Sa(n)jam knjige

Dežulovićeva: ‘Nisam ateistički misionar. Nemam ambiciju svijetom širiti nevjeru’

Mladen Radić

Foto M. Angelini

Foto M. Angelini

U Dežulovićevoj knjizi, na 600 stranica, objedinjeni su ironični i satirični tekstovi koje je autor objavio zadnjih 20 godina, i koji se većinom odnose na stanje u Katoličkoj crkvi



»Nisam ateistički misionar. Nemam ambiciju svijetom širiti nevjeru. Meni je stalo da Hrvatima suzim vjeru, i to na veličinu tuš-kabine. Dovoljno da budu čisti sami sa sobom, i da nema mjesta za Boga«, kazao je novinar, pisac, feralovac Boris Dežulović predstavljajući svoju novu knjigu »Summa atheologiae: nekoliko heretičkih rasprava o nemogućnosti Svemogućeg«, u izdanju riječkog Ex librisa.


Autor pogovora fra Drago Bojić kazao je da mu je za prvog pulskog tuširanja upravo to palo na pamet.


– Shvatio sam da je to sjajna teološka misao i da je to tako dobro za vjeru. Jer, ovdje je vjera preko institucija, fundamentalizma, nacionalizma, dogmatizma stvarno zaprljana i dobro je da je se vrati u tuš-kabinu, da se opere, istušira i onda ponovo izađe u javnost kako bi opet zamirisala, kazao je fra Bojić.


Katolik jedan kroz jedan




U Dežulovićevoj knjizi, na 600 stranica, objedinjeni su ironični i satirični tekstovi koje je autor objavio zadnjih 20 godina, i koji se većinom odnose na stanje u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj nakon njezina osamostaljenja.


– Dežulović je primio sve sakramente po želji svoje babe Kate. On je katolik jedan kroz jedan ili, kako bi to stariji teološki pisci kazali, totus catholicus, kazao je fra Bojić.Kako je u nastavku dodao Viktor Ivančić, Borisova baba Kata zaslužna je što je »naš autor prošao sve sprave za mučenje na tom poligonu sakramentalne torture«.

– Kad se probijete kroz sve te slojeve fenomenalne ironije, sarkazma i satire, dođete do merituma, a taj je meritum najprodornija, najpronicljivija, najotrovnija, vjerojatno i najbolje napisana i najzabavnija kritika Katoličke crkve koja je objavljena u Hrvatskoj – istaknuo je Ivančić.


Urednik i izdavač knjige, protestantski teolog Zoran Grozdanov, našalio se da u Hrvatskoj postoji savez protestanata i ateista »zato što smo manjina naspram dominacije i hegemonije ovih katolika ovdje«.


– Boris piše jednu žestoku ateističku knjigu u teološkoj izdavačkoj kući; predgovor mu piše ugledni teolog, profesor s vatikanske Gregoriane prof. dr. Claudio Battistelli, pogovor mu piše fratar, a bilješku o piscu kardinal Josip Bozanić. A treba reći i da je zatražio imprimatur, dozvolu za objavljivanje od biskupskih vlasti – rekao je Grozdanov.


Via Pula


Na Sajmu je predstavljen i roman Dragana Velikića »Via Pula« (1988), te njegov noviji roman »Adresa«, a koji su odlično odgovorili na glavnu temu Sajma »Gradovi u tijeku«. Dosta se razgovaralo o adaptaciji Velikićevog jezika u romanu »Via Pula«, za što je zaslužna Paola Orlić. Razlog za takav potez je, objasnio je Branko Čegec u ime izdavača MeandarMedije, autorova odluka da knjiga bude na jeziku grada u kojem je živio i odrastao i koji mu je bio službeni, materinji.


Andrea Matošević konstatirao je da je jedan roman predtranzicijski, a drugi posttranzicijski. Ovaj drugi je »Adresa« za koji autor kaže da u njemu ima previše politike, no očekuje da će se kroz 20, 30 godina iz percepcije romana otresti sve političko, te će on ostati kao svjedočanstvo.