Pusna kuharica uz Novi list

Znate li kako pripremiti pusna jela za “steplit dušu i telo”? Ovo vam može pomoći

P. N.



Eksplozija veselja, šarenila, zvonjave i adrenalina. I odlične energije. Ne kaže se bez razloga – krepat, ma ne molat.


Sve je to peto godišnje doba koje na noge digne svaki kutak Primorsko-goranske županije. Poluštrani su već zvonci, a šilice rade punom parom kako bi svo to šarenilo ideja za maski bilo spremno za tanac ili karnevalsku povorku.


Pust ili Mesopust, kako će već tko zvati ovaj najšareniji i najluđi dio godine, ne zaobilazi ni kuhinju, jer sva pusna obahajanja i veselje treba izdržati. Mačak na špargete o Puste ne sme spat! Kako bi vam olakšali i dali koju ideju kako pripremiti pravo pusno jela za “steplit dušu i telo” u pet kuharica Pust va padele donosimo samo mali dio onoga što pripremaju mesopustari iz svih kutaka “plavo-zelene” županije. Kao i priče o zvončarskim i maškaranim grupama.




U prvoj kuharici Pust va padele obišli smo tako područje od Halubja i Studene preko Rukavca do Mošćeničke Drage.



Saznat ćete tako da Rukavački zvončar na glavi nosi krabujosnicu, koliko litara vode (ili vina) stane u zvonac Halubajskih zvončara, kako su Dražani doskočili buri i osigurali pola stoljeća dominacije na Mjesecu te koliko šilica vrijedno svake godine radi da bi maškare iz Studene zasjale na tancima i obahajanjima. A što tu su i recepti koji će vam mirisom i okusom dočarati Pust u ovom kraju.


Stoga, što reći nego Živio pust! I kuhače u ruke!


Pusna kuharica izlazi uz Novi list u srijedu, 30. siječnja.