Nova kriza

Kvarner 2010. ispao drugi put u posljednje tri sezone uz dug veći od sto tisuća eura!

Zlatko Horvat

Treba pod hitno promijeniti ime, sve košarkaško s imenom Kvarner odavno je osuđeno na ispadanja...



RIJEKA »Dugoročno bismo doveli u pitanje opstojnost kluba i modele financiranja, a mi smo poznati kao klub koji na vrijeme ispunjava svoje obaveze, pruža priliku mladim igračima i željeli smo ostati na tom tragu. Tko zna kada će se opet pružiti ovakva prilika. Nije nam bilo lako prelomiti, ali mislim da smo dobro učinili. Kad dovoljno narastemo i stvorimo vlastitu bazu, ući ćemo u ABA ligu – rekao je u ljeto 2016. godine Marko Šamanić, tadašnji sportski direktor, kasnije i direktor Kvarnera 2010, poslije odbijene pozivnice ABA lige.


Kvarner 2010 odbio je ABA ligu, ali svejedno je potonuo do dna. S tom odbijenicom kao da je sve krenulo nizbrdo. Zapravo, možda se treba vratiti koji mjesec unatrag, na odlazak Roberta Škifića s mjesta direktora »Viktora Lenca«, jer Škifić je bio najzaslužniji za prihode kluba u razdoblju kada su ostvarena dva polufinala Kupa Krešimira Ćosića i polufinale doigravanja 2016. godine. Nakon njegova odlaska Kvarner 2010 je drugi put ispao u posljednje tri sezone, najprije iz A-1 lige sa 16 poraza u nizu, a sada i iz Prve lige sa deset poraza u posljednjih 11 susreta.


 





 


Romana Mirašević Kocijan postala je predsjednica Kvarnera 2010 u lipnju prošle godine. Ambiciozno je najavljivan pohod na Premijer ligu, ali umjesto na vrhu, momčad se našla na dnu ljestvice.


– To je za mene apsolutno šok. Na početku nisam bila ni upoznata sa svim detaljima, minusom koji nas je stalno prati i stvara probleme. Ono što imamo su mladi igrači i oni su jamac budućnosti kluba. U njih se uzdamo i krećemo ispočetka – kaže Romana Mirašević Kocijan.


Kadeti Kvarnera 2010 pobijedili su jučer vodeći Zadar (88:85) i sada imaju polovičan učinak u jedinstvenoj ligi (5-5). Potencijala – ima.


– Potencijal postoji i bilo bi šteta da Kvarner nestane. Nadamo se boljoj budućnosti, potrudit ćemo se da sve otiđe u dobrom smjeru.


Romana Mirašević Kocijan živi u Zagrebu, ali jednom ili dvaput tjedno dođe do Rijeke.


– Nije jednostavno, ali preuzela sam klub u dobroj vjeri, s najboljim namjerama. Neke stvari nisam znala, ali trudimo se da se klub ne ugasi. Zaista se trudimo. Minus smo čak i smanjili, riješili neke dugove. U tim mladima postoji budućnost i zato klub treba preživjeti, u čemu imamo i podršku Grada Rijeke.



– Dobili smo posljednju utakmicu, koja nije značila ništa nama koji smo ispali, nije značila ništa ni Splićanima koji su se spasili. Ispadanje je donijelo samo jedan veliki grč u želucu. Tvrdim da bismo se spasili da je Mate Vucić ostao u momčadi i da Roko Delpin nije štrajkao, s njima bismo imali 11, možda i 12 pobjeda. Bili bismo u zoni »play offa«… – kaže Robert Jurković, koji je ovoga trenutka puno više od trenera Kvarnera 2010, koji nema veze sa »starim« Kvarnerom, već je nastao kao spajanjem Jadrana i Torpeda…


Šamanićev potpis


Ispada je da je ispadanje »maslo« nedavno otišlog direktora Marka Šamanića, koji je dogovorio prijelaz Mate Vucića u Bosco, s kojim su nestali dugovi prema mladom riječkom igraču.


