Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
21. studenoga 2019.
Raspodjela novca

HAVC objavio kome ide novac: Najveća potpora filmu Branka Schimidta

Branko Schmidt / Ilustracija D. Lovrović
Branko Schmidt / Ilustracija D. Lovrović
Autor:
Objavljeno: 30. listopad 2017. u 21:02 2017-10-30T21:02:59+01:00

Hrvatsko audiovizualno vijeće (HAVC) donijelo je u ponedjeljak odluke o raspodjeli sredstava u kategorijama poticanja proizvodnje audiovizualnih djela za dugometražni i kratkometražni igrani, kao i dokumentarni film.

Na Javni poziv za poticanje proizvodnje dugometražnih igranih filmova iz ožujka ove godine pristigle su 34 prijave, a sredstva su odobrena za šest projekata u ukupnom iznosu od 10.750.000 kuna.

Potpora je odobrena projektima »Džoker« Branka Schmidta (3.35 milijuna kuna), »Dopunska nastava« Ivana-Gorana Viteza (3.25 milijuna) i »Moj privatni ratni zločinac« Ivone Juka (3.6 milijuna).

Schmidtov projekt, u produkciji Telefilma, scenarista Sandre Antolić i Josipa Mlakića, smješten je među populaciju bivših branitelja. Osnovna tema budućeg filma su nečista savjest i iskupljenje kao neminovni motivi ratničke autorefleksije, ali s pozitivno– katarzičnim krajem.

Vitezova »Dopunska nastava« producenta Interfilma, žanrovski je film o talačkoj krizi u osnovnoj školi, kojeg je, prema mišljenju umjetničkih savjetnika, autor vješto nadogradio snažnim socijalnim i političkim podtekstom, referirajući se na brojne probleme hrvatske svakodnevice.

Jukin »Moj privatni ratni zločinac«, u produkciji 4filma, odlikuje široki obuhvat tema i motiva te složeni odnosi brojnih likova - kroz dvije narativne linije prikazuje se nekoliko epizoda ratne svakodnevice na dubrovačkom području i proslave 25 godina kasnije.

Od pet prijavljenih projekata u postprodukcijskoj fazi poduprijet će se tri koja su blizu svog dovršetka – »Dom« Darija Pleića (200 tisuća kuna), koji prati mladi bračni par s djetetom na dan deložacije, »Na zapadu« Sare Hribar i Marka Šantića (250 tisuća kuna), koji isprepliće sudbine hrvatskih glumica i tekstilnih radnica suočenih s gubitkom radnog mjesta i »Za ona dobra stara vremena« Eduarda Galića (350 tisuća) o četvorici prijatelja koji se neuspješno pripremaju za prave životne izazove.

Umjetnički savjetnici u toj kategoriji, Jelena Paljan i Pavo Marinković, obrazložili su kako je razlog za mali broj odobrenih projekata i dalje razmjerno nepovoljna financijska situacija, a u konačnom izboru prevagu su odnijeli oni projekti koje potpisuju potvrđena redateljska imena.

Umjetnički savjetnik u kategoriji kratkometražnih igranih filmova Miroslav Sikavica ocijenio je kako je došlo do zabrinjavajućeg pada broja prijava u toj kategoriji u odnosu na prethodne natječaje, a što je rezultiralo smanjenjem broja kvalitetnih scenarija, uvjerljivih i originalnih redateljskih koncepcija.

Stoga je predložio sufinanciranje triju od 23 prijavljena projekta, u ukupnom iznosu 540 tisuća kuna – »Njemački inat« Silve Ćapin, »Saurer« Miroslava Terzića i »Ultra« Igora Jelinovića, koji je u fazi postprodukcije.

Na proljetni rok za produkciju dokumentarnog filma bilo je 29 prijava, a sredstva su odobrena za šest projekata u ukupnom iznosu 455 tisuća kuna.

Umjetnički savjetnik u toj kategoriji Neven Hitrec kaže kako je velik broj prijavljenih projekata bio izrazito televizijskog pristupa u konceptu i dramaturgiji, a prednost je dao projektima autora koji su svojim redateljskim koncepcijama i primjerima audio-vizualnog pristupa u dostavljenim trailerima dali svjež i zanimljiv pogled na izabrane teme.

Od dugometražni dokumentaraca tu su igrano-dokumentarna »Berekina» Ivane Marinić Kragić, koja progovara o intrigantnoj temi zabranjene ženske ljubavi, »Zaljev« Brune Pavića o ekološkoj temi kontaminacije kaštelanskog zaljeva i »Štafeta smrti» Nade Prkačin, priča te ratne izvjestiteljice o proboju iz Vukovara.
Među odobrenim kratkometražnim dokumentarcima je »Snajka traži sreću» Tee Vidović, koji se opisuje kao »dokumentarna inačica igranog filma Moje grčko vjenčanje« te dva filma u postprodukcijskoj fazi - »Mezostajun« Ivana Ramljaka o životu na jadranskim otocima i »Nona» Maria Pućića koji dokumentira starost, smrt i ljudsku krhkost.

Odluka o sufinanciranju u kategorijama animiranog i eksperimentalnog filma donijet će se na sljedećoj sjednici AV vijeća.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija