Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
23. siječnja 2020.
Venecija u zagrebu

Talijanski filmovi s Mostre u kinu Europa

"Miris žene" otvara program
"Miris žene" otvara program
Autor:
Objavljeno: 8. ožujak 2017. u 12:03 2017-03-08T12:03:00+01:00

»Veneciju u Zagrebu« će zatvoriti »Ovi dani« Giuseppea Piccionija koji se, kroz portret četiriju prijateljica na zajedničkom balkanskom putovanju, bavi ženskom stranom suvremene egzistencije i intime

ZAGREB Program »Venecija u Zagrebu«, koji četvrtu godinu u kinu Europa predstavlja odabrane talijanske filmove prikazane na prethodnom izdanju Venecijanskog filmskog festivala, otvorit će 12. ožujka restaurirana kopija filma »Miris žene«, kojega je proslavila američka verzija s oskarovskom ulogom Ala Pacina.

»Miris žene« iz 1974., u režiji jednog od najplodnijih iz poslijeratne generacije talijanskih redatelja godine Dina Risija, pokazuje koliko priči o oslijepljelom oficiru, aristokratu i ženskaru, koji u pratnji mladog vojnika putuje sa sjevera na jug Italije, bolje pristaje fizički lik i temperament Vittorija Gassmana, jednog od zaštitnih glumačkih znakova Risijeva opusa, ističe se u najavi kina Europa.

»Ta pikarska drama spoznaje vlastite nemoći u sklopu dominantno muškog žanra na humoran, gorko ironičan, pa i tragično sjetan način podriva mačizam i talijanštinu«, dodaje se.

Do 17. ožujka program se nastavlja novijim filmovima prikazanima na Mostri u rujnu prošle godine, među kojima se kao »rasna talijanska komedija« najavljuje »Pero« Roana Johnsona, humorna obiteljska drama koja tematizira međugeneracijske ratove, svakodnevne egzistencijalne probleme i nepomirljive statusne razlike dviju talijanskih obitelji suočenih s najavom preuranjenog roditeljstva dvoje maturanata.

Prikazat će se i film »Tommaso« Kima Rossija Stuarta, kojega mnogi uspoređuju s talijanskim Woodyjem Allenom, Nannijem Morettijem, i njegovim filmskim samoterapijama.
Naslovni lik tog filma, kojega glumi sam redatelj, proganjaju erotske maštarije koje, zbog potisnutih trauma i strahova te pretjerane izbirljivosti kad su u pitanju žene, nije u stanju realizirati u stvarnome životu.

Na programu je i film »Nerazdvojne« Edoarda de Angelisa, fikcija o frustriranim sestarama-sijamskim blizankama koje roditelji do punoljetnosti zlorabe kao cirkusko-pjevačku atrakciju kako bi financirali svoje poroke.

Film je hommage kultnom hororu »Freaks« Toda Browninga iz 1932. i njegovim osebujnim likovima.

Tu je i film »Uši« Alessandra Aronadija, koji donosi niz bizarnih i tragikomičnih zgoda svog zbunjenog antijunaka nakon što se jednog jutra probudi sa zujanjem u ušima.
Snimljen u crno-bijeloj tehnici film se uspoređuje s djelima Jarmuscha i Kaurismakija, kao i Kevina Smitha iz rane faze.

»Veneciju u Zagrebu« će zatvoriti »Ovi dani« Giuseppea Piccionija koji se, kroz portret četiriju prijateljica na zajedničkom balkanskom putovanju, bavi ženskom stranom suvremene egzistencije i intime.

Program ovogodišnjeg izdanja »Venecije u Zagrebu«, realiziran je u suradnji venecijanske Mostre sa Zagreb Film Festivalom i Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.