Muzej turizma

Kustosica Muzeja turizma dala otkaz zbog mobinga: Bila sam izložena sustavnom omalovažavanju

Nela Valerjev Ogurlić

Nataša Babić, Foto: M. ANIČIĆ

Nataša Babić, Foto: M. ANIČIĆ

Kustosica Nataša Babić kaže da je u posljednja tri mjeseca bila sustavno izložena omalovažavanju i podcjenjivanju, a tijekom otkaznog roka, koji je trebao isteći sutra, otkrila je i da v. d. ravnateljice neovlašteno nadzire njezinu e-mail korespondenciju



Kustosica Nataša Babić, koja je do sredine srpnja bila na mjestu v. d. ravnateljice Hrvatskog muzeju turizma u Opatiji, jučer je dala izvanredni otkaz u ovoj instituciji, nakon što je prije deset dana već raskinula Ugovor o radu na neodređeno vrijeme na radnom mjestu kustosa.


U jučerašnjem razgovoru Babić nam je objasnila da je odluku o prestanku radnog odnosa donijela zbog mobinga kojem je izložena otkako je odlukom ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek na funkciju v. d. ravnateljice Muzeja imenovana Gabrijela Krmpotić Kos, muzikologinja iz Zagreba. U posljednja tri mjeseca bila je sustavno izložena omalovažavanju i podcjenjivanju, a tijekom otkaznog roka, koji je trebao isteći sutra, otkrila je i da v. d. ravnateljica neovlašteno nadzire njezinu e-mail korespondenciju.


– Prije dva dana sam upozorena da Gabrijela Krmpotić Kos čita moje e–mailove i prosljeđuje ih drugima. Ustanovila sam da je moj e-mail račun označen kao »shared mailbox«, kojem ravnateljica ima pristup, tako da svaki e-mail upućen meni ide i njoj, pri čemu ona može pisati e-mailove s mog korisničkog računa. Nakon te spoznaje odlučila sam momentalno dati izvanredni otkaz, a od nadležnih očekujem da se taj korisnički račun promptno deaktiviraju, da se ne bi i dalje zloupotrebljavao – rekla nam je kustosica.


Nije prvi put




O svojoj odluci Babić je obavijestila Grad Opatiju i Ministarstvo kulture, koje je i prije ovoga informirala o problemima s ravnateljicom, ali nije bilo reakcije, što je shvatila kao znak da je Gabrijeli Krmpotić Kos dopušteno raditi što želi bez posljedica.


Gabrijela Krmpotić Kos diplomirala je na Muzičkoj akademiji te magistrirala kulturni menadžment u Salzburgu. Dragovoljka je Domovinskog rata i izvršna tajnica Saveza udruga dragovoljaca HOS-a. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek dala joj je mandat i u Upravnom odboru HAVC-a.


Kada je došla na čelo Muzeja, opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić je izjavio da se u razgovoru s ministricom kulture suglasio da se »pruži šansa osobi s visokim referencama«.


Međutim, široj je javnosti poznatija kao konfliktna osoba. Dok je bila ravnateljica zagrebačkog Kulturno-informativnog centra zaposlenici su je optuživali za mobing i opstruiranje rada Galerije Forum, što se manifestiralo zadiranjem u program, otkazivanjem i prijevremenim zatvaranjem izložbi.


Gotovo identične primjedbe, proširene i optužbama da bez natječaja zapošljava nekvalificirane osobe, danas iznose djelatnici i suradnici Hrvatskog muzeja turizma. Dio njih već je iskazao spremnost o tome i javno progovoriti.


Bez komentara


Jučer smo komentar pokušali dobiti i od Gabrijele Krmpotić Kos, ali smo u Muzeju obaviješteni da ondje danas nije dolazila, a na mobitel se nije javljala. No dobili smo izjavu opatijskog gradonačelnika Ive Dujmića, koji se promptno odazvao pozivu unatoč tome što je službeno na godišnjem odmoru.


– Upoznat sam da u HMT-u postoje određeni komunikacijski problemi među djelatnicima Muzeja, koji su očito eskalirali u ovom periodu dok sam bio na godišnjem odmoru. Mislim da je oko ove teme potrebno razgovarati sa svim relevantnim stranama i sljedećeg tjedna na sastanku razgovarat ću i s ravnateljicom i s djelatnicima Muzeja da bih mogao formirati objektivnu sliku. Tek potom, kada se detaljno upoznam sa svim okolnostima situacije, i u suradnji s predstavnicima Ministarstva kulture, mogu formirati relevantan stav. Mislim da je ipak prije svega ljudski i potrebno da zajednički razgovaramo o situaciji do koje je došlo.


Moram reći i da mi je žao što je Nataša Babić dala otkaz; mislim da je to bio ishitreni potez s njezine strane, jer je dosad zaista odgovorno, savjesno i dobro obavljala svoj posao – naglasio je opatijski gradonačelnik.