Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Filmska antologija

Hrvatski filmski klasik »H-8« besplatno za rođendan kina Europa

Hrvatski filmski klasik »H-8« besplatno za rođendan kina Europa
Hrvatski filmski klasik »H-8« besplatno za rođendan kina Europa
Autor:
Objavljeno: 7. travanj 2017. u 7:53 2017-04-07T07:53:51+02:00

U sklopu programa Kinolektira, posvećenog odabranim ostvarenjima iz filmske antologije, u zagrebačkom kinu Europa u petak će se prikazati jedno od najznačajnijih hrvatskih modernističkih filmskih ostvarenja,»H-8« Nikole Tanhofera iz 1958. godine.

Film se prikazuje na velikom platnu gotovo 60 godina nakon njegova nastanka, a uoči 92. rođendana kina Europa, koji se slavi 8. travnja, ulaz na njegovu projekciju bit će besplatan.

Prije projekcije filmolog Nikica Gilić napravit će kratki uvod u film, koji će se pak prikazati na originalnoj 35-mm filmskoj kopiji s engleskim titlovima, koju je kinu Europa za tu prigodu ustupio Hrvatski državni arhiv.

»Jedan od najcjenjenijih hrvatskih filmova svih vremena, H-8 se podjednako odlikuje dojmljivom glumom, režijom i montažom, a pitanju je kultna akcijska drama u kojoj su inkorporirane sudbine putnika autobusa i vozača kamiona – dva vozila sudarit će se na autoputu jedne kišovite noći i u toj će nesreći samo dio putnika iz autobusa preživjeti«, napominje se u najavi tog zagrebačkog kina.

»Napetost proizlazi iz činjenice što likovi tijekom vožnje izmjenjuju svoja mjesta, a poistovjećivanje s likovima pojačava činjenica da se radi o istinitom događaju«, dodaje se.

Na festivalu u Puli film je osvojio Veliku Zlatnu arenu za najbolji film te nagrade za režiju, scenarij i epizodne uloge (Antun Vrdoljak i Mia Oremović), kao i nagradu publike Jelen.

Tanhoferov film odabran je za proslavu 92. rođendana kina Europa koje je, ističu iz tog kina od osnutka do danas uspjelo održati svoju poziciju okupljališta filmofila, posvećenog odabranim primjerima svjetske i europske nezavisne kinematografije i koje je prošle godine u snažnoj konkurenciji proglašeno najboljim europskim kinom.

Projekcija filma je besplatna, no ulaznice se prethodno trebaju podići na blagajni kina.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.