Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
12. prosinca 2019.
"Joker"

Pušu i na hladno nakon pokolja otprije sedam godina: Projekcije "Jokera" u kinima osiguravat će policija

FOTO/Instagram
FOTO/Instagram
Autor:
Objavljeno: 29. rujan 2019. u 11:45 2019-09-29T11:45:00+02:00

Na društvenim mrežama objavljen interni dopis o kojem se očitovao i FBI.

Losanđeleska policija (LAPD) potvrđuje da će u američkim kinima prilikom prikazivanja filma "Joker" sljedećeg tjedna biti prisutna policijska patrola, prenosi UNILAD. Film se prikazuje sedam godina nakon masovnog pokolja u kinu "Aurora" (Colorado) tijekom koje je ubijeno dvanaest ljudi, a ranjeno njih sedamdeset.

Napadač je dobio dvanaest doživotnih i dodatnih 3318 godina u zatvoru, a tijekom napada je bio obučen u Jokera. Obitelji žrtava tog stravičnog događaja napisala su pismo Warner Bros.-u izražavajući zabrinutost zbog sadržaja filma. 

Interni dopisi završili na društvenim mrežama

The Los Angeles Times piše da je objava policije stigla nakon što su FBI i američka vojska internim dopisima poslali unutarnja upozorenja o mogućim prijetnjama zbog filma. Poruke su kasnije objavljene javno i uzrokovale paniku među građanima.

Poruka je stigla iz Quantica od strane Zapovjednog terenskog ureda američke vojske za kriminalistička istraživanja (US Army Criminal Investigation Command) i ranije se ovog tjedna pojavila na društvenim mrežama. Upozorava o "vjerodostojno potencijalnoj masovnoj pucnjavi u neodređenom kinu tijekom prikazivanja filma". 

Direktor odnosa s javnošću iz Quantica, Chris Grey, potvrdio je slanje spomenute poruke u ponedjeljak, nakon što su prikupili informacije od Centra za informacije udruženog kriminala teksaškog odjela Javne sigurnosti, piše UNILAD. Grey kaže da su to učinili zbog "opreza" da bi zaštitili vojnike i njihove obitelji. Dodaje da za sada nemaju informacije koje ukazuju na "specifičnu i realnu prijetnju određenoj lokaciji ili kino dvorani".

FBI pozvao na oprez

Gizmodo piše da je o potencijalnoj prijetnji prva doznala američka vojska nakon što je primila FBI izvješće, informaciju koja je bila odvojena od onoga što je osigurao teksaški odjel Javne sigurnosti. LAPD nije potvrdio stiže li objava zbog direktive više instance, iako se čini da je na odluku utjecala sugestija koju je dao FBI. "Iako naša standardna praksa nije komentiranje pojedinih obavještajnih proizvoda, FBI je u kontaktu s našim partnerima iz policije i privatnog sektora o mrežnim objavama. Kao i uvijek, ohrabrujemo vas da budete na oprezu i prijavite bilo kakva sumnjiva ponašanja policiji", izjavljuje FBI.

Do sada je potvrđeno da se "Joker" neće prikazivati u kinu "Aurora", a zabrinute obitelji žrtava masovne pucnjave iz 2012. godine, uputila su pismo studiju Warner Bros.

"Kada smo vidjeli da Warner Bros. pušta film naziva 'Joker' koji lika prikazuje kao protagonista sa suosjećajnom originalnom pričom, zastali smo. Želimo naglasiti da podržavamo vaše pravo na slobodu govora i slobodno izražavanje. Ali, kao i svatko tko je ikada vidio strip, možemo vam reći - sa velikom moći dolazi i velika odgovornost. Zato vas pozivamo da iskoristite svoju masovnu platformu i utjecaj da nam se pridružite u borbi za izgradnju sigurnijih zajednica s manje oružja", stoji u pismu.

LAPD u izjavi kaže da su "svjesni zabrinutosti i povijesnog značenja povezanog s premijerom 'Jokera'" te dodaju da "nije bilo vjerodostojnih prijetnji" na području Los Angelesa te da će "biti vidljivi" oko kino dvorana tijekom prikazivanja filma. Unatoč upozorenja o tome da gledatelji budu "na oprezu", nikome nije rečeno da izbjegava prikazivanje filma, piše UNILAD.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.