Dodijeljena književna nagrada

“Drago Gervais” Šeparoviću i Stanišiću

Kim Cuculić

Laureati Darko Šeparović i Krešimir Stanišić / Snimio Ivica TOMIĆ

Laureati Darko Šeparović i Krešimir Stanišić / Snimio Ivica TOMIĆ

Ove godine u kategoriji neobjavljenog književnog djela stiglo je 75 rukopisa iz cijele Hrvatske, a u kategoriji objavljenog djela na čakavici prijavljeno je šest knjiga. Novčana nagrada u svakoj kategoriji iznosi 20.000 kuna



RIJEKA Svečana dodjela Književne nagrade »Drago Gervais« upriličena je u vijećnici Grada Rijeke. Gradonačelnik Vojko Obersnel uručio je »Gervaisa« za najbolje neobjavljeno djelo u 2017. godini Darku Šeparoviću za roman »Krvotok« te Krešimiru Stanišiću za objavljeno djelo na čakavštini – zbirku pjesama »Porat uspomenov«.


Tako je odlučilo prosudbeno povjerenstvo koje je radilo u sastavu: Aleksandar Mijatović (predsjednik), Milorad Stojević, Vlado Simcich Vava, Ivica Prtenjača i Darija Žilić. Kako je u ime organizatora podsjetio Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka, Književna nagrada »Drago Gervais« pokrenuta je 1961. godine i dosad je u sklopu nje objavljeno 70-ak knjiga. Od 2005. nagrada izlazi iz lokalnih okvira i postaje nacionalnom nagradom, a od 2013. Gradska knjižnica Rijeka je i nakladnik nagrađenih neobjavljenih rukopisa.


»Krv« i »otok«


Ove godine u kategoriji neobjavljenog književnog djela stiglo je 75 rukopisa iz cijele Hrvatske, a u kategoriji objavljenog djela na čakavici prijavljeno je šest knjiga. Novčana nagrada u svakoj kategoriji iznosi 20.000 kuna, a neobjavljeni rukopis tiskat će Gradska knjižnica Rijeka. Na značenje ove nagrade ukazao je Vojko Obersnel, posebno u kontekstu poticanja i očuvanja čakavskog stvaralaštva. Obrazloženja nagrada čitao je  Aleksandar Mijatović. Kako je istaknuo, roman »Krvotok« Darka Šeparovića izdvaja se svojom inovativnošću i provokativnošću.




– Tematski, riječ je o rukopisu koji će privući i zadržati čitateljevu pažnju, i to prije svega smjelim, i uglavnom uspjelim, izborom i slaganjem motiva te posezanjem za izazovnijim načinima građenja kompozicije i izmjenom pripovjedačkih perspektiva. U naslovu se autor poigrao riječima »krv« i »otok«  – osvrnuo se Mijatović.


Darko Šeparović kazao je da mu je nagrada značajna zbog Gervaisa i Rijeke koja ima kvalitetnu književnu scenu. Dodao je da unatoč apokaliptičnim naslovima u medijima o smrti knjige, broj prijavljenih rukopisa za nagradu »Gervais« pokazuje da se u Hrvatskoj puno piše i ima dosta kvalitetnih autora. Na kraju je naglasio da nagradu prije svega prima kao čitatelj, a tek onda kao autor. Ulomak iz nagrađenog romana čitao je glumac Leon Lučev.


Izabrane pjesme


Darko Šeparović rođen je 1987. u Veloj Luci na Korčuli gdje je i odrastao. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Objavljivao je poeziju i prozu te književne osvrte i intervjue u Zarezu, Quorumu, Autsajderskim fragmentima, na Knjigomat.comu… Za rukopis »Privikavanje« pohvaljen je na natječaju za nagradu Goran za mlade pjesnike, a rukopis »Autopilot« nagrađen je nagradom »Na vrh jezika« i oknjižen 2015.


Nagrađenu zbirku pjesama Krešimira Stanišića (1938.) »Porat uspomenov« objavio je »Dvajseti vik« iz Senja, a ovo djelo predstavlja izbor iz Stanišićeva pjesništva. Zbirka je pisana na senjskoj čakavštini, u akcentuaciji akademika Milana Moguša. Kako se ističe u obrazloženju, pored neupitne dijalektološke vrijednosti, ova multimedijalna pjesnička zbirka predstavlja i vrijedan etnografski doprinos. Krešimir Stanišić podsjetio je da se ove godine navršila 60. godišnjica Gervaisove smrti, istaknuvši da je čakavsku besedu važno sačuvati od zaborava.   


Posjetitelji su mogli čuti kako zvuče Stanišićevi stihovi, koji su i uglazbljeni. Izvan konkurencije pohvaljeno je djelo »Čakavski stihovi/Poèmes chacaves/Poèmas chacaus«, prepjev Gervaisova pjesništva na francuski i okcitanski jezik – na kojima je na dodjeli nagrade interpretirana Gervaisova antologijska pjesma »Pod Učkun«.