Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. siječnja 2020.
14. izdanje

ZagrebDox: Festival otvoren poljskim filmom ''Preko svih granica''

ZagrebDox: Festival otvoren poljskim filmom ''Preko svih granica''
ZagrebDox: Festival otvoren poljskim filmom ''Preko svih granica''
Autor:
Objavljeno: 25. veljača 2018. u 22:11 2018-02-25T22:11:35+01:00

Filmom »Preko svih granica« poljske redateljice Marte Prus u nedjelju navečer u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema otvoreno je četrnaesto izdanje ZagrebDoxa, međunarodnog festivala dokumentarnog filma u okviru kojega će se do 4. ožujka prikazati oko 125 filmova.

Filmovi se prikazuju u 14 programa i u skladu sa željom festivala da promiče i slavi različitost, u kontekstu autorskih estetika i samih protagonista, različitost je ono što ih povezuje.
»Kada me pitaju ima li ZagrebDox neku posebnu temu pojedine godine, moj je odgovor uvijek – da, njih 120. Festival polazi od teze da smo svi različiti, posebni i da pripadamo nekoj manjini koju treba štititi, ne samo rasnoj, nacionalnoj, rodnoj ili ekonomskoj, ne samo grupama na koje treba posebno obratiti pažnju kao što su osobe s invaliditetom, djeca žrtve rata, odbačeni radnici ili žrtve obiteljskog nasilja, već i takvim manjinama kao što su ljevoruki, ljudi sa stopalima različitih veličina ili, poput mene, muškarci koji ne piju alkohol i ne zanima ih nogomet«, rekao je Puhovski na otvorenju.

Pozvao je ljubitelje filmova da u tjednu kojega najavljuju kao jako hladnog »provedu vrijeme na toplom, na ZagrebDoxu, gledajući dobre filmove«.
»Svi smo mi različiti i u nekoj situaciji u životu manjina, o nama i njima, takvima različitima, govore filmovi koji ćese prikazivati idućih tjedan dana«, dodao je, izrazivši nadu da će će susret s tim filmovima, kao i susret među gledateljima, potaknuti više poštovanja različitosti koje nedostaju našem društvu.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je rekao kako ZagrebDox godinama predstavlja Zagreb kao europsko kulturno središte, ali i potvrđuje njegovu kulturni, gospodarski i turistički značaj u ovom dijelu Europe.

Otvorivši ovogodišnji festival poželio je da pobijedi najbolji film, i što je još važnije, kako je rekao, da pobijedi različitost.
Otvorenje ZagrebDoxa tradicionalno je okupilo niz uzvanika u svih pet dvorana Kaptol Boutique Cinema, među ostalima, tu je bio izaslanik Vlade RH i ministarsta kulture Krešimir Partl, izaslanica Predsjednice RH Renata Margaretić Urlić i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić.
Prvi prikazan film »Preko svih granica«, priča o rijetko prikazivanoj, mračnoj strani profesionalnog sporta koji je publici predstavila redateljica Marta Prus, jedna od više od 120 festivalskih gostiju.
Njezin je film ujedno otvorio međunarodnu konkurenciju, u kojoj će se za nagrade natjecati ukupno 21 film, dok će se u regionalnoj konkurenciji sudjeluje 17 filmova, uključivši dva hrvatska filma i tri hrvatske manjinske koprodukcije.

Tijekom sedam dana, od ranih prijepodnevnih do kasnovečernjih sati filmovi će se prikazivati u programima, Happy Dox, Kontroverzni dox, Stanje stvari, Biografski dox, Glazbeni globus, Teen Dox, Majstori doxa, ADU dox i drugima.
Retrospektive će imati gošća festivala francuska redateljica Claire Simon i hrvatski autor i član žirija Boris Poljak.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu