Međunarodna manifestacija

Tjedan suvremenog plesa: Festival u znaku teme migracija

Kim Cuculić

Festival tradicionalno predstavlja premijerne naslove hrvatskih plesnih skupina i autora u okviru Hrvatske koreografske platforme. Od strane međunarodnog žirija odabran je projekt »Next Big Thing« Ivane Kalc iz riječkog Kabineta



ZAGREB Ovogodišnje, 36. izdanje međunarodnog festivala Tjedan suvremenog plesa bit će održano od 4. do 11. lipnja. Kako piše u najavi, svjedoci smo kako se pozicija suvremenog plesa, ali i položaj kulture općenito u Hrvatskoj, sustavno sve više destabilizira.


– Suvremeni ples, koji i nadalje zauzima poziciju jedne od najdinamičnijih izvedbenih umjetnosti 21. stoljeća, oduvijek je bio izraz autohtonosti i identiteta podneblja u kojem nastaje, a ne samo autora koji stvaraju. Suvremeni ples u Hrvatskoj ima dugu tradiciju, jednu od najduljih u Europi, ali po strukturi i po razini izdvajanja za ovu djelatnost kao da smo tek započeli. Dok u Hrvatskoj iz godine u godine stasaju novi plesni festivali i inicijative, u vrijeme kad već svjedočimo drugoj pa uskoro i trećoj generaciji plesnih umjetnika školovanih na plesnom odsjeku Akademije dramskih umjetnosti, uz nekoliko službenih srednjih plesnih, odnosno baletnih škola koliko ih ima danas u Hrvatskoj, sredstava za samu produkciju i za plesnu karijeru sve su manja – ističe se u najavi.



Festival i producentska organizacija Hrvatski institut za pokret i ples više od tri desetljeća sustavno senzibilizira širu javnost kako kreativno bavljenje plesom nije uvjetovano tjelesnom datošću te se podupire inkluzivna umjetnička praksa koja u suvremenu plesnu praksu uključuje i osobe s invaliditetom. Tako se ove godine na festivalu prezentira rad švicarske skupine BewegGrund »One At a Time«, čije se gostovanje realizira s Festivalom inkluzije u Rijeci.





Premda je Tjedan suvremenog plesa najveći plesni festival u Hrvatskoj, te jedan od najstarijih u Europi, budžeti mu se sustavno smanjuju. Ove godine Festival će se održati na već poznatim lokacijama Zagrebačkog plesnog centra te Zagrebačkog kazališta mladih, uz Hrvatsko narodno kazalište, kao i u vanjskim prostorima, u Kulturnom centru Mesnička i Muzeju suvremene umjetnosti. Na programu je nova produkcija Barbare Matijević »Our Daily Performance«, koja nakon turneje po Europi stiže i u Zagreb. Katalonska umjetnica Sol Pico predstavlja se kroz samoironični osvrt na vlastitu karijeru. Istovremeno se tema migracija, koja se manifestira na različite načine tijekom festivala, pojavljuje u njenom projektu »Halab« u izvedbi učenika Škole za suvremeni ples Ane Maletić. Prezentacija rada i EU projekta »Migrant Bodies, Moving Borders« ujedno je i mogućnost druženja i dijaloga na ovu temu s grupom europskih umjetnika.


Festival tradicionalno predstavlja premijerne naslove hrvatskih plesnih skupina i autora u okviru Hrvatske koreografske platforme. Uvršten je projekt »Conversation Pieces« u produkciji Studija za suvremeni ples, koji ove godine surađuje sa slovenskom koreografkinjom Magdalenom Reiter. Dva projekta odabrana su od strane međunarodnog žirija: »Next Big Thing« u koreografiji i izvedbi Ivane Kalc iz riječkog Kabineta te popularni plesni dvojac iz Masa Dance Company: koreografkinja Aleksandra Mišić predstavom »Rave(ON)« postavlja izazov promišljanjem o plesnom fenomenu Ognjenu Vučiniću. Rad slovačkog koreografa Milana Tomašika »Fight Bright« predstavlja vlastitu specifičnu poetiku. Nastavak preko 30 godina suradnje s Izraelskom plesnom scenom ogleda se ove godine u prezentaciji predstave »Icetree« autorice Inbal Pinto.