Veliki uspjeh

Male senjske plesačice izvrsne na svjetskom prvenstvu u Rimu

Anto Ravlić

Nastupilo je 29 plesačica u dobi od četiri do jedanaest godina iz Plesne skupine Vila, predvođenih Nataliyom Yalnytskom. Predstavile su se u šest točaka, a najuspješnije su bile Greta Tomljanović i Vita Samardžija



SENJ Male senjske plesačice osvojile su u Rimu srebrnu medalju na svjetskom prvenstvu u plesu. U glavni grad Italije otputovalo je 29 djevojčica iz Senja i Svetog Jurja predvođenih voditeljicom Nataliyom Yalnytskom. Predstavile su se u šest točaka, a drugo mjesto na svijetu osvojio je Bebi modern duo u sastavu Greta Tomljanović i Vita Samardžija.


Konkurencija je bila velika, u kvalitativnom i kvantitativnom smislu. U Rim su stigli ljubitelji plesa iz nekoliko desetaka država.


– Sudionici su se predstavili s tristotinjak nastupa u različitim plesnim disciplinama. Plesalo se tri dana. Mi smo se predstavili sa šest točaka u disciplinama show dance, moderno i karakterni ples. Rim je bio prvo veliko natjecanje za moje djevojčice u dobi od četiri do jedanaest godina. I to je bilo veliko uzbuđenje. Ne samo natjecanje, već i sam put. Drago mi je da su sve članice senjske plesne skupine Vila, koja djeluje već šest godina u Senju, išle na prvenstvo. Uspjeh je nevjerojatan. Natjecali smo se s plesnim skupinama iz velikih europskih gradova, nacionalnim baletnim školama. Naš mali Senj protiv metropola, priča voditeljica Plesne udruge, profesorica koreografije Nataliya Yalnytska koja je prije 13 godina iz Ukrajine preselila u Klenovicu.


Audijencija kod Pape




Put u Rim bio je doživljaj. S djecom su, obzirom na dob, morali i roditelji. Vjerojatno nikad toliko Senjana nije hodalo carskim gradom u istom danu. Ka Rimu se krenulo autobusom, automobilima i vlakom. Ukupno 70 plesačica i navijača.


– Usprkos zahtjevnom natjecanju, uspjeli smo vidjeti i doživjeti Rim. Vrhunac je bila audijencija kod pape Franje, priča hrvatska Ukrajinka koja se posebno zahvaljuje domaćinima. – U Rimu smo boravili u Hrvatskom katoličkom domu Sv. Ivana Merza. Nemam druge riječi osim da smo oduševljeni gostoprimstvom, kaže voditeljica senjsko-novljanske Plesne udruge Nataliya sa sjedištem na pola puta, u njenoj Klenovici.

Rim bi ostao teško prežaljena avantura da plesačicama nije stigla pomoć sa svih strana.


Pomoć sa svih strana


– Bez podrške roditelja ne bi mogli otići u Rim. Donacije su skupljali, puno obrtnika nam je pomoglo. Iz Senja, Rijeke, Zagreba, Jastrebarskog, Krasna… Ličko-senjsko županija nam je pomogla, Grad Senj je najavio financijsku potporu. Posebno nas je oduševio Dječji vrtić Travica koji je organizirao humanitarnu priredbu i donirao sav prihod. Nismo očekivali da će se toliko skupiti.


Hvala Senjanima. Do Rima se nije došlo tek tako. Najprije je trebalo proći kvalifikacije za svjetsko prvenstvo u Zagrebu gdje su se skupili plesači iz nekoliko država. Rim je izborilo nekoliko skupina iz hrvatskih gradova. Slijedi novo veliko natjecanje u Zagrebu.


– Veseli me da ovaj put idu i male Novljanke. I tamo pleše tridesetak djevojčica u grupi Katie tako da ukupno imam u skupini 60 malih plesačica. Pripremamo nove točke, šijemo nove kostime. Veselimo se novom natjecanju, najavljuje novi izazov Nataliya Yalnytska.