Zbirka priča

Otuđenje, nasilje i druga ključna pitanja: Priče Ilije Aščića “Kako sam postao zao”

Bojana Mrvoš Pavić

Zbirka priča "Kako sam postao zao" Ilije Aščića, objavljena u nakladi umjetničke udruge "Artikulacije" iz Koprivnice

Zbirka priča "Kako sam postao zao" Ilije Aščića, objavljena u nakladi umjetničke udruge "Artikulacije" iz Koprivnice



ZAGREB – Zbirka priča »Kako sam postao zao« Ilije Aščića, objavljena u nakladi umjetničke udruge »Artikulacije« iz Koprivnice, prva je knjiga izašla u istoimenoj novopokrenutoj biblioteci koja će objavljivati djela mladih hrvatskih autora.


Aščićeve priče tematiziraju neka od ključnih egistencijalnih pitanja današnjice, a primarno govore o otuđenju – između članova obitelji, kolega na radnim mjestima te između muškaraca i žena. Otuđenje se tematizira kroz nekoliko temeljnih motiva i situacija – fizičko nasilje među maloljetnicima bez jasno definiranog motiva, svakodnevni sukobi i zlostavljanja na radnim mjestu, surovi odnosi nadređenih i podređenih lišeni bilo kakve empatije i razumijevanja, seksualno nasilje, drama svakodnevnog života u izbjegličkim centrima…


Aščićevi likovi su radnici u tvornicama koji najčešće žale što i sami nisu na poziciji tlačitelja, svojih nadređenih. Riječ je o autentičnoj prozi koja ne mari za osjećaje čitatelja i povodi se samo željom za iskrenim pri(s)povijedanjem, i koja nas vodi u svijet ljudi koji se trude preživjeti i nešto steći, pritom često ne birajući sredstva, ističe urednik knjige Marko Gregur.