Francuska kultura

Dani frankofonije u Rijeci imaju bogat program. Evo svih detalja

Kim Cuculić

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Manifestacija pruža posjetiteljima raznovrstan program: izložbe, predavanja, kulinarske, filmske i glazbene večeri 



RIJEKA U povodu Međunarodnog dana frankofonije, 20. ožujka, Francuska alijansa Rijeka organizira sedamnaeste Dane frankofonije u Rijeci, koji će biti održani od 18. do 30. ožujka. Dani frankofonije se na sličan način obilježavaju i u drugim gradovima u Hrvatskoj gdje djeluju francuski kulturni centri. Manifestacija pruža posjetiteljima raznovrstan program: izložbe, predavanja, kulinarske, filmske i glazbene večeri, a sve na temu francuske i frankofone kulture. Ovim povodom bogat program u Francuskoj alijansi najavili su voditeljica Alijanse Vlatka Makovec sa suradnicima, Kristian Benić iz Gradske knjižnice Rijeka, Marta Ban iz Art-kina Croatia i Ana Warszawa, autorica projekta oslikavanja parfema.


Program počinje u ponedjeljak, 18. ožujka, ciklusom frankofonog filma u Art-kinu u sklopu kojega će biti prikazani filmovi »Biti i imati« Nicolasa Philiberta, »Veliki umovi« Oliviera Ayachea-Vidala, »Hayat« Raoufa Sebbahija i »Sweet girls« Jeana-Paula Cardinauxa i Xaviera Ruiza. Program »Frankofonija za malene« donosi dječju likovnu radionicu »Izradi svog Štrumpfa« pod vodstvom umjetnice Izabele Peculić. U četvrtak, 21. ožujka, u Francuskoj alijansi (Zanonova 1/I) u 16 sati bit će održana uvodna jezična radionica za odrasle »Upoznajmo francuski«, a u 17.30 slijedi radionica poezije na francuskom jeziku pod vodstvom pjesnikinje Florence Pazzottu. U petak će u Dječjem odjelu Stribor Gradske knjižnice Rijeka u 17.30 sati biti otvorena putujuća izložba »Štrumpfovi«, koja prati rođenje Štrumpfova pod perom belgijskog crtača Peya, kao i nevjerojatnu avanturu malih plavih momaka. Istog dana, 22. ožujka, u Središnjem odjelu Filodrammatica GKR-a u 18 sati bit će održano predavanje profesora Gorana Krapića, Davida Karasmana i Ivana Vitasa o radu i djelu Alberta Camusa, a potom rasprava maturanata Gimnazije Andrije Mohorovičića o Albertu Camusu kao egzistencijalistu.


U subotu, 23. ožujka, u Jazz klubu Tunel bit će održan koncert sastava »Jall aux yeux« koji svira mješavinu jazza, rocka i etna i pjeva na francuskom jeziku (ulaz je slobodan). U ponedjeljak, 25. ožujka, u Tunelu slijedi »Večer uz Edith Piaf«, slušaonica pjesama ikone francuske šansone. U utorak, 26. ožujka, u Francuskoj alijansi u 16 sati bit će održane uvodne jezične radionice za predškolce i osnovnoškolce, a u srijedu će u Tunelu u 20.30 sati biti održani kviz o frankofoniji i slušaonica moderne francuske glazbe. U petak, 29. ožujka, u Francuskoj alijansi u 19 sati počinje radionica oslikavanja bočica parfema pod vodstvom kolekcionarke i poznavateljice parfema Ane Warszawe.




U program su uključeni i Brasserie As i Bistro La Rose, koji će ponuditi belgijske i francuske specijalitete, a Wine bar »Kod Zajca« priprema radionicu »Francuski i vino«. Više informacija na: [email protected].