Odobreno 185 programa

Ministarstvo kulture dodijelilo sredstva za književne manifestacije

Hina

NL arhiva

NL arhiva

Ove godine sredstva nisu dodijeljena za sajam knjige Intreliber. Ove godine sredstva nisu dodijeljena za sajam knjige Intreliber, ni Društvu za promicanje književnosti na novim medijima za projekt Besplatne elektroničke knjige



ZAGREB Ministarstvo kulture odobrilo je za ovu godinu ukupno 185 programa književnih manifestacija, koje će financirati s nešto više od 3,2 milijuna kuna.


 Prema podacima objavljenim na internetskim stranicama, programi Društva hrvatskih književnika (DHK) dobili su 188 tisuća kuna, što je 25 tisuća kuna više nego prošle godine.


Više sredstava nego prošle godine dobio je Istarski ogranak DHK-a – 20 tisuća, u odnosu na 10 tisuća kuna prošle godine, dok je slavonsko-baranjsko-srijemski ogranak dobio 45 tisuća kuna, odnosno 8 tisuća kuna manje nego prošle godine.




 Hrvatsko društvo pisaca (HDP) za svoje je programe dobilo 161 tisuću kuna, odnosno 108 tisuća kuna manje nego prošle godine. Ministarstvo je tako, uz ostalo, HDP-u dodijelilo sredstva za Desničine susrete, Festival europske kratke priče, Književnu nagradu Janko Polić Kamov, Međunarodni književni festival Književna karika i Stih u regiji.


 Udruga Kurs Split za svoje programe, u koje je uključen i Sajam knjiga u Leipzigu dobila je 165 tisuća kuna, što je za 126 tisuća kuna manje od onoga koliko je dobila prošle godine.


 Smanjen iznos dodijeljen Udruzi Sa(n)jam knjige u Istri


 


Smanjen je i iznos dodijeljen Udruzi Sa(n)jam knjige u Istri, koja je prošle godine dobila 590 tisuća kuna, a ove 215 tisuća.


 Nakladna kuća Fraktura za organizaciju Festivala svjetske književnosti dobila je 50 tisuća kuna, odnosno 30 tisuća manje nego prošle godine, dok je Frakturin program tribina Razotkrivanja odbijen, a prošle je godine financiran s 10 tisuća kuna.


 Hrvatska dječja knjiga za program 10. sajma knjiga dječje knjige u Šibeniku dobila je 30 tisuća kuna, za Sajam dječje knjige u Bologni 120 tisuća te za sajam knjiga u Sarajevu 60 tisuća kuna, što je u ukupnom iznosu 8 tisuća kuna više za programe od prošle godine.


 Književni krug Split za programe Knjiga Mediterana i Marulićevi dani dobio je 90 tisuća kuna što je za 20 tisuća više nego prošle godine.


 Za program Europea u Dvorištu kući Mediaart International dodijeljeno je 15 tisuća kuna kao i prošle godine, dok je za Zagreb Book Festival dodijeljeno 50 tisuća, odnosno 50 tisuća kuna manje nego prošle godine.


 Obrt za nakladništvo i posredništvo Sandorf dobio je za nastup na međunarodnom sajmu knjiga u Solunu 20 tisuća kuna što im je povećanje za 20 tisuća kuna u odnosu na prošlu godinu.


 Više je dobila i Udruga »Crtani romani šou« kojoj je za 19. međunarodni festival stripa Crtani romani šou dodijeljeno 80 tisuća kuna, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje za 20 tisuća.


 Udruga ogulinski festival bajke dobila je 50 tisuća kuna, odnosno njoj su povećana sredstva za 20 tisuća kuna.


 Udruga za promicanje kultura Kulturtreger dobila je kao i prošle godine 30 tisuća, a isti iznos kao i prošle godine – 30 tisuća kuna dodijeljen je i VBZ-u.


 Verbum nakladništvo i knjižarstvo iz Splita dobilo je 40 tisuća kuna što je 10 kuna više nego prošle godine.


 Ove godine sredstva nisu dodijeljena za sajam knjige Intreliber, ni Društvu za promicanje književnosti na novim medijima za projekt Besplatne elektroničke knjige.


 


Ministarstvo kulture ukupno je odobrilo 3.218.000 kuna za 185 programa, dok je prošle godine financirano 159 programa s 3.891.748 kuna.


Ministarstvo kulture: Interliber godinama nije dobivao sredstva jer nije bilo programa


 Ministarstvo kulture u utorak je u priopćenju navelo kako godinama nije podupiralo Sajam knjiga Interliber, jer nije bilo odgovarajuće osmišljenih programa.


 Prošle godine, navodi se, odobrena su sredstva za izvedbu programa »Znanstveni kvart«, o čijoj su uspješnosti i sami nakladnici imali podvojena mišljenja.


 Ministarstvo kulture, ističe se u priopćenju, proteklih je godina na Sajmu u Frankfurtu financiralo nacionalni štand u međunarodnom Paviljonu 5 te štand dječje knjige u Paviljonu 3.


Međutim, za organizaciju nacionalnoga nastupa u 2016. godini nije bilo prijava korisnika, ali je Ministarstvo kulture svejedno rezerviralo prostor za nastup, a organizator će se odabrati pozivnim natječajem nakon što se definira nova koncepcija nastupa, ističu iz Ministarstva.


 Uz financiranje Ministarstva kulture ove godine su već uspješno realizirani nastupi na sajmovima u Leipzigu, Bologni i Sarajevu, a financirat će se i nastupi nakladnika i autora na sajmovima knjiga u Varšavi i Beogradu, podsjeća se u priopćenju.