Seksualno-koruptivni skandal

Radikalna odluka: Zašto ove godine neće biti Nobelove nagrade za književnost

Tihomir Ponoš

Anders Olsson, tajnik Švedske akademije, jučer je objavio odgodu dodjele Nobelove nagrade za književnost za 2018. godinu / REUTERS

Anders Olsson, tajnik Švedske akademije, jučer je objavio odgodu dodjele Nobelove nagrade za književnost za 2018. godinu / REUTERS

 Kriza je izbila u studenom prošle godine, kada je  za seksualno iskorištavanje osumnjičen Jean-Claude Arnault, fotograf, kulturni pregalac i suprug akademkinje Katarine Frostenson



Nobelova nagrada za književnost, kategorija nagrade koja uz nagradu za mir izaziva najviše kontroverza, ove godine neće biti dodijeljena, a ovogodišnjem dobitniku (ili dobitnici) nagrada će biti uručena sljedeće godine.


Posljedica je to golemog seksualno-koruptivnog skandala koji mjesecima potresa Švedsku akademiju, instituciju koja dodjeluljuje Nobelovu nagradu za književnost. Kladioničari mogu odahnuti. Nobelova nagrada bit će dodijeljena, ali sljedeće godine, a kladioničari će tom neuobičajenom momentu sigurno prilagoditi svoje koeficijente.


Odluku Švedske akademije objavila je Nobelova zaklada, a ta je odluka posljedica »smanjenja Akademije i smanjenog povjerenja javnosti u Akademiju«. Navodi se i da je rad na selekciji mogućih dobitnika u naprednoj fazi te da će u sljedećim mjesecima biti nastavljen kao i obično, ali Akademija treba vremena da ponovno bude u punom sastavu te da vrati povjerenje u svoj rad. Aktivni članovi Akademije bezostatno su suglasni da institucija mora očuvati poštovanje koje ima za svoje jedinstveno povijesno nasljeđe, a to je dodjela Nobelove nagrade za književnost.


Seks i novac




Uzrok krize Švedske akademije dva su motiva koja pobuđuju snažne nagone: seks i novac. Kriza je izbila u studenom prošle godine, uoči prošlogodišnje dodjele nagrade Kazuu Ishiguru. Tada je, u jeku kampanje #MeToo, kojom su žrtve seksualnog nasilja nakon izbijanja skandala u centru kojega je bio Harvey Weinstein prokazivale seksualne nasilnike, za seksualno iskorištavanje osumnjičen Jean-Claude Arnault, fotograf, kulturni pregalac i suprug akademkinje Katarine Frostenson.


Osamnaest je žena kazalo da ih je seksualno iskorištavao i maltretirao, a to je činio i u stanovima koji su u vlasništvu Švedske akademije. Na popisu žrtava seksualnog apetita Arnaulta navedena je i prijestolonasljednica i vojvotkinja od Västergötlanda Victorija, koju je on, navodno, na jednoj priredbi Akademije 2006. godine pipkao. Dvor te tvrdnje nije komentirao, niti ih je zanijekao, niti potvrdio.


Sukob interesa


Zbog toga je prošle godine odlučeno da Arnault neće biti gost na svečanom banketu u čast dobitnika Nobelove nagrade.No skandalu nije bilo kraja. Otkriveno je da njegova supuruga Frostenson nije obavijestila članove Akademije o sukobu interesa. Naime Akademija je dodjeljivala sredstva za rad i kulturnom centru koji vodi Arnault.

Frostenson je osumnjičena i da je ona bila izvor i to u sedam slučajeva koji je dobitnicima prerano dojavio vijest o dodjeli nagrade. I Arnault i Frostenson zanijekali su optužbe. Kriza u Akademiji rasplamsala se zato što Frostenson nakon svega nije isključena iz odbora koji dodjeljuje Nobelovu nagradu.


Nekoliko članova je u znak prosvjeda podnijelo ostavke na članstvo (na koncu je to učinila i Frostenson), a nekoliko ih je zamrznulo svoje djelovanje ili dalo ostavke na pozicije u Akademiji. Ostavku na članstvo krajem travnja podnijela je predsjednica Akademije Sara Danius, a nakon toga to je učinila i 46-godišnja Sara Stridsberg, druga najmlađa članica Akademije.


Odluka o preskakanju godine u dodjeli Nobelove nagrade za književnost nije bez presedana. Posljednju put to se dogodilo 1949. godine, pa je sljedeće godine Nobelova nagrada uručena Bertrandu Russellu za 1950. i Williamu Faulkneru za 1949. godinu.