Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 26
Sutra: 11° 11° 26
20. studenoga 2019.
Rasprodane predstave

Festival Perforacije u New Yorku: Dobre reakcije i publike i kritke

Festival Perforacije u New Yorku: Dobre reakcije i publike i kritke
Festival Perforacije u New Yorku: Dobre reakcije i publike i kritke
Autor:
Objavljeno: 2. prosinac 2017. u 15:56 2017-12-02T15:56:41+01:00

RIJEKA Festival Perforacije, koji se od 17. do 26. studenog održavao u New Yorku u organizaciju udruge Domino, američkoj je publici predstavio u La Mami i Abrons Art Centru sedam američkih premijera i u New York doveo više od 30 umjetnika. Na festivalu su izvedene predstave Jasne L. Vinovrški, Ine Sladić, Brune Isakovića i Mije Zalukar, Via Negative, skupine Tukawach i Marte Ziolek, a reprizno je izvedena predstava Ivice Buljana s Great Jones Repertoary Theater, koja je svoju američku premijeru imala prošle godine u New Yorku.

Perforacije su u New Yorku bile odlično posjećene te su uglavnom izvedbe bile rasprodane, a i kritika je ispratila festival s odličnim reakcijama, javljaju organizatori. Tematski su se Perforacije posvetile širim pitanjima koja su značajna u današnjim Sjedinjenim Američkim Državama poput demokracije, odgovornosti pojedinca i mase u društvu, mogućnostima suživota. Aktualnost Perforacija prepoznao je i New York Times koji je festival uvrstio u jedno od deset događanja u New Yorku koja vrijedi posjetiti. Udruga Domino već je godinama aktivna i agilna u predstavljanju i promoviranju domaćih umjetnika u međunarodnom kontekstu, ali je istovremeno i jedina hrvatska organizacija u kulturi koja je u New York uspješno prenijela koncepte dvaju hrvatskih festivala. Naime osim Perforacija, Domino organizira i Queer New York.

Nakon ovih uspješnih njujorških izvedbi, predstavljanje domaćih umjetnika američkoj publici se nastavlja u Chicagu, gdje Mia Zalukar i Bruno Isaković izvode svoj duet »Odjednom odasvuda«, a Isaković u poznatom Zhou B kulturnom centru izvodi svoj peterosatni performans »Fade Into«, koji je do sada predstavljen u Madridu, Bologni, Corku i Zagrebu.
Perforacije su festival koji je nositelj europske nagrade EFFE za inovativnost u kulturi, a u Hrvatskoj će se 2018. održati deseti put u lipnju u sedam hrvatskih gradova.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija