Sukob oko "žutih"

Jerkov optužio Baldasara da želi ugasiti KK Split

Hina

Jerkov je također zamjerio gradonačelniku Baldasaru što je obećao godišnje dva milijuna kuna iz proračunskih gradskih sredstava košarkaškom klubu



SPLIT – Splitsko gradsko vijeće je poslijepodne prihvatilo zaključak po kojem se Upravu Košarkaškog kluba Split obvezuje da napravi plan financijskog restrukturiranja kluba i dostavi ga Gradskom vijeću radi davanja suglasnosti u onom dijelu koji se odnosi na obveze grada.


Također je zaključeno da će Gradsko vijeće od nadležnih državnih institucija zatražiti poduzmanje radnji na utvrđivanju odgovornost svih onih koji su doprinijeli teškom financijskom stanju kluba koji ima cjelokupna dugovanja od oko 54 milijuna kuna od kojih su 26 milijuna kuna trenutačni dugovi.


Gradsko je vijeće prihvatilo i informaciju o završetku preoblikovanja KK Split u športsko dioničarsko društvo, te o pokretanju predstečajne nagodbe radi spašavanja tog kluba. Za to je glasovalo 30 od nazočnih 33 vijećnika, a tri su bila suzdržana.




Neposredno prije glasovanja predsjednik kluba vijećnika koalicije s HDZ-om na čelu Petar Škorić je predložio da proslavljeni košarkaš KK Splita Željko Jerkov, koji je kao predstavnik veterana kluba nazočio tematskoj sjednici posvećenoj klubu, iznese svoje viđenje o stanju u KK Split.


Predsjednik gradskog vijeća Boris Ćurković je odbio takav prijedlog nakon čega je Jerkov demonstrativno napustio sjednicu, a potom je novinarima izjavio kako se osjeća uvrijeđeno što mu nije omogućeno da se obrati vijećnicima, te je optužio gradonačelnika Ivu Baldasara da namjerava ugasiti KK Split.


»Ja sam od gradonačelnika tražio riječ, a on mi je kazao – ‘nije dobro da ti govoriš jer ti puno talasaš’. To je shvatio i predsjednik Gradskog vijeća koji mi nije dozvolio da govorim i ja se zbog toga osjećam stvarno uvrijeđeno«, istaknuo je Jerkov koji je podsjetio na svoj doprinos u osvajanju trofeja KK Splita (bivša Jugopslastika), te da je od 1985. do 1999. godine bi potpredsjednik tog kluba, a trenutačno je i član saborskog odbora za sport.


»Ako ovaj grad nema što pametnog čuti od mene, onda je to tužan grad«, dodao je Jerkov.


Jerkov je također zamjerio gradonačelniku Baldasaru što je obećao godišnje dva milijuna kuna iz proračunskih gradskih sredstava košarkaškom klubu.


»To su nedovoljna sredstava i predstavljaju izravnu poruku stečajnoj upraviteljici Anči Bašić da se klub ugasi. Gradonačelnik od početka radi da se KK klub ugasi mimo svih dogovora s ostalim partnerima«, istaknuo je Jerkov opovrgnuvši glasine kako vetereni KK Splita žele osnovati nov klub i poručivši kako vetereni žele pridonijeti spašavanju KK Split.


Jerkov je izrazio očekivanje kako će grad igrati aktivnu ulogu u predstečajnoj nagodbi da bi se KK Split spasio od nestanka. Pritom je upozorio kako predstečajna nagodba znači daljnju neizvjesnost za KK Split, te se time dovodi u opasnost da za klub neće imati tko igrati u novoj sezoni pošto se igrači osipaju.


Gradonačelnik Baldasar je odbacio Jerkovove optužbe rekavši kako mu nije poznato na temelju čega Jerkov govori da on kao gradonačelnik želi ugasiti KK Split. Baldasar tvrdi kako ne misle svi veterenai KK Split kao Jerkov, te da se i oni, ako žele, mogu uključiti u pomaganje klubu.


»Želimo pomoći KK Split, ali i uvesti reda u klub u kojem su dugovanja dramatično veća nego što smo u prvi mah smatrali. Jerkov može govoriti što god želi ali on ne poznaje financijsko stanje grada koje je iznimno teško i grad trenutačno ne može izdvajati više od dva miljuna kuna KK Split godišnje«, rekao je Baldasar i dodao:


»Predstečajna nagodba će trajati najmanje mjesec dana i tek će se trebati vidjeti koliki su stvarni dugovi kroz potraživanja vjerovnika, a vjerovnici mogu pridonijeti spašavanju kluba ako bi odustali minimalno od 50 posto svojih potraživanja. Ali, oni nedavno nisu prihvatil naš takav prijedlog«.


Splitski gradonačelnik je poručio da, ako se ne uspije spasiti KK Split, onda Grad Split još uvijek može osonovati novi klub. Ako veterani KK Splita to ne žele, to je njihov problem.