Likovna kolonija

Priziv na tri, šest i devet: Jedinstvena međunarodna izložba u Kaštelu Grada Grobnika

Sandy Uran

Otvorenje jedinstvene izložbe popratio je velik broj ljubitelja umjetnosti / Snimio Damir Škomrlj

Otvorenje jedinstvene izložbe popratio je velik broj ljubitelja umjetnosti / Snimio Damir Škomrlj

U sklopu 20. godišnjice Međunarodne likovne kolonije Grobnik održana je i 6. Europska noć muzeja. Na jedinstvenoj izložbi s tri izložbe u jednoj izlažu poznati umjetnici iz Hrvatske i svijeta, a ona će se do kraja kolovoza multiplicirati u čak 17 izložbi 



Uz upečatljiv prizor plavičastog neba i mjesečine u Kaštelu Grada Grobnika u sklopu obilježavanja 20. godišnjice Međunarodne likovne kolonije Grobnik održana je i 6. Europska noć muzeja na temu »Lijepa je ova noć svibanjska«. Otvorenju jedinstvene međunarodne izložbe – tri izložbe u jednoj – pod nazivom »Priziv na tri, šest i devet« nazočili su Vlasta Juretić, Vinko Škaron i povjesničar umjetnosti dr. Berislav Valušek.


Govoreći o manifestaciji, Juretić je još jednom ukazala na važnost Međunarodne likovne kolonije te je najavila projekt Zakon devet gradova, odnosno početak stvaranja novog hrvatskog spomen-parka skulptura.


Bit će to hrvatski spomenik europskoj baštini, a činit će ga devet monumentalnih skulptura u kamenu koje će izraditi devet hrvatskih umjetnika među kojima su kipari Zvonimir Kamenar, Ljubo de Karina, Kruno Vrgoč, Kuzma Kovačić, Goran Štimac, Hrvoje Uremović i Tomislav Pavletić.


Niz umjetnika




Predstavljajući djela umjetnika koji se mogu pogledati na ovoj izložbi Valušek je kazao:


– Marijan Mavrić osvaja svojim figurativnim krajolikom kojim je otišao korak dalje u svom stvaralaštvu, Tomo Gerić daje novo viđenje kvadrature kugle, Miljenka Šepić osvaja osebujnim krajolikom, a tri mlade grobničke umjetnice – Barbara Brnelić figuracijom, Romina Mejak fotografijama u stilu modnog dizajna, a Dajana Radoš grafikama krajolika.


Od umjetnika iz drugih zemalja na ovoj se izložbi do kraja kolovoza predstavljaju Hetty van der Linden iz Nizozemske koji, kaže Valušek, osvaja svojim ekspresionističkim izrazom, Lorenzo Moya iz Čilea sa svojim slikama u neobaroknoj maniri, dok je za radove Lita Demura iz Argentine naglasio kako njegovi radovi objedinjuju literarni i ekspresionički likovni izričaj.


Video-katalog


Ova izložba je drugačija i po tome što istovremeno predstavlja sve mogućnosti što ih nudi novi koncept izložbi pod nazivom Priziv, te će tako do kraja kolovoza dvije izložbe prerasti u 17 izložbi, a cjelokupni je projekt prikaz Priziva na devet, odnosno 13 izložbi u jednoj. Pretvaranje jedne izložbe u niz izložbi prikazuje video-katalog koji nastaje tijekom trajanja ove neuobičajene izložbe.


Spiritus movens manifestacije Vlasta Juretić još jednom je ukazala na važnost i ekskluzivnost projekta »Artoteke Grobnik« kojim umjetnička djela 46 domaćih i stranih autora stoje na raspologanju za posudbu i iznajmljivanje, što predstavlja uistinu jedinstvenu mogućnost.


Želimo Vam predstaviti neuobičajene događaje koji ovih dana slijede u kaštelskom kompleksu Grobnik te molimo za Vašu nazočnost.U svibnju ove godine Međunarodna likovna kolonija Grobnik navršava 20 uspješnih godina. Pokrovitelj ove lijepe obljetnice je Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina. Pod zajedničkim nazivom Zakon devet gradova, za ovu smo prigodu već duže vrijeme pripremali inovativne programe koji će značajno obogatiti kulturnu i turističku ponudu PGŽ. Predstavit ćemo ih u Kaštelu Grobnik, istovremeno obilježavajući ovogodišnji Međunarodni dan muzeja:1. Zajednički dječji uradak Zakon devet gradova (po uzoru na Vinodolski zakon zadnjih su ga godinu dana zajednički stvarali učenici 9 osnovnih škola PGŽ2. Projekt Zakon devet gradova (početak stvaranja novog hrvatskog spomen – parka skulptura (9 monumentalnih skulptura u kamenu počinje stvarati 9 hrvatskih umjetnika) – hrvatski spomenik europskoj baštini 3. Lijepa je ova noć svibanjska – 6. Europska noć muzeja u Kaštelu Grobnik Ovaj će program zaključiti nastup njemačke glazbeno-plesne skupine Tanzschuh, sa srednjovjekovnim pjesmama i plesovima. Glavni Katedrin partner u projektu Spomen-park skulptura Zakon devet gradova je tvrtka Kamen iz Pazina.