Projekt MMSU

Kultura dopolavora: Želite se baviti fotografijom ili biti vodič po izložbama? Ovo je projekt za vas

Jasmin Đečević

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Završna aktivnost ovog projekta biti će Čitanka o dopolavoru i zajednička izložba umjetnika, stručnjaka u kulturi i osoba 54+ na temu kulturnog fenomena dopolavoro – osmišljenog slobodnog vremena nakon rada.



RIJEKA »Kultura dopolavora – jučer, danas, sutra« naziv je projekta kojeg riječki MMSU provodi u suradnji s udrugom Kreativni kolektiv Kombinat i Centrom tehničke kulture Rijeka, a koji za cilj ima osposobljavanje stručnjaka u kulturi i umjetnika za rad s osobama starijima od 54 godine te socijalnu uključenost i unaprjeđenje kvalitete života osoba starijih od 54 godine koje će kroz projekt poboljšati socijalne, kognitivne, emocionalne i kreativne vještine, dobiti na vidljivosti te povećati mogućnost zapošljavanja.


Katerina Jovanović, koordinatorica projekta ispred MMSU-a, kaže kako će u projektu sudjelovati 10 umjetnika te 50 građana.


– Osposobljavanje umjetnika provodit će se kroz pet edukativnih cjelina kao što su muzejska pedagogija, razvojna psihologija, kustoske prakse i slično. Za osobe starije od 54 godine pripremljene su radionice fotografije, performansa, slikarstva, kulturne kritike, EPK ambasadora i vodiča po izložbama. Prijave za svaku radionicu bit će otvorene deset dana ranije, a termini će biti objavljeni na stranicama MMSU-a – kaže Jovanović.




Završna aktivnost ovog projekta biti će Čitanka o dopolavoru i zajednička izložba umjetnika, stručnjaka u kulturi i osoba 54+ na temu kulturnog fenomena dopolavoro – osmišljenog slobodnog vremena nakon rada.


Lucija Švob iz Kombinata, koji će voditi izradu čitanke i program vodiča po izložbama, objasnila je kako će to izgledati u praksi.


– Polaznici će posjetiti 12 izložbi u Rijeci i izvan nje od prosinca do lipnja 2019. Nakon svake izložbe uslijedit će analiza i diskusija, a po završetku ciklusa oni će biti osposobljeni za vođenje izložbi – kaže Švob.


Sanjin Smajlović iz CTK-a Rijeka ističe da ta institucija pokušava ponuditi razne sadržaje za sve dobne skupine u zajednici pa tako da i za skupinu 54+ za koju će CTK organizirati radionice fotografije te kulturne kritike.


Dugoročni rezultat ovog projekta mogao bi biti i osnivanje udruženja za starije od 54 putem kojeg oni koji prođu edukaciju svoja znanja i iskustva prenosili dalje.


Vrijednost projekta je gotovo 600 tisuća kuna, a većinom se financira bespovratnim sredstvima EU u okviru poziva »Umjetnost i kultura 54+«.