"Nula kuna"

Odbor za kulturu: ‘Projekt EPK loše stoji sa sponzorstvima, lani ih uopće nije bilo’

Kim Cuculić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Prema podacima koje je predstavio predsjednik Odbora, projekt EPK-a vrlo slabo stoji sa sponzorstvima, kojih je u 2017. bilo »nula kuna«



RIJEKA Uoči 14. sjednice Gradskog vijeća Grada Rijeke, predviđene za 18. prosinca, sastao se Odbor za kulturu, koji je razmatrao materijale za sjednicu. U fokusu su bili prijedlog proračuna Grada Rijeke za 2019. godinu i projekcija za 2020. i 2021. godinu te prijedlog programa javnih potreba u kulturi.


Na proračun za 2019. osvrnuo se zamjenik pročelnice Odjela za financije Ante Mađerić, koji je podsjetio da prijedlog proračuna iznosi 1,14 milijardi kuna. Proračun je veći u odnosu na ovu godinu, a obilježavaju ga velike investicije – u najvećem dijelu vezane uz projekt Rijeka EPK. Na povećanje proračuna utječu planirane pomoći iz EU-a, kao i planirano zaduženje za iste projekte, s obzirom na to da je uz EU sredstva potrebno osigurati i proračunsko financiranje. Riječ je o revitalizaciji kompleksa »Benčić«, odnosno uređenju Dječje kuće, Gradske knjižnice Rijeka te okoliša i komunalne infrastrukture, a uz EPK projekt vezani su i preuređenje Palače Šećerane za potrebe Muzeja grada Rijeke te broda »Galeb«.


Predsjednika Odbora za kulturu Zvonimira Peranića zanimalo je koja je pozicija EPK-a unutar proračuna, a još je jednom podsjetio i da je posljednjih mjeseci niz suradnika napustio ovaj projekt. Prema podacima s kojima raspolaže, projekt EPK-a vrlo slabo stoji i sa sponzorstvima, kojih je u 2017. bilo »nula kuna« (Mađerić je replicirao da će sponzorstva biti važnija u 2019. i 2020.). Peranić je dodao i da građani, prema anketama, više percipiraju LNG terminal nego EPK. Odlukom članova Odbora prijedlog proračuna Grada Rijeke za 2019. godinu nije prihvaćen.




Sljedeća točka dnevnog reda bio je prijedlog programa javnih potreba u kulturi Grada Rijeke za 2019. godinu, na koji se osvrnuo pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar. Za javne potrebe u kulturi predložen je iznos od gotovo 3,5 milijuna kuna, kojima će se sufinancirati 151 program. Šarar je kazao da sredstva nisu smanjivali, nastojeći da EPK ne utječe na »regularni život«. Zvonimir Peranić imao je primjedbu da se ne bi smjelo događati da se neki programi dvostruko financiraju, što znači i u okviru EPK-a i iz javnih potreba, što se u nekim slučajevima dogodilo. Prilikom glasanja ni prijedlog programa javnih potreba u kulturi nije prihvaćen.


Zato je prihvaćen prijedlog plana raspodjele sredstava spomeničke rente za 2019. godinu, koji je predložen u visini od 10 milijuna kuna, od čega se pet milijuna odnosi na projekte vezane uz projekt EPK, dok je milijun kuna rezervirano za projekt obnove pročelja zgrade Luke Rijeka. Na pitanje zašto je došlo do prolongiranja uređenja objekata u kompleksu »Benčić«, Ivan Šarar objasnio je da su u 2017. ušli u proces predaje dokumentacije i trebalo je vremena za sređivanje papirologije, ali da projekti ne kasne i još je sve u predviđenim rokovima.