Zapažen nastup na Lidranu

Kamen mudrosti – kamen ludosti: Školski list koji su tražili i »konkurenti«

Davor Mandić

List Prirodoslovno-grafičke škole Rijeka »Kamen mudrosti – kamen ludosti« u Primoštenu je proglašen jednim od najboljih školskih listova u Hrvatskoj



RIJEKA » List »Kamen mudrosti – kamen ludosti« Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka proglašen je jednim od najboljih školskih listova na državnoj razini smotre LiDraNo. Hrvatska smotra literarnog, novinarskog i dramsko-scenskog stvaralaštva osnovnih i srednjih škola održavala se ove godine u Primoštenu od 25. do 27. ožujka, nakon iscrpnih vijećanja na gradskim i županijskim razinama.


   List Prirodoslovno-grafičke škole Rijeka istaknuo se već na lokalnoj razini, kada smo o njemu i pisali. Najzaslužniji za visoku kakvoću njegove izvedbe glavni je urednik Mateo Novoselac. No uspjeh lista svakako je uspjeh cijelog tima, pa tako i profesora-mentora, ponajviše Andree Fodor Matijević, koji list podržavaju otpočetka. Upitali smo Novoselca za dojmove sa smotre, kao i proces uvrštavanja među najbolje.


   – Lidrano je smotra, što bi značilo da su svi radovi koji su pozvani na državnu razini jednake vrijednosti te se ne pokušava istaknuti pobjednik. Ipak, državno povjerenstvo napomene koji su listovi najbolji. Mi smo bili među njima – ponosan je Novoselac. No ističe i iznenađenje sastavom žirija.




   – Ostali smo iznenađeni činjenicom da u prosudbenom državnom povjerenstvu nije bilo novinara, a procjenjuje se novinarski rad, što je apsurdno jer koliko god ostali članovi žirija imali iskustva u radu listova, smatramo da ne mogu biti bolji od novinarskih stručnjaka. Ostali učenici nudili su svoje listove po hodnicima svojim »konkurentima« i pomalo smo se čudno osjećali jer smo mi sve svoje primjerke podijelili istoga dana kad je izašao u javnost. Najveće zadovoljstvo je ipak bilo kada su nam prilazili ostali, nakon otvorene izložbe listova, i tražili nas taj koji im se toliko svidio. To je samo potvrdilo dobro nam znanu činjenicu da smo zaista napravili dobar posao! – kaže Novoselac.


   Jedan od najvećih komplimenta koji su dobili, dodaje, bio je da stvaraju postmoderno društvo u društvu koje tek pokušava biti moderno, te da će član žirija njihove listove nositi na stručne skupove.


   – Za nas to znači da se trud svake osobe koja je sudjelovala u izradi lista isplatio. Ponosni smo i sretni jer je ovo prvi moj i prvi list moje razrednice i zasjao je na lidranovskom nebu među listovima koji su tamo već godinama. Radili smo sa srcem, trudom i velikom željom da nas zapaze. Uspjeli smo na županijskoj razini na kojoj su stručnjaci prepoznali našu kvalitetu, a znamo da je najteže uspjeti u »svom selu«. Isto se ponovilo i na državnoj razini – rekao je Novoselac, zaključivši da im je to sjajan poticaj za daljnji rad.