EPK

U Varaždinu predstavljen program Kuhinje različitosti Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture

Portal Novilist.hr

Foto EPK

Foto EPK

U okviru programa, u čijem su fokusu manjine, migracije i aktivizam, razvijaju se dugoročni kulturni projekti



Lela Vujanić, voditeljica Kuhinje različitosti istaknula je kako je slogan riječkog projekta Europske prijestolnice kulture “Luka različitosti”, nastao na vrijednostima koje najbolje opisuju duh Rijeke kao otvorenog, multikulturalnog i tolerantnog grada, a ovo su ujedno i vrijednosti na kojima Kuhinja različitosti temelji svoj program: „U ovoj Kuhinji Romi tako postaju mentori na radionicama, a osobe s poteškoćama u razvoju glumci na sceni nacionalnog kazališta. Na ovaj način kroz program Kuhinje različitosti projekta EPK svijetu želimo poslati poruke zajedništva, solidarnosti i uvažavanja, a građane Hrvatske podsjetiti da je različitost faktor povezivanja, a ne odvajanja.“


Program Kuhinje različitosti svijetu želi poslati poruke zajedništva, solidarnosti i uvažavanja


Većinu programa koji će se održati u 2020. godini u sklopu Kuhinje različitosti, publika je već u određenom obliku imala prilike vidjeti u fazi pretprograma. Radi se o: Porto Etno festivalu svjetske glazbe i gastronomije, Festivalu europske kratke priče, Danu migranata, Reviji malih književnosti, Smoqui – festivalu feminističke i queer kulture, međutim, u slavljeničkoj, 2020. godini, svi oni postat će bogatiji, trajati duže, a pridružit će im se i novi program Jedan grad: jedan cilj – Kup prijestolnica kulture i Koncert navijačkih pjesama.


Irena Kregar Šegota, direktorica partnerstava i komunikacja Rijeke 2020 istaknula je kako se u pripremanju programa Europske prijestolnice kulture, uz bogati program za 2020. godinu, razvijaju dugoročni kulturni projekti – festivali i manifestacije, a grade se i zgrade kulture te se ulaže u edukaciju ljudi. Na taj način Europska komisija kulturu ugrađuje u dugoročni razvoj gradova.


Kulturno-umjetnički program Kuhinje različitosti u 2020. godini


Afrofuturizam kao pokret i umjetnost na Danu migranata




Iako se formalno Svjetski dan migranata obilježava 18. prosinca, u 2020. godini program posvećen migracijama održat će se u travnju. Tema Dana migranata je afrofuturizam kao kulturni i politički pokret koji s jedne strane poseže za afričkom tradicijom, estetikom, poviješću i odnosima moći, te potom te elemente stavlja u kontekst umjetnosti danas – u glazbu, likovnu umjetnost, dizajn, edukacije, fotografiju i dr. Ovim putem kroz stoljeća nepravedno zanemarena afrička kultura dobiva svoj glas te na neki način kroz aktualizaciju svoje ukradene prošlosti, oblikuje svoju budućnost. U Rijeku dolazi afroamerički umjetnički kolektiv Black Quantum Futurism (US) kojeg čine aktivistice Rasheedah Phillips i Camae Ayewa. Camea Ayewa široj je publici poznata kao eksperimentalna glazbenica i pjesnikinja Moor Mother te će u OKC Palachu održati glazbeni nastup posvećen afrofuturizmu. Talijanski teoretičar i aktivist Franco Bifo Berardi održat će poetski performans o tragediji „holokausta na Mediteranu“, a nomadski umjetnik Babi Badalov će na području Mjesnog odbora Potok u Rijeci postaviti svjetleću instalaciju na temu recentne izbjegličke krize.


