Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. studenoga 2019.
Tišina, snima se

Stiže li James Bond u Hrvatsku? u HAVC-u o toj mogućnosti još uvijek - šute

Stiže li James Bond u Hrvatsku? u HAVC-u o toj mogućnosti još uvijek - šute
Stiže li James Bond u Hrvatsku? u HAVC-u o toj mogućnosti još uvijek - šute
Autor: ,
Objavljeno: 5. kolovoz 2017. u 10:46 2017-08-05T10:46:39+02:00

Od 2012. do 2016. godine 34 strane produkcije potrošile su kod nas 390 milijuna kuna, pri čemu 155,7 milijuna kuna u 2015., a dosta manje u 2016. – 69,1 milijuna kuna

Iako je ugledni filmski časopis Hollywood Reporter nedavno izostavio Hrvatsku iz zemalja Istočne Europe koje privlače glavne strane produkcije, najave o snimanju novih nastavaka mjuzikla Mamma Mia, te sasvim nedavno nagađanja vezana za novi nastavak filmskog serijala o Jamesu Bondu obećavaju da će se hrvatski pejzaži ipak pojavljivati i u nemalom broju budućih filmskih hitova.

Potvrdu o tome da li će se tajni agent 007 u svom skupocjenu auto vozikati Lijepom našom pokušali smo dobiti od HAVC-a, no bez uspjeha.

– Hrvatski audiovizualni centar nema komentara na objave u pojedinim britanskim tabloidima, a koje su prenijeli i neki hrvatski mediji, poručila je Margarita Perić, koordinatorica HAVC-ovog programa Filming in Croatia ne želeći odgovoriti ni potvrdno ni demantirati vijest. Iz toga se da naslutiti da će James Bond uistinu koristiti dio hrvatskih lokacija, a djelatnici HAVC-a najvjerojatnije poštuju želju producenata da se o tome što dulje šuti.

U prvoj polovici 2017. godine zahtjev za ostvarenje prava na poticaje HAVC-u je podnijelo šest međunarodnih produkcija, no iz HAVC-a su naveli samo tri već snimljena projekta – dugometražni igrani film »Robin Hood: Origins« koji je sniman u Dubrovniku i manjim dijelom u Istri, televizijsku seriju »The Terror« snimana na Pagu te televizijsku seriju »McMafia«, snimanu u dva navrata na nizu lokacija od Zagreba i Rovinja do Paga i Splita. O koja se još tri projekta radi, Perić nije htjela otkriti ali pretpostavka je da je među njima i nastavak mjuzikla »Mamma Mia« zbog kojeg su zakupljene već mnogobrojne vile na Visu.

Državni poticaji 

Ukupna lokalna potrošnja bit će poznata po završetku provedenog postupka, a svi prijavljeni projekti bit će objavljeni po završetku procedure povrata sredstava, kratko je komentirala Perić.

HAVC je među prvima u regiji, još 2012. godine, inicirao izvoz filmskih usluga, uspostavivši vrlo učinkovit administrativni sustav za provođenje mjera poticanja ulaganja u audiovizualnu djelatnost.

– Te tzv. filmske mjere poticanja proizvodnje audiovizualnih djela u Republici Hrvatskoj omogućavaju da produkcije zatraže državnu potporu tj. povrat 20 posto od ukupnog iznosa opravdanih troškova učinjenih u Republici Hrvatskoj za proizvodnju igranih, animiranih i dokumentarnih filmova, televizijskih filmova te televizijskih serija koje se proizvode u cijelosti ili djelomično u Republici Hrvatskoj, pod točno određenim uvjetima, podsjetila je Perić. Jedan od uvjeta, je primjerice, da veliki postotak zaposlenih djelatnika na setu budu hrvatski filmski radnici.

Podaci pokazuju da su od 2012. do 2016. godine 34 strane produkcije ostvarile lokalnu potrošnju od 390 milijuna kuna – prve godine gostujuće su produkcije potrošile oko 24,5 milijuna kuna, 2013. godine ukupno 58 milijuna kuna, 2014. godine ukupno 82,4 milijuna kuna, te 2015. godine oko 155,7 milijuna kuna. Za 2016. godinu uistinu je, sudeći prema podacima iz HAVC-a, bio primjetan pad potrošnje – 69,1 milijuna kuna potrošile su strane produkcije u 2016. godini, a radilo se o prijavljenih sedam projekata, od čega 4 dugometražna igrana filma i 3 tv-serije.

Filmski »hot spot« 

– Na navedene vrijednosti treba pribrojiti uplaćeni PDV te ostale generirane poreze za obavljene usluge na teritoriju Republike Hrvatske – analiza pokazuje da je s navedene osnove uplaćeno u Državni proračun dodatnih 52 milijuna kuna, navodi Perić.

Mnogi poznavatelji prilika smatraju da je dolazak stranih produkcija u Hrvatsku usporila neizvjesnost oko isplate poticaja u vrijeme dok je Ministar kulture bio Zlatko Hasanbegović, te dodatne turbulencije u HAVC-u. Broj prijavljenih stranih produkcija ove je godine, sudeći prema podacima iz HAVC-a, uistinu manji no prošle godine, no baš kao što je svojedobno serijal »Igra prijestolja« brzinski vratio Hrvatskoj status »hot spota« za snimanje filmskih hitova, tako bi i dolazak Jamesa Bonda mogao dodatno privući i druge visokobudžetne produkcije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.