Traže poništenje

Arhitekti upozoravaju Bandića: Isključivo stručnjaci mogu revitalizirati Gredelj

Davor Mandić

Foto: Denis Lovrović

Foto: Denis Lovrović



ZAGREB Hrvatska komora arhitekata (HKA) i Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) zatražili su od Grada Zagreba poništenje raspisane javne nabave za prostor bivše tvornice Gredelj.


– Prostor Gredelja GUP-om grada Zagreba je predviđen kao gradski projekt koji predstavlja jedan od najvažnijih elemenata realizacije prostora bitnih za razvoj grada te ga je potrebno postaviti od početka na kvalitetne osnove. Stoga predlažemo poništenje predmetne raspisane javne nabave – navode predsjednica Komore Željka Jurković i predsjednik UHA-e Emil Jurcan u Očitovanju na postupke planiranja u Zagrebu – bivša tvornica Gredelj, koje su službeno poslali Gradu.


U Očitovanju piše da je Grad Zagreb pokrenuo »Postupak nabave Studije urbane revitalizacije prostora bivše tvornice željezničkih vozila Gredelj«, pri čemu ni za jednog od traženih vodećih stručnjaka na izradi Studije ne traži stručnjake koji su za to školovani i odgovorni za prostor, koji imaju licence za projektiranje i planiranje (a to su arhitekti, urbanisti i prostorni planeri). Za sve vodeće sudionike dovoljna je viša sprema bez isticanja struke i područja, a to, kaže se u Očitovanju, otvara mogućnost manipuliranja.




Također tražena je isključivo profesionalna sposobnost kroz reference za gradove iznad 650.000 stanovnika, što u znatnoj mjeri onemogućava tržišno natjecanje hrvatskih stručnjaka, a u povlašteni položaj dovodi strane stručnjake.