3 dana queer umjetnosti, aktivizma i zabave donosi posebno izdanje Smoque


Četvrti po redu Međunarodni festival queer i feminističke kulture Smoqua održava se od 21. do 23. svibnja te donosi kombinaciju umjetničkog, aktivističkog i zabavnog programa za posjetitelje koji će se moći upoznati sa značajem i poviješću queera i feminizma te doživjeti queer i feminističku kulturu kroz performanse, koncert, izložbe, umjetničke i aktivističke intervencije u javnom prostoru, radionice i panel-rasprave.


Tema Smoque 2020 je Semo Qua ili po fiumanski „Tu smo“ čime se prigodno želi obilježiti i proslaviti 20 godina postojanje udruge LORI, prve registrirane lezbijske organizacije u Hrvatskoj. Tako će se na panoima na riječkom Korzu moći pogledati izložba 20 godina LORI koja će se sastojati od fotografija i projekcija pisanih i usmenih svjedočenja osoba koje su tijekom svih godina pridonijele radu LORI i LGBTIQ aktivizmu u Rijeci i Hrvatskoj, a duž Korza će biti postavljene naljepnice sa statistikama o položaju žena i LGBTIQ osoba u Hrvatskoj. U sklopu festivala će se održati i Feministička šetnja Rijekom koja počiva na istraživanju o ženama koje su ostavile traga u povijesti Rijeke, a čiji doprinos je danas u velikoj mjeri nepriznat i neprepoznat kao bitan. Ovo pionirsko istraživanje u Rijeci, koje će biti također predstavljeno na festivalu, provode Centar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u suradnji s Odsjekom za kulturalne studije Sveučilišta u Rijeci, a šetnju u obliku slika i opisa moći će se pogledati digitalno na mrežnim stranicama suradničkih organizacija Smoque, te u obilasku tih lokacija uživo na Smoqui.


Na festivalu gostuju i umjetnici i aktivisti iz Kanade i SAD-a, Rusije, Velike Britanije, Norveške, Austrije, Cipra, Grčke i drugih zemalja. Tako na Smoquu stiže umjetnički kolektiv Body // Language // Archive koji će održati radionicu performansa te izvesti performans. U pitanju je kolektiv od 6 queer umjetnika/ica iz raznih zemalja Europe koji djeluje trenutno u Berlinu, a u svom radu bavi se, s jedne strane posljedicama diskriminacije, isključenosti i nasilja koje su queer osobe doživjele te otporom, solidarnošću i osnaživanju s druge. Iz Velike Britanije stiže neprofitna organizacija CUNTemporary koja će održati radionicu o queer i feminističkim kuratorskim strategijama naziva Umjetnost kao sredstvo promjene, a također će prikazati kratke filmove raznih umjetnika kojima će pokazati kako se lezbijska erotika koristila u zamagljivanju granica između umjetnosti, pornografije i politike.


Na Smoqui će performans održati i Cassils, kojeg je Huffington post istaknuo kao „jednog od 10 transgender umjetnika koji mijenjaju sliku suvremene umjetnosti“.


Legendarni stadion Kantrida ugošćuje neobičan spoj nogometa i glazbe


Program Jedan grad: jedan cilj posvećen je glazbi i nogometu, temama koje su Riječanima oduvijek bile važne, temama koje se uvijek spominju kada se govori o identitetu grada Rijeke. Kvarnerska rivijera tradicionalni je nogometni turnir koji se održava u lipnju od 1953. godine, organizira ga HNK Rijeka, a pravo sudjelovanja imaju igrači do 19 godina. U 2020. godini Kvarnerska rivijera održat će se od 15. do 21. lipnja pod nazivom Kup prijestolnica kulture i na njemu će sudjelovati timovi iz gradova europskih prijestolnica kulture. Na legendarnom riječkom stadionu Kantrida, ali i na nizu drugih stadiona u Rijeci i okolici snage će odmjeriti muški i ženski EPK kadetski timovi do 19 godina, a Kup prijestolnica kulture otvorit će koncert navijačkih pjesama europskih i domaćih klubova u izvođenju poznatih riječkih solista, bandova i zborova u pratnji simfonijskog orkestra.


