Međunarodna likovna kolonija

Završio 33. Mandrać: Moćna energija likovnih umjetnika pobijedila kišu

Kim Cuculić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

 Ovogodišnji Mandrać bio je posvećen 160. obljetnici rođenja talijanskog skladatelja Giacoma Puccinija. U Galeriji »Gal« otvorena je izložba Ive Kaline 



VOLOSKO Dodjelom nagrada u vološćanskoj lučici sinoć je završio 33. Mandrać – tradicionalni Međunarodni likovni natječaj koji je ovog ljeta trajao od 23. do 26. kolovoza.


Manifestacija je održana unatoč lošim vremenskim prilikama, a kao rezervni prostor poslužio je Dom Liburnija. U ime organizatora, Hrvatskog muzeja turizma, Gabrijela Krmpotić Kos kazala je da su umjetnici prkoseći kiši svojom moćnom energijom uspjeli završiti radove. Zamjenica opatijskog gradonačelnika Vera Aničić dodala je da su kišne kapi umjetnicima bile dodatna inspiracija, a istaknula je i da je zahvaljujući umjetnicima Volosko jedno od najkreativnijih mjesta. Sonja Kalafatović u ime Zajednice Talijana Opatije podsjetila je da je ovogodišnji Mandrać posvećen 160. obljetnici rođenja talijanskog skladatelja Giacoma Puccinija, koji je nekad dolazio u Opatiju na praznike.


Međunarodni ocjenjivački sud ove su godine činili akademski slikar Claudio Frank (predsjednik), povjesničarka umjetnosti Irena Dlaka iz Malog Lošinja i povjesničarka umjetnosti Tina Teufel, kustosica Museum der Moderne u Salzburgu. Njihovom odlukom prva nagrada u skupini profesionalaca, u vrijednosti od 6.000 kuna, pripala je Ediju Gustinu za efektnu sliku »Puccini – Tosca«. Drugu nagradu vrijednu 3.000 kuna dobila je Darija Stipanić, a posebno priznanje pripalo je Klari Rabenseifner Miljević. Dobitnica priznanja u profesionalnoj skupini je Renata Pentek Šimoković.




Prvu nagradu u općoj skupini, vrijednu 3.000 kuna, dobila je Jasmina Sanković, a drugu od 1.000 kuna – Elza Cunjak. Posebno priznanje pripalo je Slavku Striniću, a priznanje je dobio Slavimir Kapov-Mićo. U kategoriji fotografije prvu nagradu u vrijednosti od 2.000 kuna dobio je Stanislav Juretić, a posebno priznanje pripalo je Verdanu Grubeliću. U kategoriji studentskog rada prijavila se samo jedna studentica – Barbara Kirinec, koja je dobila posebno priznanje.


Stvaranje »na licu mjesta« 


Ovogodišnji Mandrać počeo je festivalom kancone i nastupom Martine Majerle i Marija Šimunovića. Zatim je u organizaciji Zajednica Talijana Opatije održan Mali Mandrać, likovni natječaj namijenjen djeci do 15 godina. Uslijedilo je međunarodno natjecanje slikara Mandrać, koje već desetljećima predstavlja ono najvrednije u umjetnosti – sam čin kreacije, ostvaren pred očima posjetitelja i kolega umjetnika. Radi se o »ex tempore« slikarskom natjecanju, u kojemu umjetnička djela nastaju »na licu mjesta« i koji zbog toga svake godine vrvi brojnim umjetnicima i odiše atmosferom kreativnosti.


Ivo Kalina 


Kao popratno događanje u Galeriji »Gal« otvorena je izložba istaknutog umjetnika Ive Kaline. Ovaj akademski umjetnik je u razdoblju od 1960. do približno 1975. godine živio i stvarao u Voloskom. Upravo iz tog razloga je Galerija »Gal« primjeren prostor za malu retrospektivu velikog umjetnika, budući da se primorski pejzaži na slikama mogu i pogledom kroz prozor galerije vidjeti uživo i prepoznati. Predstavljena je i monografija »Ivo Kalina«, posvećena umjetničkom radu i opusu umjetnika. Monografija je rezultat tri godine istraživanja, prikupljanja materijala i suradnje s nizom nacionalnih i lokalnih muzejskih te galerijskih institucija, ali i brojnih privatnih kolekcionara i galerija. Kolaži, kaligrafije, apstrakcije, asocijativne apstrakcije, portreti, aktovi, pejzaži, vedute… svjedoče staru istinu o slikaru koji, ma koliko bio različit i bogat u tematici, ikonici ili slikopisu, uvijek slika samo jednu istu sliku. Jer Kalina je bio slikar trenutka, geste, zanosa, strasti i temperamenta. Osoba koja nije gradila sliku već ju je stvarala u dahu, bez priprema, bez kalkulacija i bez – straha. Ivo Kalina (Zagreb, 1925. -Opatija, 1995.), hrvatski je slikar. Diplomirao je u Zagrebu. Suradnik je majstorske radionice Krste Hegedušića, član grupe Mart i Grupe šestorice. Jedan je od prvih hrvatskih slikara informela i apstraktnog ekspresionizma. Radio je kolaže jedinstvne u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti, a poslije pejzažne motive crnobijelih poteza. Izlagao je u Zagrebu, Opatiji, Rijeci, Rimu i Firenci. Izložba u Galeriji »Gal« otvorena je do 30. rujna.