Iskorak

Planovi Gradske knjižnice: ‘Neka Rijeka postane načitaniji, ali i najčitaniji grad’

Davor Mandić

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Ravnatelj GKR-a Niko Cvjetković uspjehe je ustanove kojoj je na čelu pripisao i činjenici da se građanima nude nove usluge i lokacije, da ih se sadržajnije uključuje u razne aktivnosti te da je Knjižnica medijski prisutna



RIJEKA U vrijeme nesklono knjizi i čitanju, vrijeme opterećeno digitalnim distrakcijama koje sve ozbiljnije narušavaju krhki mir između knjige i njenog čitatelja, pozitivni pomaci, pa makar bili izraženi samo statističkim parametrima bez prave analize uzroka i posljedica, uglavnom su iznimka, a ne pravilo. A takvom se iznimkom može pohvaliti Gradska knjižnica Rijeka, koja je i u prošloj godini zabilježila trend rasta broja korisnika, pa godinu zaključila s 21.258 članova, što je u odnosu na 2017. godinu rast od 5,8 posto te ujedno treća godina porasta broja članova zaredom. I to unatoč globalnom trendu smanjivanja članova, na što se, ne bez ponosa, jučer osvrnuo ravnatelj GKR-a Niko Cvjetković na novinarskom druženju na kojem su predstavljeni prošlogodišnji rezultati i najavljene ovogodišnje akcije.


Nećemo kvariti doživljaj upućivanjem na mogućnost da smanjenje platežne moći građana kao posljedica nepostojanja ikakve strategije ekonomskog oporavka u državi udaljava potencijalne kupce od knjige te ih približava javnim, gotovo besplatnim knjižnicama, već ćemo se pridružiti čestitkama i uputiti na Cvjetkovićevu analizu koja ovaj uspjeh pripisuje i činjenici da se građanima nude nove usluge i lokacije, da ih se sadržajnije uključuje u razne aktivnosti te da je GKR medijski prisutan, za što su i okupljeni novinari u Palači Modello dobili pohvalu.


Podrška građana


– Mi korisnicima nudimo oko 60.000 knjiga, u prošloj smo godini uključili i knjižnicu u Omišlju, bibliobus smo uveli i u vrtiće, napravili smo iskorak u izdavaštvu pa objavili »Krvotok« Darija Šeparovića, roman dobitnika književne nagrade »Drago Gervais« za 2017. godinu, i dva broja Brickzinea, radili smo i na online magazinu, pojačali online usluge, imali više od 900 aktivnosti, dakle tri programske aktivnosti dnevno s oko 17.000 sudionika… No najvažnije je reći da smo razvijali diversifikaciju aktivnosti te zakoračili u područja koja se primarno ne vezuju uz knjižnice, ali građani su to prepoznali i daju nam podršku – rekao je Cvjetković, otvorivši prostor za segmentiranu priču ponude GKR-a.




Voditeljica American Cornera Rijeka, Kristina Đoja, istaknula je da Corner radi tek dvije godine, ali uz veliki broj radionica i uz puno energije. U suradnji s Američkim veleposlanstvom mjesto je to za edukaciju i zabavu, u kojem je bilo radionica o 3D printu, predavanja o studiranju ili školovanju u SAD-u i mnogih drugih, dok je dio korisnika zacijelo oduševljen i činjenicom da se u prostoru Cornera svakodnevno može igrati »plejka«.


I koordinatorica Poslovnog kutka Milka Šupraha-Perišić naglasila je »mladost« Kutka, no i njegovu snagu. Naime usluge Kutka su usmjerene prema pružanju podrške građanima za što bolje snalaženje u svijetu poduzetništva te jačanju ukupne poduzetničke klime u zajednici. I nije to ekskluzivna ponuda GKR-a, kako je pojasnila Šupraha-Perišić, jer to rade mnoge svjetske javne knjižnice, koje se osim knjižnim fondovima bave i širim potrebama građana.


Plodna godina


– Prošla godina bila je jako plodna. Pokrenuli smo suradnju s Obrtničkom komorom, a od 700-tinjak polaznika naših predavanja i radionica dobili smo odlične evaluacije – rekla je Šupraha-Perišić, najavivši da je plan u narednom razdoblju baviti se financijskom pismenošću, poduzetništvom žena, kao i participacijom građana u aspektima tzv. »pametnog grada«.


Andreja Silić Švonja predstavila je radionicu e-Građani, koja objedinjuje sve rečeno – prepoznavanje uloge knjižnice koja želi aktivno građanstvo; ono koje može koristiti sve ono što nudi tzv. e-uprava. Niko Cvjetković predstavio je i Strateški plan GKR-a za razdoblje od 2018. do 2022. godine, dokument koji je nastajao 10 mjeseci i sada je identifikacijski dokument ove ustanove. Četiri su ključne smjernice Plana: izvrsne knjižnične usluge, poticanje čitalačke kulture, razvoj zajednice i jačanje knjižnice. U budućnosti se tako planira razvoj infrastrukture GKR-a, fizičke u vidu nove zgrade u »Benčiću« te digitalne, ali i razvoj postojećih usluga uz uvođenje novih.


– Zaključno, radit ćemo na tome da Rijeka postane načitaniji, ali i najčitaniji grad – rekao je Cvjetković.


Druženje s novinarima u Palači Modello vodio je Kristian Benić.