Nova inicijativa

Mladi glumci Rijeci: Želimo obogatiti kulturnu ponudu grada

Kim Cuculić

Cilj manifestacije je upoznavanje javnosti s kreativnom djelatnošću studija



RIJEKA »Mladi glumci gradu Rijeci« je manifestacija koja će biti održana od 25. do 31. listopada. Riječ je o festivalu koji su uz financijsku potporu Grada Rijeke i Studentskog kulturnog centra pokrenuli studenti diplomskog i preddiplomskog studija Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, a uz suradnju s drugim odjelima Akademije.


Položaj glumaca


U ime studenata Mirta Polanović ističe da je cilj manifestacije upoznavanje javnosti s kreativnom djelatnošću studija, osvještavanje nadležnih institucija po pitanju potrebe za adekvatnim prostornim rješenjima u svrhu rada i funkcioniranja studija Gluma i mediji, a sve kao dio šire studentske inicijative za pokretanjem Akademskog teatra kao nove multidisciplinarne platforme za izvedbenu i primijenjenu umjetnost u Rijeci.


– Uzimajući u obzir riječku titulu Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu, ovom manifestacijom želimo obogatiti kulturnu ponudu grada Rijeke te pozvati širu javnost na preispitivanje položaja tek diplomiranih mladih umjetnika i uopće izvedbenih umjetnosti u Rijeci. Na primjeru gotovo gerilskog pokretanja scene Exportdrva, želimo revitalizirati ovaj napušteni industrijski prostor i pozvati javnost da zajedno s nama izmašta jedan mogući teatar. Osim Exportdrva, festival MGGR će se odvijati i u prostorima Filodrammatice, HKD-a na Sušaku, Dnevnog boravka i Antikvarijata Ex libris. Kroz sve ove lokacije grad će oživjeti uz razne predstave diplomskog i preddiplomskog studija glume, izložbe radova studenata primijenjenih umjetnosti, projekcije kratkih filmova studenata glume te koncert iznenađenja – ističe Polanović.


Bogat program




Festival će biti otvoren 25. listopada u prostoru bivšeg Exportdrva – u 19.30 je otvorenje izložbe, a u 20.30 počinje predstava »Bert Cabaret«, kojom su studenti treće godine dodiplomskog studija Gluma i mediji nedavno uspješno nastupili na 23. međunarodnom festivalu suvremene umjetnosti Mesto žensk u Ljubljani.


Predstava je inspirirana revolucionarnim, književnim, društveno angažiranim, političkim i kazališnim radom Bertolta Brechta. U četvrtak, 26. listopada, na rasporedu su »Medvjed« i »Prosidba« A. P. Čehova u 19.30 u HKD-u, a sljedeće večeri u istom prostoru u 19 sati bit će prikazana predstava »Zorom, kad je sasvim tiho« prema Sarah Kane. U petak, 27. listopada u 20.30 u Ex librisu na programu je »Asanacija« Vaclava Havela.


U subotu, 28. listopada i u nedjelju, 29. listopada u Exportdrvu bit će prikazan Brechtov »Dobri čovjek iz Sečuana«, a 29. listopada u Dnevnom boravku u 21.30 »Cabaret Valeska«. U ponedjeljak, 30. listopada u 19.30 sati u Filodrammatici je na programu Ionescova »Instrukcija«, a u 21 sat »Medea redux« Neila LaButea.


Festival će završiti 31. listopada autorskim projektom »Armenski genocid« Nikole Nedića, koji će biti izveden u Exportdrvu u 19.30 sati. Bit će prikazan i kratkometražni igrani film »Govornica« Dine Kosa, a slijedi koncert zatvaranja. Ulaz na sve programe je besplatan, a cjelovit program događanja dostupan je na stranici https://www.facebook.com/ MGGRmismotu/.