Spajanje muzeja

MUZEJ APOKSIOMENA Krenuli smo tragom raspisanog, pa poništenog natječaja za ravnatelja

Kim Cuculić

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj

MALI LOŠINJ Natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja/ice Muzeja Apoksiomena u Malom Lošinju raspisan je 8. lipnja ove godine, međutim poništen je 1. kolovoza. Za objašnjenje smo upitali v.d.-a ravnatelja Muzeja Marka Španjola, koji podsjeća da je natječaj raspisan prema uputi Ministarstva kulture.– Natječaj je objavljen u Narodnim novinama, Novom listu, na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i stranicama Muzeja Apoksiomena. Potom je poništen na temelju obavijesti Ministarstva kulture od 27. srpnja, temeljem koje se traži poništenje natječaja radi odluke o davanju suglasnosti na ugovor o prijenosu osnivačkih prava nad Muzejem Apoksiomena kojim Republika Hrvatska prenosi osnivačka prava nad Muzejem Apoksiomena na Grad Mali Lošinj, a što je preduvjet skorog spajanja Muzeja Apoksiomena i Lošinjskog muzeja – pojašnjava Španjol.

Pola-pola


Dodatno objašnjenje dala nam je službenica za informiranje Grada Malog Lošinja Martina Krajina Mršo:– Ministarstvo kulture i Grad Mali Lošinj, nositelji osnivačkih prava nad Muzejem Apoksiomena i osnivačkih udjela od 50 posto svaki, došli su do zajedničke ideje o pripojenju Muzeja Apoksiomena Lošinjskom muzeju. Lošinjski muzej je gradski muzej osnovan od strane Grada Malog Lošinja. Na području Grada Malog Lošinja, koji broji oko 8.600 stanovnika, nema potrebe za postojanjem dvaju muzeja. Lošinjski muzej ističe se svojim radom kao predvodnik kulture Grada Maloga Lošinja te njegov rad kroz razne projekte podržavaju Ministarstvo kulture te Primorsko-goranska županija.

Nakon godine dana rada Muzeja Apoksiomena i njegova neostvarenog planiranog kadrovskog popunjavanja, javila se ideja da bi Lošinjski muzej s iskustvom upravljanja dislociranim muzejskim objektima mogao voditi Muzej Apoksiomena kao još jednu ustrojbenu jedinicu Lošinjskog muzeja, budući da Muzej Apoksiomena djeluje isključivo kao stalni izložbeni postav. Sljedeći razlog spajanja muzeja je postizanje racionalizacije troškova i rješavanje nedostatka stručnog kadra. U postupku pripojenja zadržao bi se dosadašnji vizualni identitet Muzeja Apoksiomena. Lošinjski muzej ima ravnateljicu i pripojenjem muzeja postojeća ravnateljica, viša kustosica Zrinka Ettinger Starčić, dobiva samo još jednu ustrojbenu jedinicu – pojasnila nam je Martina Krajina Mršo.


Ipak, zašto?


Sada kada smo dobili odgovor, ipak se nameće pitanje zašto je natječaj prema uputi Ministarstva kulture uopće raspisivan kad je postojala ideja o spajanju muzeja, ili je do te ideje došlo kad je natječaj već bio raspisan? Podsjetimo, Muzej Apoksiomena otvoren je u travnju 2016. godine. Privremena ravnateljica bila je Ingrid Stanković, zatim je v.d. ravnateljice bila Andrea Blažević, a trenutačno je v.d. ravnatelja Marko Španjol. Muzej Apoksiomena smješten je u palači Kvarner na rivi u Malom Lošinju i trajni je dom skulpture Apoksiomena. Brončani kip mladog atleta se nakon pronalaska, dugotrajne restauracije te prezentiranja u brojnim gradovima Hrvatske i važnim svjetskim Muzejima, vratio na Lošinj.