Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
Proračun EU-a za budućnost

InvestEU: Objedinjeno financiranje investicijskih projekata

InvestEU: Objedinjeno financiranje investicijskih projekata
InvestEU: Objedinjeno financiranje investicijskih projekata
Autor:
Objavljeno: 5. srpanj 2018. u 17:13 2018-07-05T17:13:00+02:00

Jednostavnijim, učinkovitijim i fleksibilnijim financiranjem iz proračuna Europske unije do povećanog zapošljavanja, rasta i inovacija

Povoljnija gospodarska situacija, strukturne reforme i intervencije kao što je Plan ulaganja za Europu u posljednje su četiri godine vidno poboljšale uvjete za ulaganja u Europi. Međutim, ona su i dalje nedostatna i potrebno ih je potaknuti mobilizacijom javnih i privatnih ulaganja.

 

Prošle su godine ukupna ulaganja  u javnom i privatnom sektoru država članica Europske unije iznosila gotovo 3.100 milijardi eura ili 20,1 posto BDP-a. Omjer ulaganja i BDP-a prošle je godine bio najviši u Češkoj i Švedskoj s oko 25 posto, a najniži u Grčkoj s ispod 13 posto, dok je u Hrvatskoj taj omjer iznosio gotovo 20 posto, što je i u prosjeku EU-a. No, ako to usporedimo s ulaganjima od prije deset godina, odnosno neposredno prije gospodarske i financijske krize, samo su Švedska, Austrija i Njemačka povećale svoja ulaganja u odnosu na BDP i to tek neznatno. Hrvatska bilježi pad od 6,9 postotna boda, dok je prosjek EU-a pad od 2,3 postotna boda. EU se oporavlja od krize, ali ne dovoljno brzo.

 

Čak 650 milijardi eura dodatnih ulaganja

Za što brže pokretanje pozitivnih promjena u gospodarstvu, inovacijama i okolišu, Europska komisija za sljedeći dugoročni proračun Unije (2021. – 2027.) nudi ambiciozne, ali i realistične prijedloge koji će donijeti jednostavnija, učinkovitija i fleksibilnija pravila za financiranje investicijskih projekata.

Program InvestEU objedinit će financiranje iz proračuna Unije u obliku kredita i jamstava, odnosno povezati velik broj trenutačno dostupnih financijskih programa te proširiti primjenu uspješnog modela Plana ulaganja za Europu. Komisija očekuje da će privlačenjem privatnih i javnih ulaganja, InvestEUu sedam godina uspjeti potaknuti dodatna ulaganja u EU u vrijednosti od čak 650 milijardi eura.

- Plan ulaganja za Europu pokazao se uspješnim u mobiliziranju privatnih ulaganja i otvaranju radnih mjesta u Europi. Već je potaknuo ulaganja u vrijednosti od gotovo 290 milijardi eura koja bez njega ne bi bila moguća te je osigurao financiranje za 635 tisuća malih poduzeća. S programom InvestEU taj se uspješan model proširuje na mnoge programe financiranja Unije koji su dostupni – izjavio je predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker, te naglasio kako će novi program pojednostaviti proces te će s manje novca ostvariti bolje rezultate, a povećat će se i socijalna ulaganja.

 

Strukturne reforme ključne za uspjeh

No, sama financijska potpora neće biti dovoljna. Hrvatska se, kao i ostale države članice, treba aktivno uključiti u uklanjanje prepreka ulaganjima te poboljšati svoje poslovno okruženje. To će postići provedbom preporuka Komisije u okviru europskog semestra, ali i korištenjem mnogih oblika potpora koje su joj na raspolaganju.

Za novo proračunsko razdoblje Komisija dodatno predlaže uspostavu Programa potpore reformama koji će s ukupnim proračunom od 25 milijardi eura pružiti potporu za provedbu prioritetnih reformi u svim državama članicama.

grafika-InvestEU

Istraživanje i inovacije za konkurentnost

Plan ulaganja za Europu pogotovo podržava ulaganja u odvažnije aktivnosti s dodanom vrijednošću, kao što su istraživanje i inovacije, da bi Europska unija bila i ostala industrijski i gospodarski konkurentna, a građani imali bolju kvalitetu života.

