Revija malih književnosti

Istaknuti arapski književnici pred riječkom puiblikom u Ex Librisu

Doris Žiković



RIJEKA Revija malih književnosti i Human Rights Film Festival zajednički organiziraju program Sjedinjene Države Levanta, koji se od 5. do 10. prosinca održava u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku i Vukovaru. Riječku publiku očekuje njegov književni dio, sutra od 18 sati u antikvarijatu Ex Libris.


U fokusu programa suvremeni su politički, društveni i kulturni odnosi unutar platoa uokvirenog Levantom i Sjedinjenim Američkim Državama, kojima će se pristupiti nekonvencionalno – kroz razgovore s politolozima, književnicima i aktivistima te putem književnih tekstova i filmova. Središnji je dio programa Revija malih književnosti, festival zagrebačke Bookse koji će ove godine doživjeti 13. izdanje i prvi put u Hrvatskoj predstaviti suvremenu književnost na arapskom jeziku.


Riječkoj će se publici predstaviti autorice i autori iz onog dijela svijeta koji se naziva nestabilnim i problematičnim i s govornih područja koja su možda brojna populacijom ali su njihovi jezici, zbog hegemonije Zapada, uvijek »drugi« a glasovi njihovih govornika nužno manjinski. Upravo to, kao i teme o kojima pišu, zaokupljenost estetskim uz istovremenu uronjenost u političko, ono je što ih veže s Kuhinjom, programskim pravcem EPK, pa riječki dio programa podržava i Rijeka 2020 – EPK.




Revija će Riječanima predstaviti sedmero književnica i književnika iz Sirije, Libanona, Jordana i Palestine s impresivnim biografijama. Spomenimo Khaleda Khalifu, zabranjivanog sirijskog romanopisca i scenarista koji odbija napustiti zemlju, ili mladog jordanskog pisca Maana Abu Taleba koji piše o vezi muzike i sporta te je osnivač i urednik Ma3azef.com, vodećeg glazbenog web magazina u arapskom svijetu. Stižu i Asmaa Azaizeh (Palestina), Golan Haji (Sirija-Kurdistan), Sahar Mandour (Libanon-Egipat), Adania Shibli (Palestina) i Fawwaz Traboulsi (Libanon).


Razgovoru sa stranim književnicima i književnicama te čitanju njihovih djela, koje počinje u 19 sati, prethodit će susret s riječkim autorima i izdavačima u 18 sati. U sklopu Revije, Booksa će objaviti i predstaviti antologiju suvremenih pisaca i spisateljica iz zemalja Levanta naslova »Tvoj bol je lakši kad o njemu drugi pričaju«.


Zeina G. Halabi, selektorica ovogodišnje Revije malih književnosti te profesorica arapske književnosti i kulture na American University of Beirut, odabrala je raznolike književne glasove koji »nas odvlače od eksplicitno modernističkog sekularno-nacionalističkog diskursa prema onome koji je anakron, transnacionalan i pažljiv prema individualnom« te je »zaokupljen estetikom, ali se ne odriče političkog«.


Revija na putu u sklopu koje Revija malih književnosti dolazi u Rijeku i putuje drugim hrvatskim gradovima, dio je programa koji Udruga za promicanje kultura Kulturtreger/Booksa provodi kroz platformu Clubture u suradnji s udrugom Skribonauti, Mirovnom grupom mladih Dunav, Dubrovačkim knjižnicama Dubrovnik, Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek, antikvarijatom Ex Libris i društvom Rijeka 2020.