– Ne želim nikoga braniti niti napadati. Mate nije imao povjerenja u klub i tužio ga je HKS-u u nekoliko navrata zbog dugova. Svaka iduća tužba značila bi da je Vucić slobodan igrač, a klub mu mora isplatiti sve do kraja. Tko je to mogao riskirati? Danas bih dignuo veću strku zbog toga, jer Mate je bio najbolji strijelac i skakač, čak i najbolji asistent lige. Njegov odlazak bio je ključni problem, koji nismo mogli nadoknaditi niti energijom, niti skokom, niti poenima. Nedostajalo nam je njegovih 20-25 poena, deset do 15 skokova i pet do sedam asistencija…



Klub je danas dužan gotovo milijun kuna, nakon što je 2010. krenuo od nule. Najviše se duguje HKS-u i bivšem treneru Marijanu Manceu.


– HKS nas je trebao izbaciti klub iz lige… Kada su u pitanju ispadanja, stvar je vrlo jednostavna. Ako nekom kreditnom karticom kupim televizor na rate, onda to moram i plaćati. U protivnom slijede – posljedice. Sve bivše uprave, koje su krenule 2011. godine, imale su isti princip. Potpisao bi se desetomjesečni ugovor s igračem, u kojem se garantira »x« novaca, platile bi se prve dvije rate… A poslije? Procvat Škrljeva prije dvije, tri godine krenuo je dolaskom šest igrača Kvarnera 2010, koji su bili nezadovoljni tretmanom i neplaćanjem obaveza.


Kada je Kvarner u pitanju, sve je to već viđeno. Čak je i HKS opet bio popustljiv, sve u cilju spašavanja riječke košarke, smatrajući da još za nju ima nade. Pogotovo što se u omladinskom pogonu Kvarnera 2010 dobro radi. Kvarner nastaje s pepela Nafte, kao Feniks, s vlastitim mladim igračima.


Kastav i Ri-Basket


– Nije to od jučer, a sada je to još bolje posloženo. Naime, kada smo slagali cijelu priču oko suradnje s Kastvom i Ri-Basketom, postavili smo stvari od škola košarke. Danas imamo kadete koji su među osam najboljih u državi, juniore koji mogu i do Final Foura. Imamo dobru ekipu i odličnog trenera Eugena Tončinića. Međutim, nisam očekivao da ćemo imati toliko problema sa seniorskom momčadi, koja je vrlo mlada, da će Mate Vucić otići, da će Delpin preskočiti sedam kola…


Jurković je odlaskom direktora Marka Šamanića iz kluba preuzeo sve operativne poslove važne za djelovanje kluba. Predsjednica Romana Mirašević Kocijan i dopredsjednik Dražen Padovan pokušavaju izvući klub iz gliba, kao i Zoran Oštrić, predsjednik Košarkaškog saveza grada Rijeke, zajedno s Riječkim sportskim savezom. Dug koji iznosi više od sto tisuća eura velik je teret za klub koji bi iduće sezone trebao igrati u Drugoj ligi – zapad, s momčadima iz Primorsko-goranske i Istarske županije.


– Ispadanje bez vizije je najgora stvar. No, ako imaš viziju, bez obzira na ispadanje, možeš napraviti sve. U našem je planu najvažnije igrati pošteno, dogovoriti ono što se može riješiti. To je ključna stvar. Kvarner će se dignuti, samo je pitanje na koju razinu. Za godinu dana možemo se vratiti u Prvu ligu sa svojim igračima i to ne bi trebao biti veći problem. S obzirom na proračunska sredstva Grada Rijeke, za nešto više morat ćemo biti u stalnom traženju većih sponzora.


Na početku sezone govorilo se o napadu na Premijer ligu. Umjesto na prvom, završili su na posljednjem mjestu.


– Pogrešna procjena…