Predstavljena knjiga »O glazbi«

Zvonimir Berković – precizni dijagnostičar našeg vremena

Maja Hrgović

Filmski redatelj, erudit i sjajan pisac, Berković je kao vrhunski intelektualac mazohistički tragao za savršenstvom



ZAGREB » Analitičnost, praktičnost, polemičnost, subverzivan – to su, prema riječima književnice Sibile Petlevski, ključne odlike publicističkog djela Zvonimira Berkovića (1928-2009), okupljenog u knjizi »O glazbi« koja je preksinoć predstavljena u dupkom ispunjenoj dvorani Kulturno-informativnog centra. Promocijom tog novog izdanja biblioteke »U prvom licu« (nakladnik Mala zvona), započela je trodnevna manifestacija Dani Zvonimira Berkovića u KIC-u. 


   Knjigu »O glazbi« čine tekstovi što ih je Berković – filmski redatelj, erudit i sjajni pisac – objavljivao u mnogim novinama i časopisima. Izbor je napravila muzikologinja i glazbena kritičarka Bosiljka Perić Kempf, koja ih je podijelila u četiri cjeline: kritike, portrete, meditacije i razgovore. Njezina sjećanja na druženja s Berkovićem bila su zanimljiviji dio večeri – govorila je o njegovom žaljenju za tim što u Hrvatskoj nije bilo interesa za sinestezijom, za preklapanjem i međusobnim prožimanjem različitih vidova umjetnosti, što je zanemarena moć filma da velikodušno otvori u sebi prostor likovnosti i osobito glazbi. 


   – Ono čega nije bilo, pionirski je stvorio sam; strukturirao je film kao glazbenu formu u »Rondu«, tragom svog uvjerenja da film ne izdaje ni jednu umjetnost, nego da je film umjetnost koja »usisava«, rekla je urednica izdanja Bosiljka Perić Kempf, koja osobito cijeni Berkovićevo zaneseno pisanje o violini. 


   – Ono dolazi iz dubokog razumijevanja instrumenta, muzike – zaključila je, prisjećajući se kako je Berković bio u stanju satima pasionirano razgovarati isključivo o muzici.  

  Sibila Petlevski rekla je da je, čitajući ovu knjigu, na nekoliko mjesta zaplakala, dirnuta točnim dijagnosticiranjem našeg vremena, naše sredine i njegovom mazohističkom potragom za savršenstvom. 


   – Kao vrhunski intelektualac, isporučivao je tu dijagnozu kroz melankoliju koju je dobro povezivao s cinizmom, a cinizam pak s dubokim razumijevanjem kompozicije života i društva kojem pripadamo – rekla je Petlevski, koja je golem odaziv na Berkovićeve dane protumačila kao znak da »zaborav još nije nastupio« i da je utjecaj koji je on izvršio na ovu sredinu velik. 


   Petlevski je istaknula i Berkovićevu prodornost u seciranju političke situacije. 


   – Činio je to bez premca, donkihotovski, muzikološki analizirajući politiku u maniri kritičara, a ne površnog kritizera. On je jedinstven u tome što je razvio muzikološku analizu političkih prilika, rekla je Petlevski, koja poznatog redatelja i pisca smatra i majstorom psiholoških portreta. 


   Nakon predstavljanja knjige otvorena je izložba »Zvonimir Berković – 4 filma, 4 desetljeća« koja obuhvaća plakate i fotografije sa snimanja četiri kultna filma (»Rondo«, »Ljubavna pisma s predumišljajem«, »Dora« te »Putovanje na mjesto nesreće«) iz privatne kolekcije redateljeve supruge Dubravke Berković. Danas će se održati tribina o Berkovićevom stvaralačkom opusu i doprinosu hrvatskom filmu i kulturi, a govorit će Marko Grčić, Božo Kovačević, Nenad Polimac i Goran Trbuljak.