Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Prerani odlazak

Prijatelji se oprostili od osnivača Školjki Marijana Marića

Foto: Marko Gracin
Foto: Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 30. siječanj 2018. u 7:00 2018-01-30T07:00:00+01:00

Jučer ispraćaj na kastavskom groblju i komemoracija u Palachu

RIJEKA Na kastavskom groblju jučer je na posljednji počinak ispraćen Marijan Marić, osnivač kultnog riječkog benda Školjke, svestrani kastavski umjetnik i ekološki aktivist, jedinstveni čovjek u čiju je čast sinoć u Palachu održana komemoracija na kojoj su se okupili brojni članovi riječkog rock plemena. Od prijatelja i kolege iz beskompromisne i provokativne kastavsko-opatijsko-riječke družbe koja je djelovala od 1994. do 2007. godine oprostio se pjevač grupe Školjke Goran Grgurev Grga.

– Svi vi koji ste ovdje, koji ste ga znali i voljeli, znam, vjerujem i siguran sam da ga niste voljeli zbog Školjki, njegovih ludih tekstova, nego ste ga voljeli i cijenili zato jer jer bio unikatan, načitan tip koji je užasno volio ljude i mrzio nepravdu. Marića su ljudi voljeli zbog Marića, jer jer u svakom trenutku bio pametan, iskren, spreman dati život za uvjerenja za koja treba ginuti. Nije ga ubila Chronova bolest, ubilo ga je dno društva do kojeg smo došli, rekao je Gurgurev dodavši kako je Marić bio »univerzalni simbol borbe protiv zla, govana i vampira«.

Grgurev je pročitao i poruke koje su napisali prijatelji Vinko Golembiowski kojem je Marić bio velika inspiracija te Damir Radović koji je, između ostalog, poručio kako je on bio »kralj Jugoslavije, ajatolah kastavskog punk 'n' rolla, osnivač i umjetnički direktor tri benda, autor nekoliko napisanih knjiga i jedne nenapisane knjige naslovljene »Tisuću zato, tisuću ne znam«, ekološki aktivist i self tattoo artist, povijesni ekspert za Drugi svjetski rat i neke lokalne ratove, branitelj bez penzije, gitarist posuđenih gitara, intelektualac i esteta renesansnog tipa i duhovni isposnik, čovjek koji je samo htio živjeti svoj život, čovjek koji je završio u zatvoru zbog zlostavljanja, a bio je žrtva zlostavljanja...«

Od Marića se oprostio i suradnik benda i prijatelj Damir Bralić, kolega, sugrađanin i prijatelj Andy Cech te dvije prijateljice, dok je na podršci i riječima utjehe svima zahvalila njegova sestra Irena.

Svi oni koji nisu nazočili jučerašnjoj komemoraciji u Palachu, Marića će se moći prisjetiti na posebnom koncertu koji će njemu u čast i sjećanje uskoro biti održan u Palachu, u organizaciji Distune Promotiona i Udruge Ri Rock.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.