Nikad veći i raskošniji Porto Etno festival svjetske glazbe i gastronomije s preko 300 sudionika


Porto Etno će u 2020. godini doživjeti svoje četvrto izdanje, trajati četiri dana (3.-6. rujna) te u glavni program uključiti više od 100 izvođača i preko 20 svjetskih kuhinja okupljenih na gastro sajmu, a posjetitelje očekuje i bogati popratni folklorni, obrazovni i dječji program. Već od prvog izdanja Porto Etna posjetitelji festivala imali su priliku uživati u probranoj selekciji world music bendova. Iako se program glazbenog festivala još formira, neki od potvrđenih izvođača za 2020. godinu su: Balkan Brass Battle (makedonski brass band Džambo Aguševi Orchestra i rumunjski brass band Fanfare Ciocarlia) te Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO i Ansambl narodnih igara i pesama Srbije KOLO koji će za ovu priliku nastupiti zajedničkim programom naziva Ruku pod ruku 3.0.


U gastronomskom dijelu programa predstavit će se više od 20 svjetskih kuhinja. Za posjetitelje festivala hranu će kuhati udruge nacionalnih manjina koje djeluju na području grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.


Voditeljica gastronomskog programa koja se autorskom timu priključila 2019. godine, je masterchefica Srđana Jevtić, dok je voditelj glazbenog programa Zoran Majstorović, jazz glazbenik iz Rijeke koji u realizaciji festivala na ovoj funkciji sudjeluje od 2017. godine, kada se održalo prvo izdanje festivala. Popratne aktivnosti za posjetitelje okupljene su u folklorni, dječji i obrazovni program.


Rijeka kao književna Luka različitosti u suradnji Festivala europske kratke priče i britanskog Hay Festivala


Festival europske kratke priče u 2020. godini po prvi puta će se otvoriti u Rijeci i to u suradnji s jednim od najznačajnijih svjetskih festivala, britanskim Hay Festivalom. Tema ovog posebnog izdanja FEKP-a je Luka različitosti, a u Rijeku tom prilikom stižu renomirani europski i svjetski autori. Sedmodnevni program trajat će od 31. svibnja do 6. lipnja i sastojati od javnih čitanja, predstavljanja knjiga, diskusija, predavanja, književnih radionica i druženja. Festival donosi program Hrvatski pisci kuhaju, kao i nogometnu utakmicu pisaca i umjetnika iz regije. Program Kratke priče – kratki filmovi spojit će književnike, animatore i videoumjetnike, riječki pisci i taksisti još jednom će se susresti u programu Vozim ti priču, dok će program Pisci i klinci biti posvećen druženju srednjoškolaca i pisaca. Nakon prošlogodišnjeg uspjeha i velikog broja prijava, po drugi put održat će se natječaj za najbolju kratku priču mladih autora do 19 godina. U književnoj suradnji irske i hrvatske prijestolnice, program Galway u Rijeci predstavit će tamošnju književnu i umjetničku scenu, dok će hrvatski pisci gostovati u Galwayu na Festivalu Cuirt.


Posebno treba istaknuti program Europa 28 – Vizije budućnosti koji se realizira u suradnji s Hay Festivalom, a povezat će 28 autorica, umjetnica i znanstvenica iz 28 EU zemalja. One će tijekom 3 dana s posjetiteljima podijeliti svoje vizije budućnosti Europe, a njihove kratke priče i eseji bit će objavljeni u antologiji i predstavljeni na razgovorima, čitanjima i performansima u Rijeci. Autorski tim festivala čine Roman Simić, Petra Bušelić, Tatjana Peruško, Gordana Matić, Tomislav Kuzmanović, Ivan Jozić, Andrija Škare i Stjepan Balent.


