Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Press film festival

Novinarska profesija u ratu

Otvorenje festivala večeras u Hrvatskoj Kostajnici / Foto Arhiv NL
Otvorenje festivala večeras u Hrvatskoj Kostajnici / Foto Arhiv NL
Autor:
Objavljeno: 25. rujan 2015. u 11:36 2015-09-25T11:36:17+02:00

Festival počinje danas projekcijom filma posvećenog reporteru Gordanu Ledereru kji je smrtno stradao od snajerskog metka u kolovozu 1991. na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice 

HRVATSKA KOSTAJNICA U hotelu Central u Hrvatskoj Kostajnici večeras u 20 sati otvara se prvi Press film festival koji okuplja filmove što tematiziraju novinarsku profesiju, odnosno ratne reportere, fotografe i snimatelje kojima je prva misao uhvatiti pravu snimku, prenijeti javnosti istinitu i iskrenu atmosferu ratnih zbivanja, često ne vodeći računa o vlastitoj sigurnosti i životu – obavijestio je Hrvatski filmski savez. Kao prvi bit će prikazan film posvećen fotografu, arheologu amateru, snimatelju animacije na filmu »Čudesna šuma« i TV-snimatelju Gordanu Ledereru (rođenom 21. travnja 1958. u Zagrebu), koji je 10. kolovoza 1991. smrtno ranjen snajperskim metkom na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice. 

Autor niza vrhunskih ratnih snimaka i reportaža možda je najpoznatiji po »Banijskim ratnim praskozorjima«, naknadno, poslije njegove smrti, montiranim zapisima iz prvih dana rata, čija je zvučna kulisa pjesma »Brothers in Arms« grupe Dire Straits. Na brdu Čukur ove mu je godine podignut novi spomenik, rad kipara Petra Barišića te arhitekata Kate Marunice i Nenada Ravnića koji simbolično prikazuje objektiv kamere propucan snajperskim metkom. Nakon filma o Ledereru bit će prikazan film Silvestra Kolbasa »Ratni reporter«. 

Press film festival će u subotu prikazati filmove »Sjeti me se« Azre Hodžić, »U potrazi za porodicom« Oggija Tomića, »Heroji bitke za ranjenike« Aleksandra Reljića te »Vrijeme u srcu Bosne« Saše Kralja, a u nedjelju »Neispričanu priču« Brankice Drašković, »Bilo jednom u Sarajevu« Jacky Rowland, »Hotel Europa« Ivane Dragičević i Dinka Cepaka te »Vodice, Šibenik 91/92« Šime Strikomana da bi završio još jednom projekcijom filma posvećenog Gordanu Ledereru. 

Temi festivala posvećena je i javna tribina pod naslovom »Uloga medija u ratu«, najavljena za subotu na kojoj će sudjelovati Edo Popović, Edin Ramulić, Saša Kralj, Dražen Šimić, Nikola Šolić i Hrvoje Polan te tribina »Profesija ratni reporter« koja će se održati u nedjelju.

U Građanskoj učionici postavljena je izložba fotografija Hrvoja Polana »Gaza – Irak – Palestina«, a u hotelu Central izložba fotografija Miroslava Arbutine – Arbe i Željka Gašparovića – Gaše. Tu će se odvijati i projekcija fotografija Nikole Šolića te koncert Damira Kukuruzovića i prijatelja. 

Pokretač i organizator prvog Press film festivala je dobri medijsku duh Hrvatske Kostajnice i Siska Daniel Pavlić. (D. P./M. M.) 

HRVATSKA KOSTAJNICA POČINJE PRVI PRESS FILM FESTIVAL Novinarska profesija u ratu Festival počinje danas projekcijom filma posvećenog reporteru Gordanu Ledereru kji je smrtno stradao od snajerskog metka u kolovozu 1991. na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice  (D. P./M. M.) 
Nedavno otkriveni spomenik Gordanu Ledereru 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze