Nacionalna manifestacija

Riječki program Mjeseca hrvatske knjige bit će u znaku aktualnih pisaca i glazbe

Davor Mandić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA – Mjesec hrvatske knjige, nacionalna manifestacija koja u eri sve značajnijih (digitalnih) distrakcija pokušava svrnuti pažnju na hrvatsku knjigu, ove godine traje od 15. listopada do 15. studenoga, a svoj će prilog tome dati i Gradska knjižnica Rijeka. Ovogodišnji riječki program, tematske odrednice posvećene glazbi, predstavljen je na konferenciji za novinare u Središnjem odjelu GKR-a, kojom su prigodom o programu i manifestaciji govorili: Niko Cvjetković, ravnatelj GKR-a, Anja Babić, voditeljica programske službe GKR-a, Sanja Jakovac Šepić, kao predstavnica sponzora – Ine – te Kristian Benić iz marketinga i projekata GKR-a.


Anja Babić je posebno najavila gostovanja Slavenke Drakulić, Vedrane Rudan, psihijatra Roberta Torrea, Mire Gavrana, kao i dobitnika ovogodišnje nagrade T-portala za najbolji roman godine Nikolu Petkovića te dobitnika književne nagrade »Gorančica« Emila Crnkovića. Najavila je i gostovanja Roberta Međurečana te Dinka Mihovilovića, a kao posebnu poslasticu istaknula je predstavljanje knjige »Svijet Jazza: od Adorna do Johna Zorna« Saše Dracha, kojemu će se u Ogranku Trsat 16. listopada svirkom pridružiti i Lela i Joe Kaplowitz. Bilo je riječi i o čitateljskim klubovima GKR-a, koji će čitati suvremenu domaću literaturu te se okupiti na otvorenju manifestacije 15. listopada u zajedničkom performansu čitanja i glazbe, kojom će im se prigodom pridružiti učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova.


Ravnatelj GKR-a Niko Cvjetković napomenuo je da će ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige ugostiti nekoliko izvrsnih i aktualnih pisaca kako beletristike tako i publicistike, a s obzirom na ovogodišnju temu manifestacije – glazbu – osim pisaca u GKR-u će gostovati i glazbenici. Istaknuo je i da se prvi put dosad u program uključilo i Veleposlanstvo SAD-a, i to posredstvom Američkog kutka GKR-a, a po njemu će poseban pečat manifestaciji dati i svečana dodjela Književne nagrade »Drago Gervais« za 2019. godinu.