J. K. Rowling

Jedna je škola iz knjižnice povukla sve nastavke popularnog “Harryja Pottera”, razlog je bizaran

P. N.

FOTO/Wikimedia Commons, J.K.Rowling

FOTO/Wikimedia Commons, J.K.Rowling

Lokalne novine javljaju da su knjige o čarobnjaku bile u školskim knjižnicama do kraja prošlog polugodišta, ali sada više nisu. 



Jedna je škola u Nashvilleu uklonila sve nastavke megapopularnog serijala o čarobnjaku Harryju Potteru iz svoje knjižnice. Razlog tome je što knjige uključuju “stvarne čarolije i kletve, zbog kojih kada ih pročita, čovjek riskira prizivanje zlih duhova”, prenosi NME.


Prema pisanju Tennesseana, velečasni Dan Reehil, pastor u Katoličkoj školi St. Edward, sastavio je e-mail roditeljima. Mail je poslužio kao informiranje o serijalu književnice J.K.Rowling, a piše i da je kontaktirao nekoliko egzorcista koji su preporučili uklanjanje knjiga iz školske knjižnice.


“Ove knjige predstavljaju magiju kao dobru i zlu, što nije točna činjenica, već pametna prijevara. Kletve i čarolije korištene u knjizi su zaista kletve i čarolije, zbog kojih kada ih pročita, ljudsko biće riskira prizivanje zlih duhova u prisutnosti osobe koja čita tekst”, stoji u e-mailu. 




Rebecca Hammel nadzornica škola za Katoličku biskupiju u Nashvillu, za Tennessan je rekla da je Reehilov e-mail došao nakon što su se roditelji raspitivali o knjigama. “On je postupio unutar svoje ovlasti jer svaki pastor ima kanonsku vlast za donošenje takvih odluka za svoju župnu školu”, kaže Hammel.


Lokalne novine javljaju da su knjige o čarobnjaku bile u školskim knjižnicama do kraja prošlog polugodišta, ali sada više nisu. “”Znam da su tijekom procesa prolazili i nekako otklanjali dio sadržaja u nadi da će poboljšati cirkulaciju”, kaže Hammel, dodavši da se nadaju, ako roditelji ocijene priče “prikladnima, voditi svoje sinove i kćeri da shvate sadržaj kroz objektiv naše vjere”.


“Ne ulazimo u cenzure osim ako ne osiguravamo da naše knjižnice imaju materijale prikladne za određenu dob”, dodaje.