Novi krug

Grad Rijeka raspisao javni poziv za novi krug riječkih književnih stipendija

Doris Žiković

Tromjesečna potpora je 15.000 kuna bruto, a polugodišnja 30.000 kuna bruto, s tim da je ukupan iznos svih potpora 60.000 kuna. Potpora se isplaćuje u mjesečnim obrocima od po 5.000 kuna bruto



RIJEKA Grad Rijeka i ove je godine raspisao Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva, a prijave se mogu podnijeti za dodjelu tromjesečne ili polugodišnje potpore do 1. ožujka. Pravo podnošenja prijave imaju fizičke osobe koje djeluju na riječkoj književnoj sceni. Prijave će procijeniti Kulturno vijeće Grada Rijeke za nakladničku, knjižnu i knjižničnu djelatnost.


Pisci i spisateljice se mogu prijaviti putem elektroničkih prijavnica na isti način na koji se prijavljuju na poziv za predlaganje programa Javnih potreba u kulturi. U prijavama će se bodovati kvaliteta oglednog rukopisa, koncept djela, profesionalne reference autorice/autora, značaj programa za grad Rijeku i potpisan ugovor s nakladnikom pri čemu ugovor s nakladnikom nosi najmanje bodova, a najviše upravo kvaliteta oglednog rukopisa.


Tromjesečna potpora je 15.000 kuna bruto, a polugodišnja 30.000 kuna bruto, s tim da je ukupni iznos svih potpora 60.000 kuna. Potpora se isplaćuje u mjesečnim obrocima od po 5.000 kuna bruto, i to po dostavi mjesečnog izvještaja o radu, a ako je korisnik ne dostavi isplata se obustavlja dok se ne zadovolji traženi uvjet.




Nakon isteka potpore, korisnik potpore dužan je dostaviti rukopis napisan tijekom trajanja potpore koji će u elektroničkom formatu biti dostupan čitateljima na mrežnoj stranici Gradske knjižnice Rijeka, što će omogućiti korisniku potpore dobivanje povratne informacije od čitatelja, povezivanje s čitateljima, moguće unapređenje rukopisa, kao i stvaranje čitateljske baze za distribuciju djela kada rukopis bude objavljen. Ako primatelj potpore ne želi objaviti svoj rukopisa u elektroničkom formatu na web stranici Gradske knjižnice Rijeka, dužan je dostaviti Gradskoj knjižnici Rijeka dva primjerka knjige nakon objavljivanja rukopisa.


Na identični prošlogodišnji javni poziv za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva prijavilo se 14 kandidata i sve su prijave bile potpune. Tromjesečne potpore dobili su Nikola Petković, Dunja Matić, Diana Rosandić i Doris Pandžić, a polugodišnja potpora nije bila dodijeljena, jer je komisija zaključila da nijedan prijedlog nije kvalitetom prijave i oglednog rukopisa toliko iskočio da bi mu bila odobrena.


Rezultati ovogodišnjeg natječaja bit će objavljeni na web stranicama Grada Rijeke 2. travnja 2018.