Vijeće Europe

Očuvanje čakavštine pomoću umjetne inteligencije? Evo kako je to EPK predstavio u Strasbourgu

Portal Novilist.hr

Jazzeri i sopci u Strasbourgu

Jazzeri i sopci u Strasbourgu

Izložbeni dio predstavio je problem očuvanja malih jezika, u lokalnom kontekstu čakavštine, i nastojanjima da ga se očuva na suvremene i neobične načine – uz pomoć umjetne inteligencije



STRASBOURG Očuvanje čakavštine uz pomoć umjetne inteligencije i predstavljanje tradicionalne hrvatske glazbe u suvremenim jazz aranžmanima, obilježili su predstavljanje projekta Rijeka 2020 u Strasbourgu gdje je od 6. do 8. studenog održan 35. Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Europe.


Zahvaljujući činjenici da je Republika Hrvatska predsjedala Ministarskim odborom Vijeća Europe od svibnja do studenog 2018. godine, a da je Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. godine, pred uglednim skupom predstavljen je kulturni program u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri Vijeću Europe.


U kulturnom programu sudjelovali su TD RIJEKA 2020 i Folklorni ansambl Linđo iz Dubrovnika. RIJEKA 2020 je predstavila projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture kroz tri segmenta: izložbeni, glazbeni i gastronomski. Kroz njih je predstavljen cijeli projekt, s naglaskom na programske pravce Kuhinja i 27 susjedstava. 




Izložbeni dio predstavio je problem očuvanja malih jezika, u lokalnom kontekstu čakavštine, i nastojanjima da ga se očuva na suvremene i neobične načine – uz pomoć umjetne inteligencije. 


Naime, nekoliko susjedstava (Cres, Kastav, Gomirje, Drenova i Novi Vinodolski) sudjeluje u zajedničkom programu Europske unije i Vijeća Europe pod nazivom STEPS koji za cilj ima jačanje malih zajednica kroz očuvanje baštine. Također, nedavno je u Rijeci održan i Stručni seminar o umjetnoj inteligenciji pa je izložba koja se bavi upravo ovim temama i aktivnostima u sklopu projekta Rijeke 2020 izvrsno zaokružila cijelu priču.



Porto Etno Orkestar i Udruga sopaca otoka Krka su svojim zajedničkim nastupom i izvedbom tradicionalne hrvatske glazbe u suvremenim jazz aranžmanima približili lokalnu glazbu međunarodnoj publici, dok je gastronomski dio predstavio hrvatske specijalitete.


Na Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe u Strasbourgu  u svojstvu predsjedavajuće Odborom ministara Vijeća Europe govorila je i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić te upozorila na važnost multilateralnog pristupa u rješavanju glavnih izazova u Europi današnjice.


Pejčinović Burić je kao glavne izazove suvremene Europe posebno izdvojila terorizam, kibernetički kriminal, trgovinu ljudima i ilegalne migracije.