Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. siječnja 2020.
Drama Martina Scorsesea

"The Irishman" je već postao apsolutni hit: Zanimljivo je da se umalo nije niti snimio, a šuška se i o Oskaru

FOTO/Netflix, Instagram
FOTO/Netflix, Instagram
Autor:
Objavljeno: 29. rujan 2019. u 18:50 2019-09-29T18:50:07+02:00

Drama Martina Scorsesea o kriminalu i mafiji okupila je sam vrh legendarnih glumaca

Pedeset i sedmi Filmski festival u New Yorku otvoren je premijerom filma za kojeg se već priča da je legendaran te da je jedan od konkurenata za ovogodišnjeg Oskara. Drama Martina Scorsesea o kriminalu i mafiji okupila je sam vrh legendarnih glumaca. U „The Irishmanu“ glume Robert De Niro, Al Pacino i Joe Pesci koji su prošetali festivalskim crnim tepihom prije nego li su predstavljeni na pozornici.

„The Irishman“ traje 209 minuta pa su se mnogi posjetitelji festivala brinuli hoće li biti dovoljno kave da ostanu budni tijekom premijere koja je započela u osam sati navečer, prenosi Variety.

Prikazivanje filma je završilo oko ponoći, a na stotine se gostiju uputilo na tulum u popularnom „Tavernu“ gdje su nastavili hvaliti film. Najnovije djelo Scorsesea je već ostvarilo rezultat od 100 posto na Rotten Tomatoesu i 8.3 na IMDb-u. 

Prema pisanju stranih medija, posebno se istaknuo Pacino ulogom Jimmyja Hoffe, ali i vodeća zvijezda filma, Robert De Niro u ulozi glavnog lika, Franka Sheerana. Joe Pesci je na trenutak obustavio mirovinu da bi utjelovio mafijaškog bossa Russella Bufalina u filmu, što mu je svakako donijelo dodatne bodove kod publike.

Dosadašnja su predviđanja za Oskare išla na ruku Brada Pitta za njegovu ulogu u Tarantinovom „Once Upon a Time in Hollywood“, ali sada se priča da bi mu glavna konkurencija mogao biti Al Pacino.

Ovaj je legendarni glumac inače već osam puta bio nominiran za zlatni kipić, a istog je osvojio za ulogu u filmu „Scent of a Woman“ iz 1993. godine. Nagađa se da ako Pesci bude nominiran, glasovi će se podijeliti između njega i Pacina u istoj kategoriji, pa bi Pitt mogao ostati favorit, piše Variety.

Film se umalo nije dogodio

Iako je film trenutno jedan od onih koji se jednostavno moraju pogledati, umalo se nije dogodio. Netflix je bio jedini koji je htio financirati film težak 160 milijuna dolara, nakon što su ga Scorsese, De Niro i Pacino godinama pokušavali ostvariti. „Napokon smo pronašli ljude koji bi ga podržali i to je bio Netflix. Nitko nam nije htio dati što nam je trebalo za film“, kazao je Scorsese predstavljajući film na Festivalu.

S time na umu, Netflix će morati biti zabrinut što većina glasača Akademije neće doista iskusiti film na velikom ekranu jer će ga gledati na kompjuterima i laptopima. Razlog tome je limitirano prikazivanje filma u kinima jer će ostatak publike dramu gledati isključivo preko Netflixove platforme.

Poziv u kino

"Mislim da bi svatko morao ovaj film pogledati u kinu. Legendaran je. Nikada više nećete vidjeti zajedno ovu ekipu u filmu i trebali biste ga gledati u kinu jer to je mjesto gdje je Scorsese namjeravao da ga pogledate. Ali, hvala Bogu na Netflixu jer su oni jedini htjeli napraviti film, na čemu sam zahvalan", rekao je Felix “Skinny Razor” DiTullio za Variety.

Jednaka je briga kružila i oko filma "Roma" koji je na kraju Netflixu donio prvog Oskara. Za autobiografsku dramu Alfonsa Cuaróna su govorili da je osuđena na propast zbog kratkog prikazivanja u kinima, zbog toga što je crno-bijeli film i još je k tome na španjolskom jeziku. No, drama je imala deset nominacija i tri osvojene nagrade za redatelja, kinematografiju i najbolji film na stranom jeziku. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.