Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
20. listopada 2019.
Nagrada "Edo Budiša"

Krivokapićeva "Lilit" dotrčala do Pazina

Foto Davor Šišović
Foto Davor Šišović
Autor:
Objavljeno: 6. kolovoz 2014. u 10:01 2014-08-06T10:01:00+02:00

Bojan Krivokapić je postao treći laureat nagrade koja se dodjeljuje u spomen na važnog, ali nažalost prerano preminulog rovinjskog majstora kratke priče Eda Budišu

PAZIN Imam osjećaj da mi je ovo jedan od važnijih uspjeha u životu jer sam se sada i ja upisao u ovaj istarski ambijent, koji mi je strašno važan i iz kojeg me više ne možete izbrisati. Ovu ću nagradu nositi ponosno i s pažnjom, a njome se ostvarila i moja namjera da knjiga prelazi granice, pogotovo što iza nje stoji mali izdavač – riječi su kojima se mladi beogradski pisac Bojan Krivokapić zahvalio na županijskoj književnoj nagradi »Edo Budiša« koja mu je uručena u pazinskoj Kući za pisce – Hiži od besid. 

  Krivokapić je tako, nakon Srđana Srdića preklani te lani Marka Pogačara, postao treći laureat nagrade koja se dodjeljuje u spomen na važnog, ali nažalost prerano preminulog rovinjskog majstora kratke priče Eda Budišu, i to piscima do 35 godina koji su u minuloj godini objavili zbirku kratkih priča na nekom od uzajamno razumljivih jezika u regiji.

Žiri koji je odabrao pobjednika radio je u sastavu: Neven Ušumović, Boris Koroman, Ivan Sršen i Vanesa Begić. Prilikom uručenja nagrade Ušumović je iznio obrazloženje žirija, koji je za Krivokapićevu zbirku »Trči Lilit, zapinju demoni« u izdanju Narodne biblioteke »Jovan Popović« iz Kikinde, procijenio da »nadilazi granice nacionalnog književnog polja« te da njen autor »suvereno prelazi iz jednog štokavskog (srpskog, bosanskog, hrvatskog) književnog jezika u drugi, kao što i njegovi junaci lutaju Sarajevom, Zagrebom, Beogradom, Novim Sadom«. 

  Pripovjedačka lakoća Krivokapićevih priča u dojmljivom je kontrastu, kaže se također u obrazloženju žirija, »spram provodnih tematskih fiksacija njegovih priča, a to su smrt, raspad obitelji, glad, ludilo, uz odsustvo patetike, ali i s vjerodostojnom potresnošću«. 

  Skulpturu koja prikazuje rukopisom u metalu izvedenu riječ »priča« Krivokapiću je predao Marin Budiša, brat pokojnog rovinjskog književnika, a osim nje nagrada obuhvaća i mjesec dana boravka u pazinskoj Kući za pisce, što će laureat iskoristiti u svibnju sljedeće godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.