- Ulaganje u istraživanje i inovacije ulaganje je u budućnost Europe. Sredstva EU-a omogućila su timovima iz više zemalja i znanstvenih disciplina da zajedno rade i ostvare nezamisliva otkrića, te tako stave Europu na čelo istraživanja i inovacija na svjetskoj razini – ističe potpredsjednik Komisije Jyrki Katainen, zadužen za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost.

Kako do financiranja

S obzirom na svoju ulogu javne banke Unije, sposobnost djelovanja u svim državama članicama i iskustvo u upravljanju EFSU-om, Grupa Europske investicijske banke (EIB) i dalje će biti Komisijin glavni financijski partner u provedbi programa InvestEU. Osim toga, nacionalne i regionalne razvojne banke i druge institucije u državama članicama koje mogu ponuditi određeno stručno znanje i iskustvo mogu postati financijski partneri.

Savjetodavni centar InvestEU bit će jedinstvena kontaktna točka za pomoć u izradi projekata koja će objediniti 13 različitih savjetodavnih službi koje su trenutačno dostupne. Pružat će tehničku potporu i pomoć u pripremi, izradi, strukturiranju i provedbi projekata, uključujući izgradnju kapaciteta.

Dodatne informacije potražite na poveznici: http://eiah.eib.org/find-support/wizard-page/index.htm

Ciljevi fonda InvestEU:

- omogućiti ostvarivanje boljih rezultata s manje novca

- stvoriti raznovrstan i fleksibilan portfelj ulaganja

- racionalizacija i pojednostavnjenje financiranja

- iskoristiti stručno znanje partnera u financiranju

- pomoći državama članicama u djelotvornijem korištenju EU novca

Više od 44 milijarde eura iz Plana za vanjska ulaganja

Kako bi poduprla održivi razvoj, potaknula ulaganja i pomogla pri iskorjenjivanju siromaštva u Africi i susjedstvu EU-a, Europska je komisija u rujnu prošle godine započela provedbu ambicioznog Plana za vanjska ulaganja (EIP).

EIP pruža potporu u područjima u kojima inače ne bi bilo ulaganja, kao što su održiva energija i poljoprivreda, financiranje mikro, malih i srednjih poduzeća, održivi gradovi i digitalizacija.

Za više informacija možete kontaktirati: EC-EIP-EFSD-SECRETARIAT@ec.europa.eu

 

 

Mišljenje građana:

Martina Krizman, pravnica, Pula

Martina_Krizman_mala

„Uzimajući u obzir financijsku situaciju u Hrvatskoj, pri tome mislim na manjak investicija od strane privatnih investitora, smatram da je svaki dodatni oblik investiranja/financiranja i više nego dobro došao. Nadam se da će ovaj program otvoriti više radnih mjesta u Hrvatskoj i pomoći u razvoju nekih inovativnijih gospodarskih grana, osim turizma na koji se, po mojem mišljenju, previše oslanjamo.“ 

Josip Čes, stomatolog, Osijek

Josip_Ces_mala

„Kao stomatolog s višegodišnjim iskustvom, za nabavku vrhunske opreme koristio sam zajam uz potporu EIF-a u okviru Plana ulaganja, što mi je puno pomoglo u daljnjem poslovanju. Svakako pozdravljam činjenicu da će ovaj novi program InvestEU korisnicima dati još bolje i fleksibilnije uvjete te toplo preporučujem svim poduzetnicima da se raspitaju i iskoriste mogućnosti koje im se nude.“

Mare Aljinović, ekonomistica, Mljet

Mare_Aljinovic_mala

„Da bi gospodarski napredovala, Hrvatskoj su javna i privatna ulaganja izuzetno važna. Drago mi je da se Europska komisija zalaže za poboljšanje stanja u gospodarstvu te da svojim državama članicama nudi poticaje za financiranje investicijskih projekata. Svakako ću se upoznati s uvjetima financiranja fonda InvestEU te se nadam da ću sa svojom udrugom moći iskoristiti te pogodnosti.“

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.