Rab Film Festival

Najavljen film “Smrt djevojčice sa žigicama”: Mediteranski noir snimat će se na Rabu

Hrvoje Hodak

Što je kriminala u hrvatskom društvu više, to ga je manje na filmu - Zoran Ferić

Što je kriminala u hrvatskom društvu više, to ga je manje na filmu - Zoran Ferić

Film će biti kombinacija žanrovskog filma (triler o istrazi ubojstva), intimne i generacijske drame, a usput i prikaz rapske otočke sredine u dva specifična vremenska razdoblja 



RAB  U sklopu programa Rab Film Festivala, koji završava danas, predstavljen je fimski projekt »Smrt djevojčice sa žigicama«.


Ovaj dugometražni igrani film, koji nastaje prema istoimenom romanu Zorana Ferića, trenutno je u visokoj fazi predprodukcije, a na Rabu su ga predstaviti scenaristi Zoran Ferić i Goran Kulenović,


koji je ujedno i redatelj filma, te producenti Ivor Hadžiabdić i Antun Bahat. Konferencijom za novinare moderirao je direktor Rab Film Festivala Robert Tomić Zuber.




Radnja »Smrti djevojčice sa žigicama« smještena je na Rab, gdje će se film i snimati, pa je Zoran Ferić najprije odgovorio na pitanje zašto baš Rab?


– Rab je meni bio ljetna oaza više od 30 godina, tu negdje između moje petnaeste i pedesete, i jako sam vezan za Rab. Možda se to ne bi reklo po atmosferi romana i po mnogočemu u njemu, ali užasno volim ovaj otok. Možda je i taj roman izašao iz neke nostalgije za tim otokom i zbog svih promjena koje su se dogodile u međuvremenu. Radnja je smješten u ratno vrijeme, na tu prijelomnu crtu nakon koje se dogodio niz promjena kako za mene osobno, tako i za otok – osvrnuo se Ferić.


Film »Smrt djevojčice sa žigicama« bit će kombinacija žanrovskog filma (triler o istrazi ubojstva), intimne i generacijske drame, a usput i prikaz rapske otočke sredine, u dva vrlo specifična vremenska razdoblja (zlatno doba turizma ranih 1970-ih i turistička »pustoš« ranih 1990-ih).


S konferencije za novinare: najavljen film Smrt djevojčice sa žigicama


S konferencije za novinare: najavljen film Smrt djevojčice sa žigicama



Ubojstvo prostitutke


Odgovarajući na pitanje zašto krimić, Ferić je kazao kako još od djetinjstva voli i čita krimiće i da mu se učinilo da bi upravo krimić ili triler žanrovski najbolje odgovarao vremenu o kojem roman govori.


– U tom kontekstu zanimljiva mi je još jedna situacija, nastavio je Ferić, naime, što je kriminala u hrvatskom društvu više, to ga je manje na filmu, no kad ste pitali zašto krimić, treba reći da je on već odavno izišao iz kućice popularnog i zabavnog žanra; krimić je danas socijalna drama i postavlja vrlo ozbiljna društvena pitanja pa se nadam da ćemo i kroz ovaj film uspjeti postaviti takva pitanja – objasnio je Ferić. U središtu pažnje romana, pa tako i filma, je ubojstvo rumunjske transseksualke koja je na Rabu radila u jednom noćnom klubu, ali se očito istovremeno bavila i prostitucijom. Nadimak »djevojčica sa žigicama« skriva njezinu tajnu – triper, što naravno nije jedina tajna koja će se razotkriti tijekom istrage.


– Knjiga je sama po sebi fascinantna, kazao je redatelj i scenarist Goran Kulenović, a mi smo je samo sveli na ono što može stati u film i odmah smo se dogovorili da nam zapravo ta krimi-priča bude neka žanrovska osnova. No ono po čemu je knjiga doista posebna, a nadam se da će i film baš zbog toga biti zanimljiviji od prosječnog krimića, jesu sve druge razine priče. Neće to biti art-film, ali ima tu puno, puno više od elemenata krimića koji će nas držati u napetosti. Dosta je tu Ferićevih briljantnih detalja, od crnog humora do nekakvih bizarnosti, koje smo mi sve stavili u priču tako da ne iskaču, ali su svejedno silno originalni i čini nam se da će oni biti glavni adut filma, kazao je Kulenović. Kada bismo tražili kratku i efektnu sintagmu da dočaramo ovaj film, bio bi to »mediteranski noir«. U ovom filmu moći ćemo sresti puno elemenata noira: istraga ubojstva kao pokretač priče o intimnoj drami junaka mučenog prošlošću; neostvarena ljubav, sumorna (polu)urbana sredina iza čije se lijepe fasade skrivaju mračne tajne, galerija neobičnih likova koji kroz film otkrivaju neko svoje drugo lice, cinični humor pomiješan s nelagodnim ili čak jezovitim prizorima.


Knjiga je sama po sebi fascinantna - Goran Kulenović


Knjiga je sama po sebi fascinantna – Goran Kulenović



Poznati glumci


Producenti Antun Bahat i Ivor Hadžiabdić kazali su da je film budžetski gledano na dosta dobrom putu, osigurano je već nekih 65-70 posto sredstava, te su izrazili zadovoljstvo time što će im Grad Rab i lokalne institucije također biti od velike logističke pomoći, bilo da je riječ o pristupu lokacijama snimanja ili olakšavanju boravka na terenu. I na Sarajevo Film Festivalu bili su jako ugodno iznenađeni velikim interesom za njihov filmski projekt – tamo su, naime, u svega dva dana održali više od 30 sastanaka. Među potvrđenim imenima glumačke postave nalaze se Ozren Grabarić, Jelena Lopatić i Borko Perić, a s obzirom da produkcijski tim računa i na regionalne fondove postoji mogućnost uključivanja i nekih glumaca iz regionalnog okruženja.


Upitan o tome odgovaraju li Ozren, Jelena i Borko likovima koje je zamišljao dok je pisao roman, Ferić je kratko kazao:


»Ne«, a zatim je kroz smijeh dometnuo: s medijima sam uvijek bio iskren, lažem samo najbližima. Naime, ja se baš nisam mogao osloboditi one predodžbe koju sam imao pišući. Tim više što se glavni lik zove Fero, tako da, kad se pogledam u ogledalo, imam posve drugu sliku pred sobom od Ozrena.


S obzirom da je za početak snimanja potrebna atmosfera sumorne jeseni, udarac filmske klape »Smrti djevojčice sa žigicama« trebao bi se čuti na Rabu u studenom 2020. godine.