Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 4n
Sutra: 7° 7° 4n
19. siječnja 2020.
Mjesečni program

Svibanj u Art-kinu Croatia: Chaplin, Varda i Robert Ferlin

Faca s plaže
Faca s plaže
Autor:
Objavljeno: 30. travanj 2019. u 16:14 2019-04-30T16:14:56+02:00

U svibnju se Art-kino smije uz Chaplina, a prisjeća se i velike Agnès Varde u sklopu ovogodišnjeg Subversive festivala. I gostiju ima pregršt: Mimu Simić, Bernardina Modrića (Kula smrti), Juditu Franković (Izbrisana), Mariju Ratković Vidaković (IKEA for YU) i svibanjskog Kino kustosa – Roberta Ferlina

RIJEKA U prvi svibanjski vikend Art-kino ulazi s osmijehom na licu, a razlog su tome četiri filma velikog Charlieja Chaplina koji se u Art-kinu prikazuju u sklopu manifestacije Dani smijeha, povodom 130. godišnjice njegova rođenja. Na repertoaru 4. travnja u 19 sati naći će se tri srednjometražne komedije – Imigrant (1917.), Pasji život (1918.) i Dokoličar (1921.), a u potonja se dva filma u glavnoj ulozi javlja Chaplinov neprepoznatljiviji filmski lik – Skitnica. Idućeg dana u 19 sati na velikom platnu gleda se Chaplinova obiteljska komedija Mališan (1921.) u kojoj Skitnica brine o napuštenom djetetu.

S prvim svibanjskim izdanjem Kino učionice u ponedjeljak, 6. svibnja u Mini Art-kino stiže književnica, kritičarka i aktivnistica Mima Simić koja će, na temelju tri domaća filma, analizirati kakve se stilske i tematske tektonike događaju probojem autorica u pretežito muško polje filmskog stvaralaštva i na koji način njihovi radovi (de)konstruiraju dominantne ideologije filmske i društvene proizvodnje. Druga svibanjska Kino učionica zakazana je za 20. svibnja, a donosi predavanje o ženskom nasilju nad ženama u TV serijamascenaristice i filmske kritičarke Jelene Svilar.

Ovomjesečno Kultno kino donosi zasigurno najpopularniji kino klasik svih vremena – Casablancu Michaela Curtiza s Humphreyjem Bogartom i Ingrid Bergman u nezaboravnim glavnim ulogama. Romantična drama o ljubavnom trokutu okruženom ratnim previranjima i egzotičnim ambijentom kozmopolitskog i dekadentnog Maroka, pamtljivih replika i scena, na programu Art-kina igra 8. svibnja u 20 sati.

Ovogodišnje izdanje Subversive festivala u Art-kinu, od 15. do 18. svibnja, podijeljeno je u dva programska bloka. Prvi donosi tri zanimljiva recentna filmska naslova: igrani film Liz & Ray, filmski portret roditelja redatelja i fotografaRicharda Billinghama, dokumentarac Što ćeš učiniti kada je svijet u plamenu? o nizu brutalnih ubojstava afroameričkih muškaraca tijekom 2017. godine te modernu komediju Melankolična djevojka o djevojci koja u gradu traži mjesto za spavanje, no između joga studija i umjetničkih galerija, za nju prostora nema. Drugi dio programa, naslovljen Subverzivna Varda, donosi naslove legendarne i nedavno preminule francuske redateljice Agnès Varde. Na programu su Zaručnici s MacDonaldova, Cléo od 5 do 7, Bez krova I zakona/Vagabond, Žene odgovaraju: Naša tijela, naša seksualnost te Jedna pjeva, druga ne.

casablanca

U sklopu Dana Kreše Golika u Art-kinu se održava i projekcija kultne glazbene komedije i jednog od najgledanijih hrvatskih filmova Tko pjeva zlo ne misli. Živopisna previranja obitelji Šafranek čiju je svakodnevicu poremetio dolazak galantnog gospodina Fulira, uz niz popularnih ljubavnih šlagera i dobro upamćenih replika, na velikom platnu Art-kina gledamo 20. svibnja, a program se organizira u suradnji s OŠ Ivanke Trohar iz Fužina.

