Kuharica uz Novi list

Pust va padele: Što sve spremaju mesopustari Crikvenice, Novog i Vinodola u svojoj kuhinji?

P. N.

Sve je to dio maškaranog šarenila, ali i duge tradicije mesopusta u ovim krajevima

Sve je to dio maškaranog šarenila, ali i duge tradicije mesopusta u ovim krajevima

Red ribica, red mesa, red slatkog... Mmmm, neka fino zamiriše i iz vaše kuhinje



Samo tri godine mlađi od Sinjske alke. To je novljanski “žitak”, odnosno optužnica mesopustu koju vrijedni stanovnici Novog pišu puna tri stoljeća.


Ovo je tek jedna od zanimljivosti koju donosoimo u trećoj maškaranoj kuharici Pust va padele u kojoj smo prošetali Crikvenicu, Novi Vinodolski i općinu Vinodol. Kuharica izlazi 13. veljače uz Novi list.


Na ovom području nećete naći klasične zvončare, međutim, mesopusna je tradicija vrlo bogata i zanimljiva.




Pa su tu i mesopusni pir, tradicija obilaska u paradi uz pozdrav – bubanj i muzika složno udaraj, maškaranje da se bude i lip, ali i ča – grđi.


Sve je to dio maškaranog šarenila, ali i duge tradicije mesopusta u ovim krajevima.


Ne treba posebno ni naglašavati, mesopustari su vrlo vješti u kuhinji pa peto godišnje doba ne prolazi bez finih domaćih jela.


Red ribica, red mesa, red slatkog… Mmmm, neka fino zamiriše i iz vaše kuhinje.


Stoga, kuhače u ruke i živio Mesopust!