»ZaviČAjna srijeda«

Ljubo Pavešić – čakavac s velikim »ČA«

Kim Cuculić

Brojnih anegdota vezanih uz Ljubu Pavešića prisjetili su se Cvjetana Miletić, Vlasta Sušanj Kapićeva i dr. sc. Nikola Petković



RIJEKA » »ZaviČAjna srijeda« u Gradskoj knjižnici Rijeka sinoć je bila posvećena životu i radu Ljube Pavešića, čakavskom bardu i njegovim obljetnicama. Ove godine, naime, navršile su se 95. godišnjica njegova rođenja, 20 godina smrti te 50 godina od prve radio-emisije na čakavici. To je bio povod za susret u riječkoj Narodnoj čitaonici, koja je okupila veliki broj štovatelja Ljube Pavešića. 


  Kako je u ime Gradske knjižnice Rijeka istaknula Verena Tibljaš, Pavešić spada u one Primorce i čakavce s velikim »ČA«, a brojnih anegdota vezanih uz ovog književnika i novinara podrijetlom iz Škrljeva prisjetili su se Cvjetana Miletić, Vlasta Sušanj Kapićeva i dr. sc. Nikola Petković, dok je razgovor moderirala Tatjana Sandalj s Radija Rijeke – suorganizatora večeri. 


  Upravo tjednim čakavskim emisijama na Radiju Rijeci, te prilozima za mjesečne emisije na Drugom programu Radija Zagreb, Ljubo Pavešić je kao radijski novinar izravno pridonosio promociji čakavskoga jezika i izvan čakavskog prostora današnje Primorsko-goranske županije. Kratke i humoristične radio-minijature Grge Ćakulice, »Mantinjada bez mužike«, »Mantinjada z mužikun«, »Malo diha z starega kraja« i emisija »S primorske poneštrice« nose potpis Ljube Pavešića. Sinoć se u riječkoj Narodnoj čitaonici zahvaljujući arhivskim snimkama iznova mogao čuti Jumbov glas. Cvjetana Miletić prisjetila se da je Ljubo Pavešić još prije pedeset godina govorio da imamo tri jezika: čakavski, kajkavski i književni hrvatski, dok je Nikola Petković govorio o svome djedu Nikoli Luzeru preko kojega je još kao dječak upoznao Ljubu Pavešića. Cvjetana Miletić i Vlasta Sušanj Kapićeva evocirale su svoja radijska iskustva s Pavešićem, a Petković je ukazao i na važnost arhivskog i etnografskog posla Ljube Pavešića u očuvanju čakavštine.




  Nekih anegdota vezanih uz Ljubu Pavešića Jumba sjetili su se i Franjo Deranja, Nikola Kraljić, Vjekoslav Bakašun, Saša Sablić, a bile su prisutne i predstavnice Katedre Čakavskog sabora »Bakarskoga kraja«. Iz publike se obratila i doktorica književnosti Jasna Gržinić, koja je istaknula književni trolist kojega čine David Kabalin, Zoran Kompanjet i Ljubo Pavešić. Njih trojica bili su đaci gimnazije na Sušaku, pa su večeri posvećenoj Ljubi Pavešiću prisustvovali i današnji sušački gimnazijalci te njihovi profesori Krešimir Cvjetković i Gordana Bogdanović. 


  »ZaviČAjna srijeda« dugogodišnji je program Gradske knjižnice Rijeka kojim se predstavljaju knjige tematikom vezane uz zavičaj, zavičajni autori i djela pisana dijalektom – čakavskim ili kajkavskim. Cilj ovog programa je promocija domaće riječi, autora i tema.