želio navoditi njihova imena.


– Nema smisla da idem s imenima. Homogenost je najbitnija. Neću danas govoriti o imenima. Mislim da bi imali homogenost koja bi bila na višem nivou. Zna se naša baza igrača i mi smo je istestirali. Zna se na što možemo računati.


Iako se u obje utakmice činilo da se igrači ne vode njegovim uputama, pogotovo u završnicama dvoboja, Anzulović ne misli da je to bio igrački bojkot ili odraz taktičke nediscipline.


– Da bi držao taktičku disciplinu moraš držati kontrolu i koncetraciju 40 minuta. Svi moji treninzi su snimani, pohranjeni. Taktiku nismo proveli na nivou na kojem smo trebali provesti. Kad je ljetna pauza, onda je individualna svijest igrača važna. Kad dolaziš na pripreme, moraš doći fizički spreman. Bilo je evidentno da teško mijenjamo ritam igre i padamo u završnicima na banalnim stvarima koje se ne bi smjele događati ozbiljnim ekipama. Nisam zadovoljan kako smo proveli trenažni proces. Nisam mogao dobiti onim što sam želio provesti. Nezadovoljan kako smo proveli pripremni period. Da sam osjetio bojkot, nisam. To morate pitati igrače.


Anzulović je odbacio mogućnost angažiranja stranog igrača na poziciji razigravača te istaknuo da igrače ne dijeli na »stare i mlade«.


– Nećemo uzimati Amerikanca. Nema starih i mladih, ima samo onih koji mogu ili ne mogu odgovoriti zahtjevima.


Izbornik se složio se da odnos igrača prema reprezentaciji, kao i međusobni odnosi unutar momčadi nisu bili idealni.


– Pripadnost i odgovornost utječe na puno stvari. Moramo pokušati utjecati na to da postavimo regule onakve kakve proizvode uspjeh. Odnos je prioritetan da bi se ostvario uspjeh na visokoj razini. Dugo sam već u reprezentaciji i znam koji je put, znam s kojima smo se problemima susretali.


Neizravno je odgovorio i na koje će igrače računati u sljedećem razdoblju, odnosno, hoće li neki biti otpisani.


– Kvaliteta igrača je prezentacija na parketu. Tu nema dileme. Učinak na parketu je jedino mjerilo. Mi smo već u situaciji da ne možemo računati na pet igrača. To će biti prirodna selekcija. Imat ćemo igrače koje smo pokušali testirati kroz ljeto, kroz kinesku turneju i kroz U-20 reprezentaciju.


– Nitko od vas ne želi uspjeh hrvatske košarkaške reprezentacije više od mene. Imate pravo na očekivanja. Očekivanja su normalna, ali realnost je možda drugačija – zaključio je izbornik, a prvi čovjek Stručnog savjeta Dino Rađa je najavio zaokret u ophođenju prema reprezentativcima.


– Od sada će se poštovati samo tri postulata: rad, red i disciplina. Neće biti nikakvih ustupaka. Tko je voljan ispratiti, bit će tu, tko nije, zahvalit ćemo mu – rekao je Rađa te dodao da to ne znači da će svi igrači imati isti tretman, ali da će se znati pravila.


Iako sadašnja situacija u kojoj se nalazi A selekcija ne nudi nikakvu podlogu za to, Rađa je optimističan i glede budućnosti hrvatske košarke, prvenstveno zbog rada u mlađim dobnim kategorijama.


– Kad smo došli prije godinu i po dana ušli u Savez, zatekli ga u puno gorem stanju nego je sada. Imamo svoj plan i program koji dosta dobro ide. Mislim da je postavljen na dosta dobrim temeljima. Bili smo svjesni kad smo ušli, da je taj dio priče bio na dosta krivim nogama. No, puno je lakše implementirati nešto kod mladih momaka, a puno teže sprovesti s ljudima koji imaju 30 ili više, koji imaju navike, reagiraju impulzivno. Možda nam se sad otvara prostor da u miru radimo i pripremamo se za nešto dalje, o čemu sam već govorio pa to nije bilo dobro dočekano. Svi treneri koji su dobili u ruke mlađe selekcije su napravili dobar posao. Zato sam optimist za budućnost hrvatske košarke -zaključio je Rađa.