Posrnuće

KRIZA KNJIGE Rijeka može biti uzor Hrvatskoj za očuvanje knjižara

Boris Pavelić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Rijeka je jedini grad u Hrvatskoj koji je knjižarama i antikvarijatima cijenu najma snizio za pedeset posto, a ta je pogodnost na snazi od 1. lipnja 2012. godine



Žele li knjižare u svojim mjestima, lokalne bi se vlasti trebale ugledati na Rijeku, ustvrdio je za naš list izdavač, knjižar i predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara (ZNK) Mišo Nejašmić, komentirajući činjenicu da je Rijeka jedini grad u Hrvatskoj koji je knjižarama i antikvarijatima cijenu najma snizio za pedeset posto.


Ta je pogodnost, kako smo doznali od glasnogovornice grada Ive Balen, na snazi već pet godina, od 1. lipnja 2012., a trenutno je koristi deset knjižara i antikvarijata koji iznajmljuju gradske prostore. Riječ je o raznorodnim vrstama knjižara i trgovina umjetninama, od Antikvarijata Laval u središtu grada, koji prodaje umjetnine, preko knjižarskih antikvarijata Ex libris i Mali neboder, i niza manjih knjižara, do knjižara velikih izdavača kao što su Školska knjiga ili VBZ.


Nužna mjera


– Stav Grada Rijeke jest da je za održavanje i unapređenje kulturne razine nužno postojanje knjižara i antikvarijata te da njihov utjecaj nije mjerljiv novčanom isplativošću – prenijela nam je Iva Balen, argumentirajući tu tvrdnju, među ostalim, i vibrantnim intelektualnim zbivanjima što ih na gradskoj rivi provodi antikvarijat Ex libris.– Grad Rijeka reagirao je vrlo dobro, već na početku krize.

Bez te mjere, pitanje je bi li Rijeka danas imala ijednu knjižaru – kazao nam je Nejašmić, inače vlasnik riječke knjižare Ribook, koji je bio jedan od onih što su se zauzimali za tu vrst lokalne potpore riječkim knjižarama. Nejašmić kaže kako kako bi sniženje cijene najma gradskih prostora, po uzoru na Rijeku, morala biti jedna od temeljnih mjera, bez koje će se knjižarska mreža, trenutno gotovo razorena propašću Algoritma, vrlo teško oporaviti. Tomo Vučinić, suvlasnik antikvarijata Mali neboder u Ciottinoj ulici, kazao nam je da je sniženje cijene najma bilo »nužna mjera kako bi preživjeli«.


Nije samo biznis




– Posljednjih su godina veliki igrači od knjige htjeli napraviti isključivo biznis pa se taj balon napuhao i eksplodirao, i sad imamo što imamo. Knjiga jest posao, ali nikad samo biznis: ne mogu se samo vrtjeti brojke prodanih primjeraka, nego mora biti svijesti da je knjiga i kultura – kaže Vučinić.



Zagrebačka gradska uprava nije jučer za naš list to potvrdila pa ostaje neizvjesno je li stupila na snagu najava zagrebačkog pročelnika za obrazovanje, kulturu i šport Ivice Lovrića da će knjižare i nakladnici u prostorima grada Zagreba od 13. svibnja najamninu plaćati po povlaštenoj cijeni od jedne kune po kvadratnom metru prostora.


Lovrić je to izjavio prošloga petka, nakon sastanka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića s predstavnicima nakladnika i knjižara, uznemirenima propašću Algoritma. »To je onaj materijalno važan i poticajno simboličan znak da grad Zagreb stoji iza svojih knjižara i nakladnika koji nisu samo zagrebački nego i svehrvatski«, kazao je tada Lovrić.


No jučer zagrebačka služba za odnose s javnošću nije bila tako glagoljiva pa javnost zasad ostaje zakinuta za informaciju je li Lovrićeva najava uistinu i stupila na snagu. Kako god bilo, nakladnici i knjižari već su i tu najavu dočekali kao »povijesnu«, kako se izrazila nakladnica i vlasnica knjižare u središtu Zagreba Milana Vuković Runjić. Po njezinim riječima, ta bi mjera »spasila« knjižare u Zagrebu, jer jedna kuna po četvornom metru uistinu je »simbolični zakup«.



Knjižni antikvari poput njega, primjerice, drže da će se izdavanje knjiga, a poezije i književnosti naročito, sve više i više personalizirati i tiskati u malim, ali luksuznim nakladama, i tako prodavati.– U Hrvatskoj prodaja knjiga sve se više smanjuje.

Dosadašnja praksa nije održiva. Mogle bi ostati samo personalizirane knjižare poput naše, gdje upućeni čitatelj može naći što traži. Specijalističko i bibliofilsko izdavaštvo i knjižarstvo moglo bi biti budućnost, ali i rješenje.


No da takvo izdavaštvo i knjižarstvo prežive, nužne su mjere poput sniženja cijene najma, što je proveo Grad Rijeka – kazao nam je Vučinić, izražavajući nadu da će Grad tu mjeru učiniti trajnom, a ne je tek godišnje obnavljati, ostavljajući otvorenom mogućnost da je svake sljedeće godine obustavi.