Idućeg dana, 21. svibnja, zakazana je premijera novog dokumentarnog filma riječkog redatelja Bernardina Modrića Kula smrti koji prati jedan od najvećih, a slabo poznatih zločina u Domovinskom ratu koji se dogodio 13. listopada 1991. godine u ličkom selu Široka Kula nedaleko Gospića.

Program pod nazivom Sci-Fi Geographies donosi izbor od pet eksperimentalnih (pseudo) znanstveno-fantastičnih filmova kratkog i srednjeg metra. Pet redateljica s dvaju kontinenata, sjevernoameričkog i europskog, djeluju unutar propusnih granica između prirodnog i natprirodnog, znanstvenog i znanstveno-fantastičnog. Među odabranim filmovima nalazi se i jedan domaći, Planine, u režiji Hrvoslave Brkušić te Sunken Treasure, američke redateljice Shanne Maurizi koja je dio svog filma snimila upravo u Rijeci. Spomenute će autorice 22. svibnja biti i gošće programa u Art-kinu.

Za članove Filmskog kluba 54+ organizira se posebna riječka premijera nagrađivanog slovenskog filma Izbrisana Mihe Mazzini s Juditom Franković u glavnoj ulozi. Film prati priču o majci koja devedesetih godina gubi vlastito dijete zbog toga što u sustavu nema njenih osobnih podataka, premda je u Sloveniji provela čitav život. Premijera za Filmski klub 54+ zakazana je za 23. svibnja u 20 sati, uz gostovanje glavne glumice Judite Franković.

U sklopu 3. Festivala queer i feminističke kulture Smoqua u Rijeci, 25. travnja održava se projekcija dokumentarca Sidney & prijatelji o interspolnom Sidneyju iz Nairobija koji se uz pomoć transrodnih prijatelja bori za život, ljubav i poštovanje. Izniman filmski esej Okus cementa o sirijskim izbjeglicama koji žive u ratom razorenom svijetu bez mogućnosti povratka vlastitim domovima, bez osnovnih ljudskih i radničkih prava, premijerno se prikazuje 26. svibnja, a riječkoj će premijeri prisustvovati i autor Ziad Kalthoum.

imigrant

Već idućeg dana u goste premijerno stiže i jedan domaći dokumentarni prvijenac, IKEA for YU Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić. Film donosi priču o obitelji suredateljice Marije koja je odrasla u Hrvatskoj u obitelji srpskog podrijetla koja i danas njeguje jugoslavenske ideale. Doks IKEA for YU u Art-kinu se premijerno prikazuje 27. svibnja u 20 sati, uz gostovanje članova filmske ekipe.

Svibanj ima novog kino kustosa, i to ni više ni manje nego „radijski glas 2019. godine“ – omiljenog voditelja i novinara Radija Rijeke – Roberta Ferlina. Poznati je novinar, u eteru prisutan gotovo trideset godina, za publiku Art-kina odabrao biografsku dramu Dobro jutro, Vijetname Barryja Levinsona s Robinom Williamsom u glavnoj ulozi. S Ferlinom i njegovim filmskim odabirom družimo se 28. svibnja u 20 sati.

U redovnu distribucija Art-kina od novih naslova stižu Bez naslova, posljednji dokumentarni film genijalnog austrijskog redatelja Michaela Glawoogera, talijanska drama Euforija, brodolomni igrani film Styx austrijskog redatelja Wolfganga Fischera, subverzivna američka komedija Faca s plaže s Matthewom McConaugheyjem, Snoop Doggom, Zacom Efronom i Islom Fisher u glavnim ulogama, Lautari, novi film Rasima Karalića koji nas vodi putem istoimenih goranskih predaka te Arktik, debitantski dugometražni film o spašavanju s Arktika u kojem glavnu ulogu igra Mads Mikkelsen. Obiteljski program u svibnju među poznate filmove donosi i novog igranog Aladdina i Pokémon detektiva Pikachua.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakog dana od 16 do 20:30 sati ili na stranici ulaznice.hr.

Više na: www.art-kino.org

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.