Osam knjiga

Projekt “3000 godina Za dar u Zadru”: Izabrana djela Tomislava Marijana Bilosnića

Kim Cuculić

Projekt je zamišljen u osam zasebnih knjiga. Do sada su tiskane četiri knjige: »Izabrana poezija« (knjiga I.), »Izabrane poeme« (knjiga II.) i dvije knjige »Izabrane proze« (knjiga IV. i V.)



ZADAR U izdanju »3000 godina Za dar u Zadru« pokrenut je projekt objavljivanja »Izabranih djela Tomislava Marijana Bilosnića«. Projekt je zamišljen u osam zasebnih knjiga. Do sada su tiskane četiri knjige: »Izabrana poezija« (knjiga I.), »Izabrane poeme« (knjiga II.) i dvije knjige »Izabrane proze« (knjiga IV. i V.).


U pripremi je i »Izabrani haiku«. U »Izabranoj prozi« objavljeni su romani »Ispovijedi suvišna čovjeka« i roman »Listopad«. »Izabrane pjesme«, kao i »Izabranu prozu« (knjige IV. i V.) odabrala je i priredila Sanja Knežević, dok je knjigu »Izabrane poeme« (knjigu II.) izabrao Igor Šipić. Sve knjige likovno je opremio sâm autor, svojim radovima iz ciklusa crteža tušem u boji poznatim pod naslovom »33«.


Knjiga izabranih pjesama donosi izbor iz dvadeset Bilosnićevih zbirki pjesama objavljenih u razdoblju od 1968. do 2017. godine, dok knjiga izabranih poema donosi osam Bilosnićevih poema. Knjiga izabrane proze donosi Bilosnićev roman »Ispovijedi suvišna čovjeka« s predgovorom Borisa Domagoja Biletića, dok je knjigu priredila Sanja Knežević, koja uz Igora Mandića piše i opširan pogovor ovom izdanju. U petoj knjizi izabranih djela objavljen je Bilosnićev roman »Listopad«.




U izboru iz kritika objavljeni su prikazi, osvrti i eseji Igora Šipića, Đure Vidmarovića, Božidara Prosenjaka, Mate Nedića, Fabijana Lovrića, Ivana J. Boškovića… Objavljivanje su pomogli Zadarska županija i Grad Zadar.