Književno putovanje na balkanski i arapski Mediteran uz Reviju malih književnosti


Program ima geografski fokus na Mediteran, naročito balkansku i arapsku regiju, budući su ova područja posljednjih desetljeća pogođena velikim migracijama, a migracije su tema koja je Rijeci oduvijek bila bliska. Povratak imaginacije će tijekom 25. i 26. svibnja predstaviti djela književnika i umjetnika iz navedenih regija (no, ne samo njih) u obliku režiranih čitanja do predavanja, projekcija filmova i koncerta. Zanimljivost ovog izdanja Revije malih književnosti koje nosi naslov „Povratak imaginacije“ jest da se inspirira upozorenjem poznate riječke spisateljice, Daše Drndić kako “ne postoje mali fašizmi” koliko god mali se činili, a progoni, migracije i borba protiv ideologije koja širi mržnju, univerzalna je tema. U Rijeci će se zato u predstavljanju autorima iz arapskih zemalja, pridružiti i oni s područja Balkana i Zapadne Europe, neki rođeni tamo, neki migrirali.


Na festival stižu jemenski pjesnik Galal Alahmadi, čije su pjesme često kritika tradicije i islamske religije, višestruko nagrađivana njemačka spisateljica kriminalističkih romana i filmska scenaristica i redateljica Merle Kröger, egipatski pisac s berlinskom adresom, Haytham el-Wardany, iranski antropolog Shahram Khosravi s fokusom na migracije i ljudska prava, tuzlanski underground autor Damir Avdić te hrvatske autorice Ivana Peruško i Tea Tulić.


Autorski tim Revije čine Adania Shibli i književna programatorica Miljenka Buljević.


Romi mentori na radionicama o prenamjerni odbačenih predmeta


Roum Up Days kulminacija je dvogodišnjeg projekta suradnje Roma i umjetnika koji kroz zajednički rad prenamijenjuju odbačene predmete s otpada te od njih stvaraju dizajnerska i umjetnička djela. U rujnu 2020. u sklopu Roum Up Daysa, održat će se tako radionice prenamjene i edukacije o otpadu i potencijalu njegova korištenja koje će voditi Romi, polaznici radionica iz prethodnih godina. Građani će također moći donijeti svoje stare predmete te naučiti kako im udahnuti novi život. Bit će organizirana i izložba radova, igraonice za djecu, a prethodno će se provesti i natječaj za najbolji europski dizajn prenamjene predmeta s otpada, te će prvih troje pobjednika doći u Rijeku i održati praktikume. Roum Up Days trajat će 5 dana i završiti okruglim stolom i predavanjem na temu korištenja primijenjene umjetnosti i dizajna za društveno poduzetništvo.


Autori projekta su Tamara Puhovski, Jagoda Novak, Siniša Senad Musić i Milan Mitrović.


Drugačije kazalište uz predstavu riječkog Petog ansambla


Članovi Petog ansambla su mladi s poteškoćama u razvoju i invaliditetom koji kroz edukaciju i suradnju s profesionalnim glumcima postaju pravi umjetnički ansambl koji će 2. listopada 2020. na pozornici HNK Ivana pl. Zajca izvesti predstavu. Ovaj neobičan i veliki ansambl već je svojom premijernom predstavom održanom u lipnju 2019. godine, „Potomci, divovi, bogovi“ pokazao kako je sposoban za kvalitetnu i uzbudljivu izvedbenu umjetnost.


Tijekom 2020. godine, Kuhinja različitosti nastavlja i sa svojim projektom Diversity Mixer, kojeg provodi u suradnji s Akademijom primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci i Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj, kao pridruženim partnerom. Cilj prjekta je poticanje različitosti u proizvodnji kulturnih i kreativnih industrija Primorsko-goranske županije.


Europska prijestolnica kulture u narednim tjednima nastavlja s predstavljanjem bogatog kulturnog programa koji će se u Rijeci održati 2020. godine, a čije predstavljanje će trajati do kraja rujna i tijekom listopada ove godine. Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture svojim se programom sljedeće godine priključuje proslavi europske kulturne raznolikosti.