Festiva

‘Mladi redatelji diktiraju trendove’: Najavljeno 15. izdanje ZagrebDoxa

Zdenko Duka

Foto: Davor Kovacevic

Foto: Davor Kovacevic

Gotovo pola od filmova izabranih u međunarodnu konkurenciju napravili su mladi autori, do 35 godina, što najavljuje trend smjene generacija na svjetskoj dokumentarističkoj sceni



ZAGREB Na 15. međunarodnom festivalu dokumentarnog filma ZagrebDox, koji će se od 24. veljače do 3. ožujka održati u kinu Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu, gledatelji će moći vidjeti 104 filma, raspoređena u 16 programa. Selektori su pregledali oko 1.700 filmova, a u natjecateljskom programu bit će 19 filmova u međunarodnoj i 18 filmova u regionalnoj konkurenciji. Otkako postoji festival, u posljednje desetljeće i pol, na ZagrebDoxu prikazano je nešto više od 2.000 filmova koje je gledalo 290.000 ljudi, kazao je na konferenciji za novinare direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski. On je predstavio neke najznačajnije ovogodišnje filmove na festivalu. Gotovo pola od filmova izabranih u međunarodnu konkurenciju napravili su mladi autori, do 35 godina, što najavljuje trend smjene generacija na svjetskoj dokumentarističkoj sceni.


Aktivizam i rasizam


Iz međunarodne konkurencije festivala izdvojio je »U procijepu« (»Minding the Gap«) redatelja Binga Liua, o američkim skejterima na pragu zrelosti koji je u posljednjih godinu dana otkako se prikazuje dobio 50 svjetskih nagrada. Onda je tu »Na njezinim plećima« (»On Her Shoulders«), film o Nadiji Murat, aktivistici za prava Jazida, koja je pobjegla iz seksualnog ropstva Islamske države u sjevernom Iraku te preuzela ulogu ambasadorice silovanih žena. Puhovski je izdvojio još jednog kandidata za Oscara, kratkometražni film »Crna ovca« redatelja Eda Perkinsa, koji se bavi rasizmom u Americi. Festival će otvoriti danski dokumentarni film Cille Hannibal, »Te noći smo pali«, dirljiva osobna priča o žalovanju i gubitku voljene osobe.


Prikazat će se i za Oscara nominiran dokumentarac o afroameričkoj zajednici u Alabami »Okrug Hale jutros, večeras« RaMella Rossa, nagrađen i na festivalima Full Frame i Sundance, a nakon nagrada na Tribeci i Visions du Réel tu je australsko-njemački »Otok gladnih duhova« Gabrielle Brady o prihvatnom centru za ilegalne imigrante na Božićnom otoku usred Indijskog oceana.


U ime Republike Hrvatske




U regionalnoj konkurenciji bit će prikazan film »U ime Republike Hrvatske« Gorana Devića o Marku Frančiškoviću koji je pokušao predstaviti svoj radikalni politički program pa je odveden na psihijatriju. Uz Devićev dokumentarac, za Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji natjecat će se još tri hrvatska naslova – redateljice Marija Ratković Vidaković i Dinka Radonić potpisuju hrvatsko-švedsku koprodukciju »IKEA for YU«, a tu su i »Na kraju tame« Ranka Paukovića i »Susjedi« Tomislava Žaje.


»Mađarska 2018.« opisuje političku situaciju u Mađarskoj, porast nacionalizma i desničarskog radikalizma. Bosanskohercegovački film »Kameni govornici« prikazuje razvoj alternativnog turizma u poslijeratnoj BiH – Međugorje, Slana jezera u Tuzli, Andrićgrad u Višegradu, piramide u Visokom i druge atrakcije koje su izvor zarade lokalnom stanovništvu. ZagrebDox tradicionalno donosi niz popularnih službenih programa: Biografski dox, Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstore doxa, Stanje stvari, Teen Dox, ADU Dox i factumentarce, a bit će tu i poseban program Slow Dox koji nudi posebnu vrstu doživljaja u filmovima koje odlikuju dugi kadrovi, minimalizam, opservacija i malo ili gotovo ništa radnje.


Iz programa »Poznati o poznatima«, posvećenog dokumentarcima o slavnim osobama koje su režirali jednako slavni redatelji, Puhovski je izdvojio film »Papa Franjo, čovjek od riječi« u režiji Wima Wendersa. Tu je još i film »El Pepe, jedan uzvišeni život« Emira Kusturice o bivšem ljevičarskom urugvajskom predsjedniku Joseu Mujici (od 2010. do 2015.), koji je postao poznat kao »najsiromašniji predsjednik na svijetu« jer je za sebe zadržavao tek neznatni dio plaće i nije imao tjelohranitelje. U tom programu je i film Margarethe von Trotte »U potrazi za Bergmanom«.


Retrospektiva Sergeja Loznice


Ovogodišnja retrospektiva posvećena je Sergeju Loznici, jednom od najistaknutijih europskih dokumentarista današnjice, dok će u sklopu Autorske večeri biti prikazan izbor filmova hrvatskog redatelja Nebojše Slijepčevića. Lucija Parać, producentica ZagrebDoxa, rekla je da će se petnaesto, slavljeničko izdanje, održati u pet dvorana Kaptol kina, a u dnevnim terminima besplatno će se prikazivati svi filmovi iz međunarodne i regionalne konkurencije. U WOW baru održavat će se glazbeni program tematski vezan uz filmove iz programa, a rođendanski Dox Party bit će 2. ožujka u Vinyl Baru. Hrvatski Telekom generalni je sponzor festivala, a Ivan Benc, direktor Odjela za marketing TV usluga i sadržaja HT-a, najavio je da će neki filmovi biti dostupni putem platforme MAXtv.